Vydajte sa s nami na cestu minerálnych prameňov

Vydajte sa s nami na cestu minerálnych prameňov

Navštívte miesta, kde vyvierajú liečivé pramene

Región severného Spiša a Pienin je bohatý na rôzne minerálne pramene, pričom niektoré z nich sú distribuované do rôznych krajín sveta. Chceli by ste navštíviť miesta, kde vyvierajú a vyskúšať ich liečivú silu? Vydajte sa s nami počas víkendu na Cestu minerálnych prameňov.

Približne 7 km od Starej Ľubovne, bývalého slobodného kráľovského mesta, sa nachádzajú Ľubovnianske Kúpele, kde vyvierajú 4 železito-zemité minerálne pramene. Osada nesie názov po kúpeľoch, ktoré tu vznikli v polovici 19. storočia a zamerané boli na liečbu chorôb zažívacieho traktu. Minerálna voda Ľubovnianskych Kúpeľov sa plní do fliaš a predáva pod názvom „Ľubovnianka“. Táto minerálna voda je známa najväčším obsahom magnézia na Slovensku. V blízkosti nájdete aj lesopark s dendrologicky pozoruhodnými drevinami nazývané vejmutovky. Do Ľubovnianskych Kúpeľov sa viete dostať aj po cyklotrase z obce Nová Ľubovňa, ktorá vedie krásnou prírodou Levočských vrchov.

 Vyšné Ružbachy
Vyšné Ružbachy

Ďalší známy prameň Sulinka sa nachádza v obci Sulín približne 25 km od Starej Ľubovne a pomáha pri žalúdočných i črevných problémoch. Voda Sulinka sa napríklad už v 19. storočí vyvážala do USA a Kanady, pričom sa jej naplnilo vyše 800 000 litrových fliaš ročne. Liečila sa ňou dokonca aj známa rakúska cisárovná Alžbeta Bavorská známa ako Sissi, ktorá je zobrazená na etikete fliaš tejto minerálnej vody. Do obce Sulín sa viete dostať taktiež cyklotrasou AQUAVELO, spájajúcou kúpeľné mestá prihraničného regiónu Slovenska i Poľska. Zo Sulína sa môžete dostať do neďalekej Legnavy, kde nájdete prameň Ščava. Ten dobre vplýva na funkciu srdcového svalu a svalov pohybovej sústavy. Pravidelný pitný režim priaznivo pôsobí na organizmus a pomáha pri liečbe nechutenstva.

Pozitívne účinky na ľudské zdravie majú aj ďalšie minerálne pramene ako je prameň Voňačka vyvierajúci v obci Bajerovce a priaznivo ovplyvňujúci trávenie. Pravidelné teplé kúpele pôsobia proti reumatizmu. Vo Forbasoch nájdete ďalší prameň s názvom Ščava, ktorý je však vhodný pri chorobách pečene, pankreasu, chronických žalúdočných problémoch a zápaloch obličiek. Vhodný je aj na predchádzanie nedostatku vápnika a nechutenstve. Ďalším významným prameňom je Švabľovka v obci Hniezdne, ktorý bol už v 19. storočí využívaný v bývalých miestnych kúpeľoch. V 15 vaniach sa voda zohrievala a využívala na účinné liečebné kúry pri reumatických chorobách. V Hniezdnom, prepojenom s neďalekou Starou Ľubovňou cyklotrasou, určite odporúčame tiež ochutnať sladké dobroty z Nestville Chocolate, kúpiť si pivo alebo prvú slovenskú whisky, ktoré si doma po výlete môžete vychutnať.

 Ľubovnianske Kúpele
Ľubovnianske Kúpele

Aj obec Hraničné má svoj vzácny prameň s názvom Ščava. Pitné kúry pomáhajú pri liečbe chronických ochorení tráviaceho traktu, obličiek, pečene a pankreasu. Zmierňujú tiež bolesti kĺbov, chrbta a krku. Prameňom Pod Kalváriou sa môže pochváliť obec Lacková, cez ktorú taktiež prechádza spomínaná cyklotrasa AQUAVELO. Prameň sv. Jána Krstiteľa nájdete v Litmanovej na hore Zvir. Ide o známe pútnické miesto, ktoré sa dostalo do povedomia v súvislosti so zjaveniami Panny Márie. Prameňu sa pripisujú liečivé účinky a pre každého pútnika je prameňom znovuzrodenia a obnovenia vo Svätom Duchu. Z hory Zvir odporúčame prechádzku na neďaleký vrch Eliášovka, ktorý predstavuje najvyšší bod Ľubovnianskej vrchoviny. Tu môžete nájsť 20 metrov vysokú rozhľadňu s výhľadom na slovenské i poľské kopce.

Významné v regióne sú aj Pramene Smerdžonka využívané v Kúpeľoch Červený Kláštor, ktoré liečia onkologické, kožné, neurologických a množstvo iných chorôb. Tieto kúpele nájdete približne 26 km od Starej Ľubovne, obklopené krásnou prírodou Pieninského národného parku. Prameň lásky a Prameň zabudnutia v Kúpeľoch Vyšné Ružbachy sa dlhodobo využívajú na liečbu rôznych zdravotných ťažkostí, ako sú reumatické, kožné, pľúcne a srdcovo-cievne choroby. Silne mineralizovanú vodu nájdete aj v neďalekom „Kráteri“, ktorý predstavuje najlepšie zachovaný travertínový útvar svojho druhu v strednej Európe. Vplyvom viacerých faktorov v ňom voda nezamŕza ani v zimnom období, preto je lákadlom pre mnohých otužilcov. V Ružbachoch sa tiež nachádza jedno z najstarších medzinárodných sympózií v Európe, kde môžete vidieť vyše sto travertínových sôch vytvorených umelcami z viac než 14 krajín.

 Litmanová
Litmanová

Na Cestu minerálnych prameňov sa môžete vybrať či už odporúčaným bicyklom alebo využiť slnečné počasie blížiacej sa jari na príjemnú prechádzku. Okrem krásnej prírody severného Spiša a Pienin budú pre vás pridanou hodnotou liečivé účinky minerálnych vôd, ktoré robia región ešte výnimočnejším. Preto neváhajte a vyberte sa objavovať severný Spiš a Pieniny.

Zdroj textu a foto: OOCR SSP

POZRI TIEŽ:

Stará Ľubovňa

Zavítajte do Starej Ľubovne, mesta s bohatou históriou a lákadlami pre turistov. Ľubovniansky hrad a skanzen, Viktóriine záhrady...