Vyšné Ružbachy – kúpeľná oáza

Vyšné Ružbachy – kúpeľná oáza

Región severného Spiša a Pienin ukrýva mnoho tajomstiev a krás, ktoré čakajú na to, aby ste ich objavili. Nie len okolitá príroda, ale aj obce sú toho príkladom. Dnes vám predstavíme jednu z nich, a to obec Vyšné Ružbachy.

 Pieninské ráno. Zdroj: OOCR Severný Spiš - Pieniny
Pieninské ráno. Zdroj: OOCR...

Menšia, no veľmi zaujímavá obec s počtom približne 1 400 obyvateľov, leží v Spišskej Magure v doline Ružbašského potoka. Miesto terajšej obce podľa výskumov bolo osídlené už za čias najstaršieho a najdlhšieho obdobia dejín ľudstva – paleolite. Jej prvé písomné zmienky boli z roku 1329 pod názvom Nova Rusunbach. Obec v začiatkoch patrila Podolínskemu panstvu, neskôr v rokoch 1412 – 1772 bola v zálohu Poľska. Obyvatelia Vyšných Ružbách boli prevažne roľníci, poľnohospodári, pracovníci v lome na travertín i plátenníci.

Počas 19. storočia tu bolo plátennícke stredisko, veľká píla a papiereň z roku 1646. Do roku 1934 mala obec aj vlastnú elektráreň a dva mlyny, ktoré žiaľ časom zanikli. Okrem toho, že Vyšné Ružbachy majú bohatú faunu a flóru, nachádza sa tu niekoľko liečivých prameňov, ktoré sú vhodné na liečenie srdcovo-cievnych a nervových chorôb. Minerálne pramene začal využívať už aj spišský starosta a vojvoda z roku 1605 – Stanislav Lubomirski, ktorý sa zaslúžil o výstavbu a rozvoj prvých kúpeľov v tejto obci.

 Pieninské ráno. Zdroj: OOCR Severný Spiš - Pieniny
Pieninské ráno. Zdroj: OOCR...

V rámci Cesty minerálnych prameňov odporúčame ochutnať Prameň lásky a Prameň Zabudnutia. Tie pomáhajú pri brušných a črevných problémoch, pri bolestiach mandlí a hlavy, taktiež pri reumatických, zažívacích, kožných, pľúcnych a srdcovo-cievnych chorobách. Podľa legendy musíte najskôr spolu so svojím milým ochutnať prameň zabudnutia, aby ste z hlavy vymazali všetky strasti, problémy, prípadne nešťastné lásky. Potom prejdete k neďalekému prameňu lásky a napijete sa z dlaní milovanej osoby.

 Prameň lásky a zabudnutia
Prameň lásky a zabudnutia

Obec má vďaka minerálnym prameňom aj najväčšie travertínové jazierko na Slovensku nazývané „Kráter“. Ide zároveň o najlepšie zachovaný travertínový útvar svojho druhu v strednej Európe. Má kruhový priemer 20 m, plochu 284 m2 a hĺbku 3 m. Voda v kráteri pochádza až z Belianskych Tatier, kde sa kvôli prítomnosti vápencov a dolomitov mineralizuje a dosahuje teplotu až 23°C. V kombinácii s pomerne vysokou výdatnosťou prameňa cca 8 litrov za sekundu a plynov oxidu uhličitého unikajúcich do vody cez trhliny krátera, nezamrzne ani v zimnom období. Aj napriek tomu, že je oficiálne zakázané využívať ho na kúpanie, priťahuje pozornosť plavcov vo všetkých ročných obdobiach.

 Ružbarský kráter
Ružbarský kráter

Návštevník v tejto obci môže nahliadnuť aj do umenia. Nachádza sa tu totiž jedno z najstarších medzinárodných sochárskych sympózií v Európe. Rozprestiera sa na rozlohe niekoľko 100 m2. História sympózia sa začína rokom 1964, rozdelená je do štyroch etáp, pričom posledná končí v roku 2003. Pri jeho zrode stáli známi sochári ako Miloslav Chlupáč, Rudolf Uher, Andrej Rudavský a predovšetkým zakladateľ európskej sochárskej sympoziálnej tradície Karl Prantl. Inšpirovali sa sochárskym sympóziom v rakúskom St. Margarethen. Sympózium je zaujímavé aj tým, že diela vznikajú priamo na mieste. Sochy, tvorené zo skál boli súčasťou okolitej prírody a sú inšpirované prostredím, z ktorého vzišli. V súčasnosti sa v areáli nachádza vyše sto travertínových sôch od umelcov z viac než štrnástich krajín. Medzinárodné sochárske sympózium vo Vyšných Ružbachoch je od roku 1997 vyhlásené Ministerstvom kultúry SR za kultúrnu pamiatku. Areál je verejnosti prístupný celoročne.

 Pieninské ráno. Zdroj: OOCR Severný Spiš - Pieniny
Pieninské ráno. Zdroj: OOCR...

Vyšné Ružbachy sú svojou klímou, ktorú určujú husté okolité lesy ideálnym miestom pre aktívny oddych po celý rok. Letné kúpanie, pešia turistika, či cykloturistika v okolí, ktorá je v zime vystriedaná lyžiarskymi svahmi a bežkárskymi traťami. Preto vás sem pozývame na poznávací výlet do Vyšných Ružbách a verte, že jeden deň vám na to nestačí!

Zdroj: OOCR Severný Spiš - Pieniny

POZRI TIEŽ: 

Ružbašské krátery a kúpele Ružbachy

Ružbašské krátery sa nachádzajú v kúpeľnom meste Vyšné Ružbachy na rozhraní Pienin a Spišskej Magury. Ide o štvoricu veľkých travertínových kráterov spolu s niekoľkými

Pramene vo Vyšných Ružbachoch

Vyšné Ružbachy sú populárnym a vyhľadávaným turistickým miestom. Zapríčinili sa o to krásna príroda, história, kultúra, ale najmä termálne kúpele. Návštevníci tu nájdu