Workshopy hrnčiarstva v Zemplínskych Hámroch

Workshopy hrnčiarstva v Zemplínskych Hámroch

Výroba hlinených predmetov v Zemplínskych Hámroch sa stáva tradíciou. Workshopy, ktoré organizuje tamojšie obecné múzeum v spolupráci s občianskym združením Košiar z Topole, si získali verejnosť. V tomto roku bola ich realizácia ovplyvnená celosvetovou pandémiou, zopár častí sa však vydarilo nad očakávania.

Múzeum Zemplínske Hámre, OOCR HZaHŠ

„Múzeum bolo aktívne, dá sa povedať do konca marca, potom až od júna, kedy sa uvoľnili opatrenia sa riešili sme nové aktivity. Po zverejnení informácie o realizácii workshopu hrnčiarstva sa začali hlásiť prvé skupiny, a tak sa prvý z nich uskutočnil začiatkom júla. Do konca augusta sme ich mali päť. Na všetkých workshopoch sa zúčastnilo spolu 75 záujemcov, a tí si vytvorili približne 160 originálnych produktov,“ priblížila kurátorka múzea Diana Kepičová. Podľa jej ďalších slov to boli väčšinou rodiny s deťmi, cirkevné centrá a letné školy.

Workshopy  v Zemplínskych Hámroch2

Workshop začína zvyčajne rozdelením jej aktérov na dve časti. Kým jedna pracuje v remeselnej dielni, druhá absolvuje prehliadku múzea a ďalších zastavení Hámorského náučného chodníka. Práci s hlinou predchádza prednáška o jej spracovaní a následnej tvorbe výrobkov.

Vysoká pec, Zemplínske Hámre, OOCR HZaHŠ

Štôlňa, Zemplínske Hámre, OOCR HZaHŠ

Každé dieťa dostane kúsok hliny, ktorú si samo podľa pokynov spracuje a začne ju modelovať do rôznych tvarov a motívov podľa svojej fantázie. Deti sa postupne striedajú pri hrnčiarskych kruhoch, kde si s pomocou lektora vytvárajú výrobky, ako sú napr. šálky, misky či vázy. Všetky výrobky si napokon maľujú tzv. engobami (farbami) pomocou rôznych štetcov,“ priblížila Kepičová priebeh workshopu, ktorý v rovnakom duchu absolvuje aj druhá skupina. Výrobky potom musia tuhnúť približne dva týždne. Po prvom výpale je nutné ich glazovať, po tom druhom sú už pripravené k odovzdaniu ich autorom.

 Deťmi vytvorené výrobky
Deťmi vytvorené výrobky

S príchodom druhej vlny pandémie však museli realizáciu workshopov pozastaviť.

„Dúfame, že v novom roku sa budú môcť opäť realizovať a pribudnú k nim aj ďalšie zaujímavé aktivity,“ uzavrela Kepičová.

K realizácii workshopov hrnčiarstva prispela aj Oblastná organizácia cestovného ruchu Horný Zemplín a Horný Šariš, ktorá v rámci účelovej dotácie Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky využila finančné prostriedky v objeme približne 500 eur na zakúpenie potrebného materiálu na výrobu hlinených predmetov v obecnom múzeu Zemplínske Hámre.

Zdroj: OOCR Horný Zemplín a Horný Šariš

Pozri tiež:

Zemplínske Hámre – múzeum a náučný chodník

Obec Zemplínske Hámre leží v doline Barnovho potoka a je vzdialená 5 km od mesta Snina. Je výnimočná svojim múzeom, Hámorským náučným chodníkom s technickými pamiatkami a tiež je významným východiskovým miestom na túry vo Vihorlatských vrchoch.