Vojenská história v okolí Dukly láka hlavne na jar

Vojenská história v okolí Dukly láka hlavne na jar

Vyšplhajte sa na tank, dotknite sa histórie

Ojedinelé expozície vojenskej techniky priamo v prírode na miestach bojov si môžu návštevníci pozrieť málokde. Výnimkou je región rozprestierajúci sa pod Duklou. Okrem Pamätníka na Dukle a vyhliadkovej veže na Dukle je veľmi navštevované aj Údolie smrti, nemecký vojenský cintorín v Hunkovciach a celoročne i Vojenské múzeum vo Svidníku.

"Predovšetkým deti a mládež si vychutnávajú lozenie po tankoch a inej ťažkej technike, čo majú inde zakázané. Spolu s dospelými sa pri nich radi fotografujú. Návštevníci si z vyhliadkovej veže vychutnávajú pohľady na bojisko na Dukle a prechádzajú sa po areáli prírodného múzea vo Svidníku," uviedol Radomír Jančošek, riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“ – Bardejov.

 Rázcestie v Kapišovej. Foto: M. Blahut
Rázcestie v Kapišovej. Foto...

Údolie smrti

Medzi obcami Kapišová, Kružlová a Nižná Písaná je v teréne rozmiestnená tanková technika znázorňujúca tankovú rotu v útoku. Symbolizuje ju 8 tankov T-34/85. Návštevníkom pripomínajú tankové boje, ktoré sa v tomto priestore odohrali na jeseň 1944. V apríli 2019 pribudol nový nápis ÚDOLIE SMRTI, ktorý pripomína svetoznámy nápis HOLLYWOOD.

Kapisova nadpis_OOCR Saris - Bardejov

Pamätník Československej armády na Dukle je národná kultúrna pamiatka. Tento prírodný areál patrí k najnavštevovanejším miestam regiónu. Nachádza sa v blízkosti hraničného priechodu do Poľska Vyšný Komárnik a je pripomenutím si Karpatsko-duklianskej vojenskej operácie, ktorá sa uskutočnila na jeseň 1944. Počas bojov tu padlo vyše 60 tisíc sovietskych a československých vojakov. Pamätník vysoký 28 m postavili v roku 1949. Je zakomponovaný do vojenského cintorína, ktorý pretína kolonáda s bronzovými tabuľami.

Dukla-ZDROJ-KOCR-SVS

Vyhliadková veža na Dukle

Bývalé bojisko je možné vidieť z nadhľadu, ktorý návštevníkom poskytuje vyhliadková veža. Nachádza sa na mieste, kde v októbri 1944 veliteľ 1. československého armádneho zboru v ZSSR brigádny generál Ludvík Svoboda mal jednu z mnohých veliteľských pozorovateľní počas bojov o Dukliansky priesmyk a krajiny pod ním. Je vysoká 49 m. Vyhliadková veža na Dukle je síce pre verejnosť v súčasnosti z prevádzkových a investičných dôvodov uzavretá do 31. 5. 2019, resp. do odvolania, ostatné atrakcie, vrátane  stálej expozície  "Vojenské dejiny Slovenska 1914 - 1945" vo Vojenskom múzeu v Svidníku, sú prístupné.

VHU_Vyhliadkova_veza_naDukle_OOCR Saris - Bardejov

Vo vstupnej hale Vyhliadkovej veže si môžu návštevníci prezrieť výstavu fotografií, nálezov zbraní, munície, výstroje Červenej armády, 1. československého armádneho zboru v ZSSR a nemeckého Wehrmachtu. Vstupná hala je doplnená umeleckými dielami od akademických sochárov A. Račku, J. Koreňa a F. Patočku. Vyhliadková veža je pre verejnosť otvorená v utorok až nedeľu od 9.00 do 17.00 hod.

V areáli prírodného múzea ako aj okolo cesty do Svidníka je rozmiestnených 55 kusov rozličnej ťažkej bojovej techniky z druhej svetovej vojny. V lesoch v okolí Vyšného Komárnika môžete vidieť zrekonštruované bunkre.

Bunkre 3. čs. brigády 1. čs. armádneho zboru v ZSSR -autor-VHUBratislava

Vojenské múzeum vo Svidníku sídli v budove, ktorá tvarom pripomína protitankovú mínu. Dokumentuje priebeh ťažkých bojov, ktoré sa na severovýchode Slovenska odohrávali v prvej aj druhej svetovej vojne. V múzeu sú autentické fotografie z bojov, osobné pamiatky, rôzne druhy zbraní a nálezy z bojísk o Dukliansky priesmyk. V parku neďaleko múzea sa nachádza externá expozícia ťažkej vojenskej techniky. V susedstve expozície stojí od roku 1954 Pamätník sovietskej armády, kde je pochovaných vyše 9 000 vojakov padlých na jeseň 1944. 

Otváracie hodiny - Dukla a Svidník

Centrálna expozícia VHM Mo Svidník

Čo nevynechať vo Svidníku a okolí:

V meste Svidník sa nachádza aj Slovenské národné múzeum – Múzeum ukrajinskej kultúry, jedinečné, špecializované a najstaršie národnostné múzeum na Slovensku. Jeho súčasťou je skanzen ľudovej architektúry so vzácnym dreveným chrámom a Galéria Dezidera Millyho v barokovom kaštieli z 18. storočia. Oddýchnuť a vyšantiť sa vo vode môžete vo vodnom svete Aquaruthenia s vonkajšími a krytými bazénmi a wellness s celoročnou prevádzkou. 

Skanzen vo Svidníku. FOTO: Jano Štovka (MQEP) (c)

V okolí Svidníka sa nachádza jedenásť drevených chrámovDrevené chrámy v Ladomirovej a v Bodružali sú pamiatkami UNESCO. Ich architektúra a nádherný interiér si podmania návštevníkov. V Bodružali sú napríklad dodnes zachované stopy po granáte, ktorý chrámom prešiel cez strechu. Ďalej sú to drevené chrámy vo Vyšnom a Nižnom Komárniku, Hunkovciach, Dobroslave, Korejovciach a mnoho iných. 

Drevený chrám, Bodružal (UNESCO)

Gréckokatolícky drevený chrám sv. Mikuláša v obci Bodružal v okrese Svidník je klenotom medzi cerkvami. Je to jeden z najstarších a najkrajších drevených chrámov na Slovensku.

3. 5. 2019, Zdroj: vhu.sk, OOCR Šariš – Bardejov, KOCR SVS

 

POZRI TIEŽ:

V Prešovskom kraji prenocovalo vyše 900 000 turistov

V roku 2018 zavítalo do kraja 932 121 návštevníkov ubytovacích zariadení, zvýšil sa aj počet zahraničných návštevníkov.

Vedeli ste to o Prešovskom kraji?

Prešovský kraj má na svojom území veľké množstvo turistických lákadiel. Nádherná príroda, bohatá história, pamiatky a pestrý folklór, to všetko tvorí jedinečnú ponuku