Vladičské leto 2021

Vladičské leto 2021

Vladičský raj ponúka do 100 kilometrov vyznačených trás na pešiu, cyklistickú, konskú i zimnú turistiku. Pre tých, ktorí chcú načerpať nové sily a spoznať prírodu v jej najkrajšom svetle, je otvorený nonstop. V lete si pre milovníkov turistiky pripravila obec Vladiča, ktorá vznikla zlúčením piatich obcí (Malá a Veľká Driečna, Nižná a Vyšná Vladiča, Suchá) spolu s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Horný Zemplín a Horný Šariš zaujímavé aktivity.

Chodníkmi našich predkov 3. júla 2021

(zraz o 10:00 h pri TIC vo Vyšnej Vladiči)

Navštívime spolu Chrám sv. Mikuláša vo Vyšnej Vladiči (NKP), pokračovať budeme do Údolia ozvien, kde si môžeme bez hanby zaspievať i zakričať. Od chrámu v Suchej (NKP) sa vyberieme na Môstkov (566,7 m n.m.) a do dedinského múzea v Driečnej. V neďalekom penzióne sa občerstvíme a pokračujeme na Havraniu skalu (492,4 m n.m.). Najprv sa osviežime vodou z Kamennej studne a neskôr sa zastavíme pri studni Nistorovej, ku ktorej sa viaže významná postava obce. Pozrieme si tiež výstavu fotografií Kamila Soóša - Tajomné vlčie hory, ktorá sa nachádza v Kultúrnom dome v Nižnej Vladiči. Pri turistickom centre vo Vyšnej Vladiči zas od 19.00 h zapálime Jánske ohne.

Korene histórie 17. júla 2021

(zraz o 10:00 h pri múzeu v Driečnej)

Celodenná túra, ktorú začneme pri dedinskom múzeu v Driečnej, bude pokračovať k Malým vodopádom, odkiaľ sa vyberieme cez Klimov vrch do Habury, kde sa zastavíme pri soche Kniežaťa Laborca. Cestu späť už poznáme, tak sa po nej vyberieme do Driečnej.

Stará obchodná cesta do poľskej Čeremchy 31. júla 2021

(zraz o 8:00 pri TIC vo Vyšnej Vladiči)

Od centra sa vyberieme na Môstkov (566,7 m n.m.), odkiaľ budeme pokračovať do Sedla pod Beskydom. V Čeremche možno pozorovať pozostatky starých záhrad, sadov a obydlí, kde kedysi bývali ľudia a tiež sa tam usídlili bobry. Trasa je dlhá približne 12 kilometrov. Po príchode do Driečnej na nás bude čakať v miestnom penzióne drobné občerstvenie.

vladiča_final

Stretnutie na Môstkove 14. augusta 2021

(zraz na miestach o 10.00 h)

Cieľom tejto akcie je spojiť dediny Vladiče jednotným pochodom na Môstkov (566,7 m n.m.). Vyrážať sa bude z Driečnej (dedinské múzeum), Suchej (chrám) a Vyšnej Vladiče (TIC).

Výstup na Pastovňu 11.septembra 2021

(zraz o 10:00 h pri TIC vo Vyšnej Vladiči)

Od TIC sa vyberieme po asfaltovej ceste do Driečnej. Pri dedinskom múzeu odbočíme do lesa a vyšliapeme si to spoločne na Pastovňu (678 m.n.m.). Po ceste naspäť na nás v Penzióne Driečna bude čakať občerstvenie.

Zdroj: OOCR Horný Zemplín Horný Šariš

Pozri tiež: