Vodná nádrž po revitalizácii je novinkou letnej sezóny 2022 v Levoči

Vodná nádrž po revitalizácii je novinkou letnej sezóny 2022 v Levoči

Historické spišské mesto Levoča je navštevované najmä vďaka unikátnym  pamiatkam a zápisu v UNESCO. Tohto roku ponúka aj novinku sezóny - zrevitalizovaný multifunkčný bezbariérový areál za mestom Levoča (3km od centra). V regióne ide o jedinečný projekt, ktorý prináša radosť deťom aj dospelým.

Z Levoče vedie k areálu vodnej nádrže asfaltová cesta a tiež cyklochodník, po ktorom sa pohodlne dostanete až pred brány areálu.

Dôvody, prečo sa  sem vybrať sú viaceré:

1. Kúpanie, člnkovanie, vodné bicykle.

Pre záujemcov o prírodné kúpanie je vyčlenená plocha, na ktorú dohliada plavčík. Maximálna hĺbka je 130 cm, do vyznačenej zóny na kúpanie vedie bezpečný vstup so zábradlím a na okrajoch je plytká voda pre malé deti. Kvalita vody je pravidelne kontrolovaná Úradom verejného zdravotníctva. V blízkosti zóny na kúpanie sú prírodné sprchy a prezliekareň. Toalety pre verejnosť sa nachádzajú v Dome prírody. Krásy okolitej prírody si návštevníci vychutnajú aj vďaka plavbe po priehrade. Zapožičať si môžu malé vodné plavidlá – šľapacie vodné bicykle  a pramice (loďky s veslami).

slapaciebicykle

2. Lanový park, lezecká stena, ihriská.

Pri vstupe do areálu sa nachádza lanový park s tromi okruhmi. Najvyšší okruh sa nachádza vo výške 9,7 metra. Súčasťou lanového parku je aj lezecká stena. Vysvetlenie techniky lezenia, dohľad a prípadnú pomoc v lanovom parku poskytujú návštevníkom vyškolení inštruktori.

Pre športových nadšencov je pripravené multifunkčné a plážové ihriská, na ktorých si môžu zahrať tenis, futbal, nohejbal, volejbal či basketbal. Pri prenájme ihrísk dostanú návštevníci plné vybavenie potrebné k hre (siete, lopty, rakety). Za poplatok sa dajú zapožičať aj ruské kolky a vonkajší šach.

lanovypark

3. Detský svet a relaxačné miesta.

Súčasťou areálu je samozrejme aj niečo pre najmenších návštevníkov. Detské ihrisko pozostáva z hernej zostavy v tvare lode a pružinových hojdačiek. Pri lanovom parku sú v svahu umiestnené aj dve šmýkačky a kladina.

Pre návštevníkov prichádzajúcich za účelom oddychu, relaxu či opaľovania, zabezpečia komfort lehátka, ktoré si môžu prenajať. Relaxačne posedieť si môžu aj v hlavnom altánku s výhľadom na vodnú plochu alebo v samostatných menších altánkoch, ktoré lemujú areál. Tieto altánky sú ideálnym miestom pre vareniu guľášu či grilovačku. V areáli je možnosť zapožičania kotlíku, platne, roštu a potrebného náčinia (varecha, naberačka, iné, vrátane dreva).

lehatko

Celý projekt vznikol vďaka žabám – čo sa dozviete na náučnom chodníku Žabia cesta.

Zdroj: OOCR Tatry-Spiš-Pieniny

Pozri tiež: