Výstup na Vežu sv. Jakuba v Levoči

Výstup na Vežu sv. Jakuba v Levoči

Bazilika sv. Jakuba v Levoči patrí medzi najväčšie gotické chrámy na Slovensku. Má bohatú históriu a je klenotnicou mnohých umeleckých pamiatok. Svedčí o tom aj fakt, že je trojnásobnou národnou kultúrnou pamiatkou.

O spišskom meste LEVOČA sa hovorí, že je „najjagavejším kameňom na spišskej korune“.

Nachádza sa tu najvyšší gotický drevený oltár na svete a ďalšie zaujímavé pamiatky ohraničené pomerne zachovanými mestskými hradbami. Ťažiskom starobylej Levoče je rozľahlé obdĺžnikové námestie. Stojí tu rímskokatolícky farský Kostol (Bazilika) sv. Jakuba zo 14. stor., ktorý patrí medzi najvýznamnejšie sakrálne stavby na Slovensku. K mimoriadne cenným patrí najmä interiér kostola, ktorý je jedinečným múzeom stredovekého sakrálneho umenia. Neskorogotický drevený hlavný oltár sv. Jakuba je s výškou 18,6 m najvyšší svojho druhu na svete. Zhotovili ho z lipového dreva v rokoch 1507 až 1517 v dielni Majstra Pavla z Levoče. Svoju vlastnú podobizeň Majster Pavol údajne dal jednej z dvanástich sôch apoštolov nádhernej kompozície Poslednej večere v predele oltára.

 Interiér Baziliky sv. Jakuba. Foto: Jano Štovka, KOCR Severovýchod Slovenska
Interiér Baziliky sv. Jakuba...

Levočská Veža sv. Jakuba je pre verejnosť od 26. júna 2019 opäť sprístupnená. Návštevníci sa dozvedia zaujímavosti z histórie jej výstavby, požiarov, informácie o zvonoch, hodinách, či zo života strážcov. Vychutnajú si najmä nezabudnuteľný pohľad z vtáčej perspektívy na historickú Levoču, Tatry, Slovenské Rudohorie a Slovenský raj.

 zdroj: Jano Štovka
zdroj: Jano Štovka

Vstup je možný denne od 11:15h do 19:15h a je vhodné si ho vopred zarezervovať na t. č.: 0903 465 955, alebo elektronicky na emailovej adrese: veza@levoca.sk

Veža baziliky sv. Jakuba

Zdroj: OOCR TSP

Pozri tiež: 

Legendarium 2019: Cestuj, zbieraj nálepky a vyhraj!

Viac ako 100 tipov na výlety, príbehy legiend v komikse a možnosť zbierať súťažné nálepky počas cestovania. Opäť je tu LEGENDARIUM! Pokračovanie obľúbeného projektu pre celé rodiny, vďaka ktorému sa počas leta rozhodne nebudete nudiť.

Levoča

Historická časť mesta spolu s Dielom Majstra Pavla je zapísaná do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Za mohutnými hradbami sa nachádza viac ako 300 nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok!

Oltár Majstra Pavla a historické centrum Levoče (UNESCO)

Najvyšší gotický drevený oltár na svete (18,62 m), radnica, klietka hanby a celkovo viac ako 300 kultúrno-historických pamiatok za takmer kompletne zachovaným systémom mestských hradieb.

TOP výlety:

Všetky výlety