Vyskúšajte si aspoň kúsok Cesty hrdinov SNP

Vyskúšajte si aspoň kúsok Cesty hrdinov SNP

Objavte Duklu, Svidník a okolie

Turistika má v okolí Svidníka a Bardejova ideálne podmienky. Na výber je nepreberné množstvo trás a vrcholov vhodných pre masovú aj individuálnu turistiku v nádhernom prírodnom prostredí zachovaných lesov. Práve v tejto oblasti - na Dukle sa začína najdlhšia a jedna z najdôležitejších turistických magistrál na Slovensku Cesta hrdinov SNP.

Je dlhá 770 km a končí pri Devíne. Nie je dôležité ju zdolať naraz, či celú, ale absolvovať aspoň jej časť a urobiť niečo pre svoje zdravie a poznanie tohto nádherného kúta Slovenska.

Pamätník čs. armádneho zboru s vojnovým cintorínom na Dukle. Zdroj – Vojenský historický ústav
Pamätník čs. armádneho zbo...

Celá trasa Cesty hrdinov SNP je výborne značená červeným turistickým značením. Pomenovaná bola v roku 1956. Určite stojí zato absolvovať aspoň jej časť. Kraj od Dukly, cez Svidník až po Bardejov poskytuje nádherné miesta an turistiku a pestré možnosti ubytovania turistického typu.

 Časť trasy Cesty hrdinov SNP
Časť trasy Cesty hrdinov SN...

"Trasa vedie aj na Čiernu Horu, kde je útulňa s vyhliadkovou vežou, kde sa dá tiež prespať. Vyskúšať si môžete aj túru na Rohuľu, či Stavok, vyhliadku s útulňou nad Svidníkom, mestský lesopark. Nezabudnite si pozrieť aj unikátne drevené chrámy,“ pozýva do regiónu riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“ - Bardejov Ing. Radomír Jančošek.

Ćierna hora, autor Dukla Destination

Dodáva, že pokiaľ sa vám jarný pohyb zapáči, môžete absolvovať už v nedeľu 7. mája Výstup na horu Makovica. V pondelok 8. mája začína na Dukle Prednostovská štafeta, ku ktorej sa môže pridať každý - Cesta hrdinov SNP Dukla - Devín.

Prednostovská štafeta Cesta hrdinov SNP 2023

Pochod prednostiek a prednostov okresných úradov NA PAMIATKU HRDINOV - ZA MIER A SLOBODU. Pridať sa môže ktokoľvek, komu nechýba vytrvalosť a dobrá n...

Alebo môžete začať trénovať na 64. ročník Dukelského behu mieru. Beží sa 3. septembra na trati Dukla - Svidník (19 km), štart je na Dukle (479 m n. m.), cieľ v centre Svidníka (244 m n. m.)  

 Rozhľadňa Žobrák na trase (nad Hervartovom)
Rozhľadňa Žobrák na trase...

Jar a cyklotrasy

Jar je vhodná aj pre cyklistov. Odporúčame štyri cyklotrasy vo svidníckom okolí:

  1. cyklotrasa: Svidník – Nižná Jedľová – Vyšá Jedľová – Belejovce – Vápenické sedlo – Vápeník – Svidnička – Kružlová – Kapišová – Svidník  (27,9 km)
  2. cyklotrasa: Svidník – Jurková Voľa – Svidník (11,1 km)
  3. cyklotrasa: Svidník – Nižný Orlík – Vyšný Orlík – Nižný Mirošov – Roztoky – Kečkovce – Vápenické sedlo – Belejovce – Vyšná Jedľová – Nižná Jedľová – Svidník (31,2 km)
  4. cyklotrasa: Svidník – Kapišová – Nižná Jedľová- Svidník (12,7 km)

Požičovňa elektrobicyklov: https://www.staraposta.eu/bikerental.html 

 Vyhliadka v tvare náboja púta pozornosť v Údolí smrti
Vyhliadka v tvare náboja pú...

Karpatská drevená cesta

Nevšedná turistická atrakcia, ktorou sa Svidník a jeho okolie pýši, je tzv. Karpatská drevená cesta. Táto atrakcia ponúka návštevníkom putovanie po drevených sakrálnych stavbách ľudovej architektúry, ktoré sa vyznačujú svojou unikátnosťou. Každý chrám je výnimočný a niečím iný. V okolí Svidníka nájdete aj drevené chrámy zapísané v zozname svetového dedičstva UNESCO a to v obci Ladomirová a Bodružal. Na putovaní si určite obzrite chrámy aj v obciach ako Dobroslova, Havranec, Krajné Čierno, Hunkovce, Šemetkovce, Medvedie, Korejovce, Miroľa, Nižný a Vyšný Komárnik a neobíďte ani chrám v najmenšej obci na Slovensku, v Príkrej.
S obhliadkou chrámu a kontaktom radi pomôžu pracovníci v Turistickom informačnom centre.

 Drevený chrám v Dobroslave
Drevený chrám v Dobroslave

Čo je Cesta hrdinov SNP

Cesta hrdinov SNP je najdlhšia turistická magistrála na Slovensku. Siaha zo severovýchodu Slovenska - Dukliansky priesmyk až na západ po Devín. Cesta hrdinov SNP prechádza väčšinou významných oblastí Slovenska, ktoré zohrali dôležitú úlohu počas Slovenského národného povstania, alebo počas oslobodzovania krajiny v rokoch 1944 až 1945.

 Čs. vojak v postoji na poctu zbraň v predpolí pamätníka ČSAZ na Dukle. Zdroj - Vojenský his. ústav
Čs. vojak v postoji na poctu...


Celá magistrála je značená červeným turistickým značením. Na území Slovenska je na väčšine trasy totožná s medzinárodnou turistickou trasou E8, celková dĺžka dosahuje 770 km.

Mapy pre orientáciu na Ceste hrdinov SNP: Online mapa na CestaSNP.sk s dôležitými miestami a itinerárom (na horách internet nie je všade), mapové aplikácie s offline mapami ako Mapy.cz či Locusom v smartfóne, klasické papierové mapy.

 

Tipy na ubytovanie:

Ubytovacie zariadenia v meste Svidník

Olla apartmány Svidník (http://www.ollaapartmany.sk),

Stará pošta (https://www.staraposta.eu), 

Hotel Slávia Svidník (https://hotelslaviasvidnik.sk), 

Ubytovanie v penzióne Stavbet Svidník (https://www.stavbet.sk),

Hotel Rubín Svidník (http://www.hotelrubin.sk),

Stredná odborná škola polytechnická a služieb arm. gen. L. Svobodu (internátne ubytovanie),Kontakt:+421 547 882 170, +421 7882 171, agls@sossvidnik.edu.sk,

Autokemp Aquaruthenia (https://aquaruthenia.sk/kemp-ubytovanie/)

 

Prehľad ubytovacích zariadení v okolí Svidníka:

Chata Evička (Kapišová) http://www.chataevicka.sk/index.php,

Country House Bed & Breakfast (Kapišová), www.booking.com,

Penzión v Údolí (Kružlová) http://www.penzionvudoli.sk/,

Family Pension (Ladomirová) http://www.kdc.sk/obrazky.html,

Penzión Medveď (Medvedie) https://wellnesszrubovachata.sk/,

Villa Karpatia (Medvedie) http://www.vilakarpatia.eu/,

Eden House (Dubová) http://www.edenhouse.sk/

4. 5. 2023, Zdroj: OOCR Šariš - Bardejov

 

POZRI TIEŽ:

Výhľady a vyhliadky v regióne pod Duklou

Výhľady na okolitú prírodu ako odmena za výstup. Užite si turistiku v regióne pod Duklou.

Aktéri cestovného ruchu PSK pripravia víziu rozvoja

Stretnutie členov KOCR Severovýchod Slovenska otvorilo tému ďalšieho posunu a pozície cestovného ruchu v Prešovskom kraji. Na valnom zhromaždení organizácie vo štvrtok 30. marca bol tiež zvolený nový predseda KOCR