Za históriou a zábavou do Popradu a okolia

Za históriou a zábavou do Popradu a okolia

Neandertálci a mamuty pod Tatrami? Veru áno!  Svedčia o tom nálezy neďaleko Gánoviec pri Poprade. Vydajte sa na výlet do Popradu, Gánoviec a Spišskej Soboty s neandertálkyňou Agou a spoznajte zaujímavé miesta plné histórie i zábavy.

Poprad ako vstupná brána do Tatier ponúka hneď niekoľko zaujímavostí. Určite sa v tomto malebnom meste zastavte a neváhajte v ceste pokračovať aj do Spišskej Soboty, ktorá je jeho mestskou časťou a do blízkych Gánoviec. Za zaujímavosťami vás prevedie neandertálkyňa Aga z projektu LEGENDARIUM. Nájdete ju v mobilnej hre LEGENDARIUM Go! a na súťažných nálepkách. Pri­pravené sú skvelé výhry pre celú rodinu (rodinné pobyty, tablety, voľné vstupy do aquaparkov a kúpalísk)! 

Prostredníctvom mobilnej hry LEGENDARIUM Go! vás Aga zavedie na päť zaujímavých miest, pričom na troch z nich môžete získať stolovú hru a súťažnú nálepku. Navyše už za dve lokalizácie si môžete stiahnuť audio rozprávku o Age a za 6 nazbieraných súťažných nálepiek získate zdarma krásne pexeso

Poprad.jpg Všetko o cestovateľskej súťaži plnej hodnotných cien nájdete na www.legendarium.info

 

Poprad

V Poprade určite nevynechajte prechádzku po Námestí sv. Egídia, ktoré je lemované meštianskymi domami. Hneď na jeho začiatku nájdete turistické informačné centrum, na ktoré návštevníkov upozorňuje postavička neandertálkyne Agy. Pracovníci infocentra vám zaiste odporučia jazdu turistickým vláčikom či návštevu Kostola sv. Egídia z 13. storočia a ďalšie zaujímavosti tohto podtatranského mesta. Priamo pri informačnom centre sa môžete lokalizovať v hre LEGENDARIUM Go!

FOTO-R%C3%B3bert-Ko%C4%8Dan-4.jpg Tatranská galéria v Poprade, FOTO: Róbert Kočan, www.tatragaleria.sk

 

Určite si nenechajte ujsť návštevu bývalej parnej elektrárne, v ktorej dnes sídli Tatranská galéria. Zrekonštruovaná budova očarí krásnymi secesnými priestormi s množstvom zaujímavých diel. Výstavy sa neustále obmieňajú, galéria počas roka pripravuje aj tvorivé dielne pre deti a premietanie filmov. Pri galérii sa môžete lokalizovať v hre a za vstup získate súťažnú nálepku mamuta.

FOTO-Tatransk%C3%A1-gal%C3%A9ria6.jpg Zaujímavá stavba je plná umenia, ktoré rozhodne treba vidieť na vlastné oči. FOTO: Róbert Kočan, www.tatragaleria.sk

 

Aga s nálepkami a lokalizáciou čaká na návštevníkov aj v Aquacity Poprad. Rozsiahly vodný svet ponúka 13 bazénov s teplotou vody 30 až 38 °C a množstvo vodných atrakcií. AquaCity Poprad sa hrdí aj ekologickým prístupom – ako prvé sa stalo víťazom medzinárodnej súťaže World Travel Awards v kategórii – Najlepšie ekologické stredisko na svete. Mimochodom, za získanie všetkých lokalizácií v hre získa hráč vstupenku do AquaCity Poprad zadarmo!

 

Spišská Sobota

V centre mesta Poprad stojí Podtatranské múzeum, ktoré je momentálne v rekonštrukcii. Avšak v blízkej Spišskej Sobote nájdete jeho pobočku a v nej expozície zachytávajúce bohatú históriu regiónu – cechy, remeslá i meštianske bývanie. Aj v Podtatranskom múzeu v Spišskej Sobote sa môžete lokalizovať v hre a získať nálepku.

mestainske-byvanie-spisska-sobota.jpg Expozícia meštianskeho bývania v plnej kráse v Podtatranskom múzeu – pobočke v Spišskej Sobote. FOTO: Alica Ježíková.

 

Múzeum stojí priamo na historickom námestí, ktoré je jedným z najlepšie zachovaných stredovekých urbanistických celkov Slovenska.  Meštianske domy s vysokými šindľovými strechami, gotický Kostol sv. Juraja, renesančná zvonica, baroková socha Immaculaty vytvárajú oku lahodiacu atmosféru malého turistického mestečka. Jeho krásou sa kochal aj kráľ Matej Korvín, o čom svedčí mramorová tabuľa s nápisom na dome, v ktorom prenocoval. 

Kostol-sv.-Juraja-v-Spi%C5%A1skej-Sobote-TIK-PP.jpg Kostol sv. Juraja v Spišskej Sobote, v pozadí meštiacke domy. ZDROJ: TIK Poprad

 

Gánovce

Približne 3 kilometre od Popradu leží obec Gánovce. Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1317 ako Villa Ganau. Avšak prví obyvatelia sa v lokalite Gánoviec objavili už pred vyše 105 000 rokmi­. Pri ťažbe kameňa v roku 1926 našiel  v kameňolome strelmajster Koloman Koky odliatok lebečnej dutiny. Zvláštny nález putoval do rúk  Jaroslava Petrboka, ktorý sa nazdával, že ide o nález časti mamuta či slona. Až povojnový výskum ukázal, že nález je veľmi vzácny a je dôkazom života neandertálcov pod Tatrami. Vedec Emanuel Vlček dokonca zistil, že ide o ženu vo veku približne 40 rokov. V lokalite sa našli aj ďalšie pozostatky dávneho života – odliatky lebky diviaka, nosorožca a dravcov, odtlačky rastlín, zvyšky ohnísk, odliatok panciera korytnačky a pod. Aj príbeh neandertálkyne Agy odkazuje práve na toto nesmierne významné miesto.  „Pri teplom prameni mali zvieratá i praľudia zdroj vody a obživy. Okrem práce si však neandertálci našli čas aj na zábavu a vzdelanie. Postarala sa o to Aga, neandertálkyňa, ktorá s radosťou poznávala prírodu navôkol a neváhala do jej tajov zasvätiť aj ostatných." 

O-chvilu-bude-vecera-FOTO-Geopark-Neandertal-Ganovce-1.jpg O chvíľu bude večera. Geopark Neandertal Gánovce. FOTO: www.geoparkganovce.sk

 

V lokalite dnes nájdete Geopark Neandertal s informačnými tabuľami a drevenými sochami, z ktorých mnohé znázorňujú výjavy zo života praľudí. V areáli sa môžete lokalizovať v hre LEGENDARIUM Go! V obecnom úrade Gánovce si zase môžete pozrieť výstavu o neandertálskom človeku. Návštevníkovi približuje nálezy rôznych odtlačkov listov a zvyškov kostí zvierat, ktoré sa našli pri ťažbe travertínu a rôzne zaujímavosti z dávnych dôb. Okrem toho Gánovce ponúkajú aj kúpele s vonkajším a vnútorným bazénom, možnosťou nocľahu a občerstvenia.

 

LEGENDARIUM Go! – lokalizuj sa v hre s Agou:

Mestská informačná kancelária, Poprad

Travertínová kopa Hrádok, Gánovce

Podtatranské múzeum, Spišská Sobota

Tatranská galéria, Poprad

AquaCity Poprad

 

Súťažné nálepky a stolová hra:

Tatranská galéria, Poprad

Podtatranské múzeum – pobočka Spišská Sobota,

AquaCity Poprad

 * Súťažnú nálepku získa návštevník za vstupný poplatok. Ak ešte nemáte stolovú hru, získate ju na miestach s nálepkami. Viac informácií

App-Store-button-WEB.jpg Google-play-button-WEB-1.jpg

hra-stolova-hra-pexeso-baner.png

LEGENDARIUM na Facebooku