Vláčik Hanička pod Spišským hradom

Vláčik Hanička pod Spišským hradom

Kežmarok (15.7.2019) – Od začiatku júna môžete na trati zo Spišského Podhradia do Spišských Vlachov so scenériou majestátneho Spišského hradu opäť stretávať motorový vozeň 810, ktorý najmä miestni poznajú pod názvom Hanička.

Destinácia Tatry-Spiš-Pieniny ponúka turistom množstvo nádherných miest, ktoré sa určite oplatí navštíviť. Len máloktorý región sa môže pochváliť tak širokým zastúpením prírodných i historických krás. Vďaka vláčiku Hanička sa tieto miesta stávajú dostupnejšími.

Tradičný vláčik odštartoval v júni už v poradí svoju tretiu sezónu, počas ktorej ponúka pravidelnú víkendovú turistickú dopravu na trati Spišské Podhradie - Spišské Vlachy. Hanička premáva počas troch letných mesiacov každý víkend (jún – august), vždy štyri razy denne na trase Spišské Vlachy – Spišské Podhradie. Vláčik premáva v nadväznosti na príchody a odchody osobných vlakov v Spišských Vlachoch, aby atraktívnu jazdu mohlo stihnúť čo najviac ľudí, je zároveň prípojom od vlakov z Košíc aj Bratislavy. Jednosmerné cestovné je stanované na symbolické 1 euro bez zliav.

IMG_20170603_122458

Región Spiša sa vyznačuje množstvom atraktívnych kultúrno-historických pamiatok, ktoré sa vďaka Haničke stávajú dostupnejšími.

Dominantou Spiša je Spišský hrad, ktorý je otvorený od 09:00 do 19:00 s posledným vstupom o 18.00. Počas návštevy hradu určite nevynechajte mesto Spišské Podhradie nazývané aj mesto kostolov. Leží v naručí prírody a dýcha históriou. Od 13. storočia známe ako kultúrne a remeselné mestečko, plné obchodu. V tieni Spišského hradu môžeme nájsť odkaz podhradských židov v podobe zrenovovanej synagógy s nádhernou maorskou výzdobou. Na námestí sa nachádza barokový kostolík Milosrdných bratov s luxusným barokovým interiérom, klasicistický evanjelický kostol s farou a farský kostol Panny Márie s románskou vežou. Nedávno sprístupnený mlyn si zachoval pôvodné interiérové zariadenie a návštevníkom priblíži históriu mlynárskeho remesla aj priamou ukážkou mletia obilia.

Spišská Kapitula a Spišský hrad

Spišská Kapitula nesie prívlastok slovenský Vatikán. Kedysi bola výlučne kňazskou osadou, dnes je sídlom Spišského biskupstva a pamiatkou UNESCO. Na Spišský hrad, najväčší hradný komplex strednej Európy, je to len skok.

Na oddych môže poslúžiť prírodná rezervácia Dreveník kde môžeme vidieť unikátne skalné mesto, paleontologické, botanické i zoologické hodnoty.

Súčasťou Spišského Podhradia je cirkevné mestečko Spišská Kapitula s románsko – gotickou katedrálou sv. Martina – pamiatkou zapísanou v UNESCO (1993) ako súčasť zápisu Levoča, Spišský hrad a pamiatky okolia.

Pokiaľ patríte medzi k milovníkov lokálnej gastronómie nevynechajte návštevu Spišského salaša priamo pod Spišským hradom a ochutnajte pramenitú minerálnu vodu v lokalite Sivá brada.

Hanicka-19 (00000002)

Zdroj: OOCR Tatry - Spiš - Pieniny

 

POZRI TIEŽ:

Legendarium 2019: Cestuj, zbieraj nálepky a vyhraj!

Viac ako 100 tipov na výlety, príbehy legiend v komikse a možnosť zbierať súťažné nálepky počas cestovania. Opäť je tu LEGENDARIUM! Pokračovanie obľúbeného projektu pre celé rodiny, vďaka ktorému sa počas leta rozhodne nebudete nudiť.

To je nádhera! Fotografie miest, ktoré lákajú na výlety

Vychutnajte si ďalšiu sériu jeho záberov Od Jána Štovku a inšpirujte sa na výlety. Tentoraz na tému krásne miesta a ich legendy.

Pozrite si nádherný videospot Prešovského kraja

PREŠOV (30. 10. 2017) – Prešovský kraj má oficiálny videospot, ktorý ho prezentuje ako turistickú destináciu. Spot pripravila Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod