Za históriou a zážitkami. Od Spišského hradu až po Pieniny

Za históriou a zážitkami. Od Spišského hradu až po Pieniny

Predstavujeme destináciu Tatry Spiš Pieniny

Územie Tatier, Spiša a Pienin právom patrí medzi najkrajšie oblasti na Slovensku. Región je popretkávaný atrakciami, pamiatkami, turistickými trasami a inými zaujímavosťami. Nájdete tu až tri lokality zaradené do UNESCO, môžete obdivovať mnoho gotických sakrálnych stavieb i renesančných zvoníc. Zaiste vás zláka čarovná príroda a malebné rázovité dediny, v ktorých obyvatelia dodnes dodržiavajú rôzne tradície a zvyky.

K TOP atrakciám regiónu patrí stredisko Bachledka Ski & Sun, ktoré koncom minuloročnej letnej sezóny otvorilo Chodník korunami stromov. Prechádzka v korunách stromov sa razom stala jednou z najnavštevovanejších atrakcií celého kraja. Celková dĺžka chodníka je 1234 metrov, prechádzku ozvláštňujú informácie o miestnej prírode, adrenalínové zastávky a úlohy pre deti. Chodník je zakončený 32 metrovou vyhliadkovou vežou s pôchodznou sieťou.  Už tento rok bude do prevádzky spustená nová 10-miestna kabínová lanovka, ktorá zvýši komfort návštevníkov strediska. Chodník je v prevádzke celoročne.

Chodník korunami stromov Bachledka

Centrom kultúry destinácie je už tradične mesto Levoča. Najväčší záujem je o Kostol sv. Jakuba v Levoči s oltárom Majstra Pavla, centrum mesta, múzeá a Spišský hrad (UNESCO). V Levoči sa pravidelne môžu pochváliť ponukou atraktívnych kultúrnych podujatí. Tradične sa začiatkom júla koná Púť na Mariánsku horu, tento rok 7. a 8. júla 2018. V druhej polovici júla (20. - 21. 7.) sa uskutoční obľúbené kultúrne podujatie Tajomná Levoča. Počas celého leta prebiehajú v Levoči rozmanité koncerty a programy v rámci Dní Majstra Pavla 2018.

Levoča_Foto OOCR Tatry Spiš Pieniny
...

Len sedem kilometrov od historického centra mesta Levoča sa nachádza novovybudovaný Resort Levočská Dolina. Obľúbenými atraktivitami v rezorte je biokúpalisko, rybolov, ako aj cykloturistika (požičiavanie horských bicyklov a e-bikov). Biokúpalisko Levočská dolina je prvým svojho druhu na Spiši. Areál prírodného kúpaliska tvoria tri vodné plochy: prírodný bazén na plávanie, plocha určená na čistenie vody a nádrž určená pre lov rýb.

Biokúpalisko Levočská dolina_foto OOCR Tatry Spiš Pieniny

Už tradične ponukou pútavých kultúrnych podujatí zaujme aj mesto Kežmarok. V júli (6. – 8. 7. 2018)  sa uskutoční najväčší a najnavštevovanejší festival ľudovej kultúry na Slovensku - 28. ročník festivalu Európske ľudové remeslo (EĽRO). Tento rok je podujatie venované cechu krajčírskemu a farbiarskemu. Kultúrny program bude žánrovo bohatší, trojdňové podujatie predstaví viac ako 800 účinkujúcich z rôznych kútov sveta. Návštevníci sa môžu tešiť aj na Letný festival slovenskej a svetovej divadelnej klasiky. Počas mesiacov júl a august sa budú konať vystúpenia folklórnych súborov, koncerty na námestí na hradnom nádvorí pod názvom Kežmarské kultúrne leto 2018.

Kežmarský hrad_Foto OOCR Tatry Spiš Pieniny

Mnoho podujatí čaká návštevníkov regiónu aj v areáli Kúpeľov Červený Kláštor Smerdžonka . K najpopulárnejším podujatiam patrí  Stretnutie Goralov v Pieninách (18. 8. 2018). Na záver letnej sezóny sa už tradične uskutoční Malý pieninský maratón (15. 9. 2018), beh atraktívnym a majestátnym prielomom Dunajca. V areáli kúpeľov si určite vyskúšajte Kneippterapiu a balančný chodník.

Balančný chodník_Kúpele Červený Kláštor Smerdžonka_Zdroj: OOCR Severný Spiš Pieniny

Medzi obľúbené miesta návštevníkov destinácie určite patrí termálne kúpalisko vo Vrbove. Návštevníci Thermal parku Vrbov si môžu vychutnať  kúpanie v geotermálnej vode s výhľadom na Vysoké Tatry.

Nenechajte si ujsť:

Spišský hrad a Spišská Kapitula (UNESCO)
Spišský hrad je najrozsiahlejším slovenským hradom a dominantou Spiša. Spišská Kapitula, označovaná aj ako slovenský Vatikán, je sídlom Spišského biskupstva. Dominuje jej románska Katedrála sv. Martina.

Spišský hrad a Spišská Kapitula, autor - Zoltán Duray, zdroj - KOCR Severovychod Slovenska

Pamiatky v Levoči a Dielo Majstra Pavla (UNESCO)
Od roku 2009 je Levoča zapísaná v Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. V meste je zachované množstvo kultúrno-historických pamiatok – klietka hanby, radnica s arkádami, Kostol sv. Jakuba s oltárom Majstra Pavla.

Oltár Majstra Pavla v Kostole sv. Jakuba v Levoči, Foto: Jano Štovka (MQEP)

Pamiatky v Kežmarku a Drevený evanjelický artikulárny kostol (UNESCO)
Priamo v meste sa nachádza mestský hrad z roku 1463. Neďaleko námestia sa nachádzajú dve národné kultúrne pamiatky – lýceum s jednou z najväčších historických školských knižníc v strednej Európe a Drevený evanjelický artikulárny kostol z 18. storočia (UNESCO).

Drevený artikulárny kostol v Kežmarku_Foto: Jano Štovka (c)

Kláštor Kartuziánov – Červený Kláštor
Na brehu rieky Dunajec sa nachádza obec Červený Kláštor, ktorej história sa spája najmä s národnou kultúrnou pamiatkou – kláštorom mníchov zo 14. storočia, zasadeným do nádhernej pieninskej scenérie pod vrchom Tri Koruny.

Múzeum Červený Kláštor

Kláštor kartuziánov v malebných Pieninách ukrýva gotické skvosty a hodnotné expozície. Možno tu vidieť i mimoriadne vzácny herbár "lietajúceho mnícha" Cypriána z roku 1766.

Osturňa a Ždiar, Zamagurie
Obec Ždiar patrí medzi klenoty Slovenska, je špecifická ľudovou architektúrou a goralským folklórom, ktoré môžete spoznať aj v miestnom múzeu.

ždiar

Kaštieľ Strážky – Spišská Belá
Jadrom historického osídlenia Strážok bol kaštieľ, Kostol sv. Anny a zvonica, ktoré dnes ako celok tvoria národnú kultúrnu pamiatku a patria medzi významné architektonické skvosty Spiša. Čaro kaštieľa znásobuje anglický park z 19. storočia. Okrem vzácnej historickej knižnice sa v kaštieli nachádzajú obrazy Ladislava Mednyánszkeho, portréty a historický nábytok. V Spišskej Belej nevynechajte ani Múzeum J. M. Petzvala, jedného zo zakladateľov modernej fotografie.

BACHLEDKA Ski & SunChodník korunami stromov, bobová dráha, vyhliadková veža a cykloturistika. Obľúbené sú aj prechádzky nádhernou prírodou pohoria Spišská Magura.

Thermal Park Vrbov
Prírodná geotermálna voda, ktorá napája sústavu bazénov, pôsobí priaznivo najmä na pohybovú, dýchaciu a kardiovaskulárnu sústavu.

Splav Dunajca na pltiach – splav Dunajca alebo rafting. Užite si Pieniny z hladiny Dunajca.

Splav Dunajca na pltiach

Viac informácií: www.tatryspispieniny.sk.

Zdroj: OOCR Tatry Spiš Pieniny;  Titulná fotografia: Dušan Madaj, zdroj OOCR TSP

Pozri tiež:

Súťaž: Cestopis z Kraja kultúrnych pamiatok

Súťaž pre všetky deti, ktoré rady cestujú. Cestopis z Kraja kultúrnych pamiatok

Cyklopátrania 2018: Spoznaj Prešovský kraj na bicykli

Obľúbené Cyklopátrania Prešovským krajom pokračujú aj v lete 2018! Piaty ročník zábavno-poznávacích pretekov predstaví cyklistom štyri oblasti Prešovského kraja.

Fotografická súťaž Choď a foť 2018

Fotografická súťaž o najkrajšie zábery Prešovského kraja Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska vyhlásila 6. ročník fotografickej súťaže Choď a foť.

Tagy