Cyklovýlet z Prešova do Šarišských Michalian

Cyklovýlet z Prešova do Šarišských Michalian

Počas tohto roka pribudol na cyklotrase Eurovelo 11 nový úsek vo Veľkom Šariši, ktorého súčasťou je aj unikátny Hradný most. Cyklotúra k nemu je skvelým tipom pre rodinný výlet. Mnohí obyvatelia metropoly Šariša však ešte nevedia, kde Hradný most nájsť. V nasledujúcich riadkoch sa viac dozviete o náročnosti trasy, ako i o projekte Eurovelo 11.

Cyklisti môžu začať cyklovýlet na cyklistickom chodníku za zberným dvorom, na moste na Bajkalskej ulici v Prešove (GPS: 49.0211556N, 21.2331564E).

gopresov_claanok

Trasa z Prešova do Veľkého Šariša momentálne prechádza niekoľkými zmenami – ide cez územie staveniska popod práve sa budujúcu diaľnicu. Všetko je bezpečne ohradené.

gopresov_claanok2

Pri vstupe do Veľkého Šariša vás privíta pohľad na Šarišský hradný vrch. Keď zídete z cyklochodníka vo Veľkom Šariši, dostanete sa na most neďaleko kostola sv. Jakuba - cyklotrasa je dlhá približne 3,7 km. Máte pred sebou tri možnosti ako pokračovať a prejsť cez mesto Veľký Šariš. Stačí sledovať cyklistické značenie (červené C alebo bielo-zelené tabuľky). Koniec mesta je zároveň začiatok nového úseku cyklochodníka (priemyselná zóna Rybníky na Sabinovskej ulici).

gopresov_claanok3

Z konca Veľkého Šariša rovinatým terénom prejdete popri štyroch šarišských rybníkoch, nádherne voňavom lužnom lese či rozľahlých pšeničných poliach. Po necelých 3 kilometroch dorazíte k hradnému cyklomostu.

gopresov_claanok5

Nový cyklistický chodník pokračuje ďalej aj za mostom – Šarišské Michaľany, ktorý sa nachádza medzi mestami Veľký Šariš a Sabinov. Oficiálny cyklochodník ide popri oplotenej lesnej škôlke ešte približne 500 metrov, ktorý končí pri odpočívadle, neďaleko vstupu do tejto lesnej škôlky/lesného závodu.

gopresov_claanok6

Ďalších približne 450 metrov sa pokračuje po asfaltovej príjazdovej ceste až po križovatku s označníkom “Veľký Šariš – záhrady, 314 m. n. m”. Odtiaľ sa do Šarišských Michalian (k závodu Imuna) dostanete dvoma cestičkami. Oficiálnym cyklochodníkom, ktorý sa rýchlo skončí, pokračujete po neupravenej ceste cez záhradkársku osadu, prípadne pokračovaním po asfaltovej ceste, ktorá vedie od lesného závodu (asi o 1 kilometer dlhšia alternatíva).

gopresov_claanok7

Ak dorazíte k označeniu pred závodom Imuna, nachádzate sa už v Šarišských Michaľanoch. Odtiaľ je to približne 700 metrov do centra obce.

ZHRNUTIE:

Trasa Prešov – Veľký Šariš – Šarišské Michaľany je veľmi príjemná, nenáročná a takmer úplne rovinatá (akurát mierny svah na konci Prešova v oblasti Bikoša). Je dlhá 11,6 km (resp. 12,5 km) a určite ju (vrátane návratu späť) zvládne aj príležitostný cyklista bez kondície. V jeseni 2020 sa plánuje so začatím výstavby riadneho cyklochodníka aj v katastri obce Šarišské Michaľany. Po jeho dokončení bude doplnený momentálne chýbajúci úsek medzi Veľkým Šarišom a Sabinovom. Zo Sabinova sa po cyklochodníku dostanete až do Pečovskej Novej Vsi.

  • Prešov (most na Bajkalskej ulici) – Veľký Šariš (most pri kostole sv. Jakuba): 3,7 km
  • Veľký Šariš (most pri kostole sv. Jakuba) – koniec V. Šariša (priemyselná zóna Rybníky na Sabinovskej ulici): 1,5 km
  • koniec Veľkého Šariša (priemyselná zóna Rybníky na Sabinovskej ulici) – drevený hradný cyklomost: 3 km
  • drevený hradný cyklomost – križovatka s označením (Veľký Šariš – záhrady): 1 km
  • križovatka s označením (Veľký Šariš – záhrady) – označenie pri závode Imuna: 1,7 km/2,6 km
  • označenie pri závode Imuna – Šarišské Michaľany (potraviny Jednota, ul. Pod lesíkom): 0,7 km

O Eurovele 11

Jedenásť krajín, šesť hlavných miest a 6 550 km. To všetko ponúka medzinárodná cyklotrasa EuroVelo 11, ktorej trasa je naplánovaná naprieč Slovenskom. V Prešovskom kraji začína „Beast of East,“ ako tejto transeurópskej cyklistickej železnici hovoria, v Mníšku nad Popradom, ďalej pokračuje v Plavnici, vedie cez Lipany, Sabinov, Veľký Šariš, Prešov a v Prešovskom kraji končí v Seniakovciach. 

EuroVelo je sieť cyklistických komunikácií, ktoré spájajú významné európske destinácie v rámci celého kontinentu. Sieť sa buduje v Európe od roku 1993. Je tvorená 14 diaľkovými cyklotrasami a jej celková dĺžka po dokončení bude 70 000 km. Veľká časť, približne 45 000 km cyklotrás je už zrealizovaných, predovšetkým v západnej Európe. 

Obce, cez ktoré EuroVelo 11 prechádza: Mníšek nad Popradom, Sulín, Malý Lipník, Legnava, Údol, Plavnica, Šambron, Bajerovce, Krásna Lúka, Šarišské Dravce, Torysa, Krivany, Lipany, Rožkovany, Jakubova Voľa, Červenica, Pečovská Nová Ves, Sabinov, Ražňany, Ostrovany, Šarišské Michaľany, Veľký Šariš, Prešov, Haniska.

Zdroj: OOCR Región Šariš

Pozri tiež:

Hrad Šariš

Šarišský hrad patrí k najrozsiahlejším stredovekým hradom na Slovensku. Jeho celková zastavaná plocha prevyšuje 2,7 hektára. Je postavený na Šarišskom vrchu nad mestečkom