Vyskúšajte si na bicykli Napoleona a kyslíkovú cestu

Vyskúšajte si na bicykli Napoleona a kyslíkovú cestu

BARDEJOV (7. 12. 2016) - V okolí Bardejovských Kúpeľov dokončili druhú etapu liečivých singletrackov. Vznikla tak nová turistická trať pre cyklistov a peších. Nová trasa nesie názov Napoleon, podľa jedného z prameňov v Bardejovských Kúpeľoch a aj pojem „liečivé singletracky“ naznačuje väzbu na kúpele. Oficiálne bude trasa Napoleon otvorená na jar budúceho roku, ale verejnosť ju môže využívať už teraz.

Singletrack Napoleon si vyžiadal celkové náklady 14 700 EUR a nadväzuje na prvú etapu Čerešenka vybudovanú pred rokom. Obnovu financovala Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) „Šariš“ - Bardejov, prispelo aj Ministerstvo dopravy SR.

Riaditeľ OOCR „Šariš“ – Bardejov Radomír Jančošek k tomu povedal: „Výstavbu oboch etáp realizovala firma Beatrice Plus, s.r.o. Druhá etapa prebiehala od októbra do konca novembra 2016 a nadväzuje na prvú etapu singletracku nazvanú Čerešenka. Tá bola dokončená pred rokom v decembri 2015 a prepojila Kyslíkovú dráhu v Bardejovských Kúpeľoch so sedlom Čerešňa, ktoré sa nachádza v lokalite Mníchovského potoka."

mapaNovySingletrack-2.jpg

Dĺžka trasy Napoleon je 1650 m, prevýšenie 140 výškových metrov. Spolu s Čerešenkou vytvárajú cca 3 km dlhý kompaktný cyklookruh. Trasa bude slúžiť na cyklistiku pre (horských) cyklistov. „Je čoraz viac aj kúpeľných hosti, ktorí sa o trase dozvedajú a na ďalšiu návštevu kúpeľov si plánujú zobrať aj horský bicykel a objavovať krásy Bardejova a okolia,“ dodal Jančošek.  Už teraz tento okruh slúži aj bežcom, ktorí si radi zabehnú svoje kilometre zdravo - na mäkkom prírodnom povrchu.

Liečivé singletracky sú charakteristické zarovnávaným prírodným povrchom. Nachádzajú sa tu umelé, špeciálne vybudované prekážky – terénne vlny, skoky rôznych veľkostí, klopené zákruty, rýchle pasáže aj technické kamenné úseky a mostíky. Všetky spomínané prekážky sa dajú obísť alebo prejsť bezproblémovo aj pre menej zdatných cyklistov.

Singletrack1.jpg Singletrack Napoleon s terénnymi vlnami.

V lokalite boli osadené aj dve veľké infotabule s mapou kúpeľov, singletrackov a kyslíkovej trasy a sedem smerových šípok, ktoré turistov nasmerujú od cyklochodníka v kúpeľoch až na začiatok singletrackov. Jazda je na vlastne riziko. „Za rok prevádzky si prvá etapa Čerešenka získala svojich priaznivcov, ale liečivé singletracky mienime propagovať masívnejšie, aby sa počty návštevníkov znásobili. Singetracky v okolí Bardejova budú tvoriť ucelený systém trás pre horské a trekingové bicykle v prímestskom lesnom prostredí,“ informoval R. Jančošek.

V októbri tohto roka bola dokončená a verejnosti sprístupnená aj ďalšia atrakcia v regióne, ktorou je Kyslíková cesta Mihaľov – Bardejov. Na takmer tri kilometre dlhom chodníku sa nachádza devätnásť cvičebných a relaxačných stanovíšť, ktoré dopĺňajú infomačné tabule a turistické prístrešky. V okolí Bardejova je v prevádzke od roku 2014 aj Kyslíková cesta v Bardejovských Kúpeľoch. Má dĺžku 1 km a je na nej štrnásť stanovíšť, na ktorých sú relaxačné a pohybové cvičenia.

pristresok-Mihalov.jpg Oddychové miesto na kyslíkovej ceste Mihaľov.

Od júla  zdobí Radničné námestie Bardejova bronzová socha kata v životnej veľkosti a v centre Bardejovských Kúpeľov, pred strediskom obchodu a služieb, pribudla nová oddychová a športová zóna určená pre najmenších turistov a rodiny s deťmi.

ZDROJ: OOCR Šariš - Bardejov

 

Čítaj tiež:

Najlepší v cestovnom ruchu: Nominácie 2016

Najkrajšie fotky Prešovského kraja v roku 2016

Fotografie Prešovského kraja v divadle i v kalendári

Najkrajšie mestá Slovenska. Prešovský kraj na TOP priečkach

Slovensko cez leto navštívil rekordný počet turistov