Vlak Vojaka Švejka premáva počas leta od piatka do nedele

Vlak Vojaka Švejka premáva počas leta od piatka do nedele

Nadväzuje naň aj autobusový spoj, ktorý vás prevedie Horným Zemplínom

Medzilaborce 17. júla – Sezónny Vlak Vojaka Švejka, ktorý spája Medzilaborce s poľským mestom Sanok a Rzeszow, premáva počas tohto leta od piatka do nedele. Jeho prevádzka je naplánovaná do 6. septembra.

„Vlaky sú vedené jednotkou SA 140, ktorá má 140 miest na sedenie a 132 na státie. V jednotke je miesto na štyri bicykle,“ informoval hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Tomáš Kováč.

Prehľad spojov:

  • Os 8984: Rzeszów 06:01 - Medzilaborce 10:24
  • Os 8985: Medzilaborce 10:31 - Sanok 12:12
  • Os 8986: Sanok 15:54 - Medzilaborce 17:36
  • Os 8987: Medzilaborce 17:48 - Rzeszów 21:52

„Aj napriek aktuálnej situácii je vidieť, že o vlak je záujem zo strany našich i poľských turistov. Veríme, že celá letná sezóna prejde v takom režime, v akom začala,“ skonštatoval primátor Medzilaboriec Vladislav Višňovský, ktorého mrzí, že v tomto roku nemohli pre neúspešné verejné obstarávanie spustiť prevádzku mestského vláčika na kolesách.

Vojak_Svejk_na_stanici_Lupkow

Vlaky z Medzilaboriec cez Lupkov obnovili v roku 2017. Sú zamerané na rozvoj prihraničného turizmu. Počas vlaňajšej sezóny sa nimi prepravilo približne 2300 osôb. Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska v spolupráci s SAD Humenné, a. s., odštepný závod Vranov nad Topľou nadviazala na Vlak vojaka Švejka aj sezónnym autobusom, ktorý prevezie návštevníkov Horným Zemplínom. Spoznávať tak môžu viaceré drevené chrámy, Vojenské historické múzeum a skanzen vo Svidníku či Údolie smrti. 

Socha vojaka Švejka na železničnej stanici v Medzilaborciach

Cestovať Vlakom Vojaka Švejka znamená nielen sa jednoducho prepraviť k poľským susedom, ale aj vidieť historický Lupkovský tunel, ktorý v minulosti predstavoval významné spojenie s Haličou. Je dlhý 416 metrov a jeho história sa začala písať pred približne 150 rokmi. Počas svojej existencie bol viackrát ťažko skúšaný, dnes však opäť slúži verejnosti a láka k spoznávaniu slovensko-poľského pohraničia.

Zdroj: OOCR Horný Zemplín Horný Šariš

Pozri tiež:

Turistický autobus Horným Zemplínom

Využite sezónny autobus, ktorý priamo nadväzuje na vlakovú linku Sanok – Łupków – Medzilaborce. Poľskí a slovenskí návštevníci majú počas tohto leta možnosť lepšie spoznať históriu, umenie, kultúru a architektúru severovýchodného Slovenska. Počas cesty navštívia unikátne pamiatky Prešovského kraja, ktorý je známy svojím kultúrnym bohatstvom.

Letný vlak Košice - Prešov - Stará Ľubovňa

Poľskí a slovenskí návštevníci majú počas tohto leta možnosť lepšie spoznať históriu, umenie, kultúru a architektúru severovýchodného Slovenska. Počas...

TOP výlety:

Všetky výlety