V Prešovskom kraji prebieha hradný maratón

V Prešovskom kraji prebieha hradný maratón

Objavte obnové hrady v Prešovskom kraji! Počas leta a jesene môžete zbierať súťažné pečiatky z návštevy ôsmich hradov aj napísať hradný cestopis. Súťaží sa o zaujímavé ceny!

Kto navštívi najviac hradov za najkratší čas a napíše o tom najpútavejší cestopis, vyhrá prvý ročník Hradného maratónu so zaujímavými cenami. Súčasťou Hradného maratónu je aj súťaž o unikátnu kráľovskú korunu vykladanú kameňmi z desiatich hradov. Do žrebovania o korunu sa môže zapojiť každý, kto získa aspoň tri hradné pečiatky a ubytuje sa v Prešovskom kraji. Pečiatky je možné získať za návštevu vybraných ôsmich hradov a počas hradných podujatí.

Hradny letak

Súťažné letáky na zber pečiatok nájdu turisti na hradných poduajtiach, v areáloch hradov (kde je možné získať pečiatku) aj v informačných centrách v Prešove, Starom Smokovci, Tatranskej Lomnici, Poprade a ďalších miestach.

Hradný maratón je kampaň na podporu cestovného ruchu na východnom Slovensku. Každý návštevník, ktorý príde na hrad, zakúpi si tam suvenír, občerstvenie, venuje dobrovoľný príspevok alebo zaplatí vstupné, pomôže v pokračovaní obnovy hradných zrúcanín," uviedol autor projektu a iniciátor obnovy hradov Martin Sárossy.

Najviac úsilia v záchrane hradných zrúcanín sa vynakladá v Prešovskom kraji. V spolupráci s úradmi práce a so zapojením nezamestnaných a tiež formou dobrovoľníckych aktivít sa tu obnovuje až 13 hradov. Tieto hrady navzájom spolupracujú a pripravili spoločný kalendár podujatí. Na ôsmich hradoch Šariš, Brekov, Jasenov, Šebeš, Čičva, Kamenica, Kapušany a Plaveč sa široká verejnosť môže tešiť na podujatia od júla do októbra. Počas týchto podujatí budú vždy dostupné aj hradné pečiatky do súťaže. V rámci podujatí sa k hradom pripojil aj hrad Stropkov, ktorý je zatiaľ spomedzi týchto hradov najmenej zachovaný.

Koruna-hradny maraton

 

SÚŤAŽ O KRÁĽOVSKÚ KORUNU: 

Získaj aspoň tri pečiatky z ôsmich hradov znázornených na zadnej strane letáku a potvrď si prenocovanie v ubytovacom zariadení na území Prešovského kraja od júna do októbra 2018 formou pečiatky na letáku. 

Pošli foto letáku s pečiatkami a vyplneným registračným lístkom na hradnymaraton@gmail.com. Do osudia bude vložených toľko hlasovacích lístkov, z koľkých hradov získaš pečiatky (spolu najviac 8). Žrebovanie sa uskutoční na jesennej konferencii o záchrane hradov. Miesto a termín nájdeš na www.zachranmehrady.sk

SÚŤAŽ O NAJCESTOPIS:

Napíš cestopis zo svojho maratónu po hradoch a zverejni ho na internete (napr. hiking.sk, podmevon.sk, vlastný blog a pod.) a do 31.10.2018 pošli link svojho cestopisu na hradnymaraton@gmail.com

Výhercom sa stane ten, kto opíše, ako navštíviť a najlepšie spoznať najviac hradov na Slovensku:

- za 1 deň - víťaz získa publikácie o hradoch,

- za 2 dni - víťaz získa tablet od KOCR Severovýchod Slovenska,

- za 3 dni - víťaz získa pobyt pre 2 osoby na 1 noc s raňajkami v KÚPEĽOCH ČERVENÝ KLÁŠTOR Smerdžonka v DOME ZDRAVIA.

Cestopisy prihlásené do súťaže a termín vyhlásenia výsledkov budú zverejnené na www.hrad.wbl.sk 

 

Projekt Prešovský hradný maratón organizuje OZ Rákociho cesta vďaka podpore Komunitnej nadácie Veľký Šariš v programe Šariš ľuďom.

Bližšie informácie k súťaži: Martin Sárossy 0911-663377

sarissky hrad

 

Hradné podujatia:

20. – 22. 07. 2018 – Hrad Šariš - Filmová noc na hrade - FNNH 2018

29.07. - Hrad Brekov – Drugethovské hradné slávnosti  (od 14.00 hod.)

12.08. - Hrad Jasenov – Noc hradných zrúcanín na hrade Jasenov (od 14.00 hod.)

12.08. - Hrad Šebeš – Hradné hody v Podhradíku (od 14.00 hod.)

19.08. - Hrad Čičva – Čičvianske hradné slávnosti (od 14.00 hod.)

19.08. - Hrad Kamenica - Hradné slávnosti na hrade Kamenica (od 13.00 hod.)

25.08. - Hrad Kapušany – Návrat rytierov na hrad Kapušany (od 12.00 hod.)

25.08. - Hrad Stropkov – Stropkovské hradné slávnosti (od 14.00 hod.)

26.08. - Hrad Plaveč – Deň hradu Plaveč  (od 13.00 hod.)

09.09. - Hrad Šariš – Šarišské hradné hry (od 13.00 hod.)

06.10. - Hrady v okolí Prešova – MTB kráľ Šariša (cyklistické preteky, od 10.00 hod.)

 

 

Hrad Šariš

Šarišský hrad patrí k najrozsiahlejším stredovekým hradom na Slovensku. Jeho celková zastavaná plocha prevyšuje 2,7 hektára. Je postavený na Šarišskom vrchu nad mestečkom

Hrad Jasenov

Hrad vznikol po vpáde Tatárov v 13. storočí. Patrí medzi prvé hrady na Slovensku, ktroé sa začali opravovať a to hneď začiatkom 19. storočia. Z hradu sú krásne výhľady na okolitú prírodu.

Hrad Brekov

Hrad Brekov, národná kultúrna pamiatka, patrí k hradom, na ktoré sa vďaka obnove a nadšencom opäť vrátil život. Zážitok z návštevy hradu umocňuje nádherný, ďaleký kruhový výhľad na okolitú prírodu.

Hrad Šebeš

Nad obcou Podhradík sa vo výške 529 metrov črtá národná pamiatka – ruiny hradu Šebeš. Turistov láka nielen spomienka na dávne časy, ale aj zaujímavá archeologická lokalita či krásna slovenská príroda.

Kamenický hrad

Na vápencovom brale v pohorí Čergov leží zrúcanina Kamenického hradu. Od svojho vzniku v roku 1248 zmenil niekoľkých majiteľov, odolával nátlakom nepriateľov, až v roku 1556 zanikol.

Hrad Čičva

Na pravom brehu rieky Ondava, nad obcou Sedliská, stoja zrúcaniny hradu Čičva. Bol postavený ako strážny hrad na obchodnej ceste do Poľska. Po vojenských nájazdoch a opakovanom

Hrad Plaveč

Hrad Plaveč postavili na obranu cesty do Poľska približne okolo roku 1294. Hrad prechádza obnovou, je ľahko dostupný a ponúka nádherný výhľad na široké okolie.

Kapušiansky hrad

Len niekoľko kilometrov od Prešova, v obci Kapušany, stojí zrúcanina Kapušianskeho hradu. Oku návštevníka určite neunikne, pretože svojou polohou, na kopci Zámčisko, je viditeľný aj z okolitých dedín.

 

Tagy