Vladičský raj otvorili symbolicky pri Nistorovej studni

Vladičský raj otvorili symbolicky pri Nistorovej studni

Pripíjalo sa vodou, ktorú si môže načerpať každý pocestný

Vladiča 20. júla – Vladičský raj, ktorý predstavuje spleť turistických trás v okolí obce Vladiča v Stropkovskom okrese, otvorili symbolicky pri Nistorovej studni. Tá je rovnako, ako tunajšia príroda dostupná pre každého pocestného. Dĺžka značených turistických trás tu predstavuje približne 100 kilometrov. Zasahujú aj do okresov Medzilaborce či Svidník, dostať sa cez ne dá aj k poľským susedom.

Vladiča vznikla zlúčením piatich obcí (Malá a Veľká Driečna, Nižná a Vyšná Vladiča, Suchá). Spomínanú studňu vykopal v roku 1888 vo vtedajšej Nižnej Vladiči vtedy asi 20-ročný Nistor Galajda, po ktorej ju aj pomenovali.

„Slúži dodnes, je murovaná z kameňa, má hĺbku asi 6 metrov. Nikdy v nej nevyschla voda a chuťovo je asi najlepšia v Nižnej Vladiči,“ uviedol starosta obce Ján Čurpek. Jej symboliku a prepojenie s Vladičským rajom, ktorý predstavuje približne 3000 hektárov lesov a lúk v katastri obce Vladiča, vidí v tom, že okolitá príroda ponúka množstvo prameňov. „Keď idete na turistiku, nemusíte si so sebou brať žiadnu vodu, lebo ju nájdete po ceste. Pramene sú zaznačené aj na mape,“ spomenul.

 otvorenie Vladičského raja
otvorenie Vladičského raja

Vladičský raj so studňou v strede obce požehnal miestny duchovný Peter Hrib. Podľa neho nesie v sebe aj inú myšlienku.

„Vždy keď tu prídem ako správca farnosti a pozriem sa na tú studňu, stále mi napadne myšlienka, že aj ona pozýva ľudí k jednote, lebo nemá zmysel žiť v sporoch a hádkach,“ skonštatoval.

Na otvorení sa zúčastnila aj pravnučka Nistora Galajdu Dana Loudová z Jablonca nad Nisou.

„Bola som veľmi dojatá. Už skôr som vedela, že sa niečo také chystá a bola som prekvapená, pretože môj otec mi o pradedovi málo rozprával. Nikto ho totiž nezažil, pretože zomrel, keď mal 46 rokov. Jeho posledný syn, teda môj dedo Michal, sa narodil mesiac po jeho smrti,“ vysvetlila. Nistor Galajda mal podľa jej slov povesť prirodzene múdreho človeka, keď sa narodil jej starý otec, prezývali ho „nistorik“. Ten sa často pýtal na otca.  „Bola som z toho smutná, takže teraz som veľmi šťastná, že sa naňho nezabudlo,“ poznamenala.

 otvorenie Vladičského raja
otvorenie Vladičského raja

Vladiča jej dodnes veľmi leží na srdci.

„Prichádzame sem každé dva roky, chodíme na turistiku,“ spomenula Loudová s tým, že je to veľké dobrodružstvo. Úžasné kúzlo má pre ňu aj miestne turistické informačné centrum, v ktorom bola ubytovaná. „Môj otec tam totiž chodil do školy. Po vojne odišiel za prácou, oženil sa a zostal v Čechách. Dožil sa takmer 90 rokov. Vždy spomínal na toto miesto. Niekedy to bolo kruté rozprávanie o tom, ako chodili bosí v celej rodine, kde bolo desať detí. Tu bol tvrdý život,“ doplnila.

Po svojich predkoch Loudová pátra stále.

„Už som bola vo Svidníku v archíve a tam som objavila Nistora Galajdu a bola som šťastná, že som ho v tých knihách našla a že to teda nie je bájna postava,“ povedala s tým, že v tom bude pokračovať. „Mám pocit, že tu patrím, že som tu doma, pretože krv nie je voda,“ uzavrela.

Zdroj: OOCR Horný Zemplín Horný Šariš

Pozri tiež:

Turistický autobus Horným Zemplínom

Využite sezónny autobus, ktorý priamo nadväzuje na vlakovú linku Sanok – Łupków – Medzilaborce. Poľskí a slovenskí návštevníci majú počas tohto leta možnosť lepšie spoznať históriu, umenie, kultúru a architektúru severovýchodného Slovenska. Počas cesty navštívia unikátne pamiatky Prešovského kraja, ktorý je známy svojím kultúrnym bohatstvom.

Letný vlak Košice - Prešov - Stará Ľubovňa

Poľskí a slovenskí návštevníci majú počas tohto leta možnosť lepšie spoznať históriu, umenie, kultúru a architektúru severovýchodného Slovenska. Počas...