Vlak vojaka Švejka prepravil v lete 2300 ľudí

Vlak vojaka Švejka prepravil v lete 2300 ľudí

Medzilaborce 23. októbra – Vlak vojaka Švejka, ktorý premával v letnej sezóne 2019 z Medzilaboriec do poľského Sanoku a Rzeszowa, prepravil počas víkendov v tomto lete 2300 ľudí, čo je oproti vlaňajšku o približne 400 osôb viac. Nasadený bude aj v budúcom roku, keď bude premávať rovnako v soboty a nedele od 27. júna do 30. augusta 2020. Na základe rokovaní s poľskou stranou by v budúcnosti mohol premávať už v júni a tiež v septembri, k sobote a nedeli by mohol pribudnúť aj piatok. Informoval o tom hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč.

 Vlak na stanici v Lupkowe, Zdroj: ZSSK
Vlak na stanici v Lupkowe, Zd...

Vlaky z Medzilaboriec cez Lupkov, ktoré obnovili v roku 2017, sú podľa jeho ďalších slov zamerané na rozvoj prihraničného turizmu.

Tento rok sezónne vlaky premávali od 29.6. do 1.9. – dva páry denne v sobotu a jeden pár v nedeľu. Počas sezóny 2019 sme na základe predbežnej analýzy prepravili 2302 osôb, čo je približne 38 osôb na vlak, spresnil s tým, že vlani bol počet cestujúcich na úrovni 1910 a v roku 2017 sa týmito vlakmi prepravilo 2498 ľudí.

Aktuálne pripravujeme zatraktívnenie týchto sezónnych spojov a prípojov k nim, ale keďže tento projekt ešte nie je sfinalizovaný, nemôžeme ho konkretizovať, doplnil.

Kováč teda potvrdil, že ZSSK pripravuje vedenie tohto sezónneho spojenia aj v budúcom roku, zatiaľ v mesiacoch júl a august, a to počas sobôt a nedieľ. 

Radi by sme však tieto sezónne spoje v budúcnosti rozšírili aj na mesiace jún a september a vlaky by mohli byť vedené v piatky, soboty a nedele. Toto však musí definitívne schváliť objednávateľ – Ministerstvo dopravy a výstavby SR, ako aj objednávateľ dopravy na poľskej strane.

 Socha vojaka Švejka na stanici v ML, Zdroj: OOCR HZHŠ
Socha vojaka Švejka na stani...

Sme radi, že sa dosiahli takéto čísla. Znamená to, že Vlak vojaka Švejka je stále atraktívnym dopravným spojením počas leta medzi Slovenskom a Poľskom. Rovnako nás teší myšlienka jeho rozšírenia na mesiace jún a september a tiež to, že vlak by mohol premávať už od piatka, vysvetlil primátor Medzilaboriec Vladislav Višňovský. Spomenul, že významným pokrokom v rozvoji cestovného ruchu v meste by bola investícia do rekonštrukcie Múzea moderného umenia Andyho Warhola. 

Primátor spomenul tiež v budúcom roku pripravovanú novinku v Medzilaborciach, a to vláčik na kolesách, ktorý by mal premávať nielen v uliciach mesta, ale aj v jeho blízkom okolí. 

Veríme, že táto atrakcia rozšíri ponuku služieb pre potenciálnych návštevníkov mesta a že aj takýmto spôsobom dokážeme udržať turistu v našom území čo najdlhšie. Začína sa tiež realizovať projekt Haškových kúpeľov, čo by bol ďalší príspevok k rozvoju cestovného ruchu, vysvetlil.

Oblastná organizácia cestovného ruchu Horný Zemplín a Horný Šariš pripravila v súvislosti s týmto sezónnym spojením informačný leták. Počas tohto leta bol distribuovaný aj za hranice regiónu, ktorý organizácia zastrešuje. Cieľom tejto aktivity bolo, aby informáciu o možnosti prechádzať jedinečným historickým Lupkovským tunelom získalo čo najviac potenciálnych návštevníkov. Aktivity zamerané na podporu rozvoja tohto produktu cestovného ruchu plánuje organizácia v spolupráci s mestom Medzilaborce, ktoré je jej dlhoročným členom, aj v budúcom roku.

Zdroj: OOCR Horný Zemplín a Horný Šariš

Pozri tiež:

Monastyr Krásny Brod

Jeden z najstarších monastierov a odpustových miest na Slovensku, označovaný aj ako „rusnácky Devín”, bol postavený v 14. storočí na mieste, kde sa zázračne uzdravil slepý žobrák.

Múzeum ľudovej architektúry v Sanoku

Sanok                                                                                                        Múzeum ľudovej architektúry v Sanoku je ...

Chrám sv. Ducha, Medzilaborce

Azda najrajšou dominantou východoslovenského mesta Medzilaborce je kultúrna pamiatka Chrám svätého Ducha. Chrám sa týči na vyvýšenine centra mesta Med...