Za zimnými zážitkami do Vysokých Tatier

Za zimnými zážitkami do Vysokých Tatier

Objavte čaro zasnežených lesov, malebných turistických chodníkov, tepla wellnessu a výborných zjazdoviek. Región Vysoké Tatry ponúka množstvo aktivít počas celej zimnej sezóny.

FOTO č. 1 c Marek Hajkovský_Zimná turistika

O vŕzgajúcom snehu pod topánkami a vzduchu naplnenom príjemnou vôňou teplého čaju už nemusíte len snívať. Stačí vyraziť pod najvyššie slovenské hory a užiť si dovolenku plnú zážitkov a dobrodružstva. Lákadlom nie je len turistika, ale i stále otvorené vysokohorské chaty (okrem Chaty pod Rysmi). Na zimnú turistiku je však potrebné sa i dostatočne pripraviť. Netreba zabúdať na teplé oblečenie, preverenie počasia i lavínového nebezpečenstva, teplé tekutiny, zimnú výbavu (mačky) a horské poistenie.

FOTO č. 2 c Marek Hajkovsk7_Zamkovkého chata

Niektoré chaty, ako napríklad Chatu pod Soliskom, Bilikovú chatu či Skalnatú chatu je možné navštíviť pohodlne lanovkou aj bez väčšej námahy. Výhľady na nádherné otvorené panorámy ľadových hôr zaplnia pamäť nejedného telefónu. Či už plynulá jazda niekoľko metrov nad zemou alebo pozemná lanovka, v ktorej sa viezla aj kráľovná Alžbeta II., zážitok je zaručený. Pri výlete na Hrebienok odporúčame nezabudnúť na sánky, prípadne si ich môžete požičať priamo v Starom Smokovci alebo na Hrebienku a vyblázniť sa na 2,5 km sánkarskej dráhe. 

FOTO č. 3 c Marek Hajkovský_sankovacka

Ozajstnou výzvou je i vytúžený Lomnický štít. Visutá lanová dráha dlhé roky lámala rekordy a dnes rovnako uchváti veľkoleposťou výhľadov spod oceľových lán. Z pohodlia červenej kabíny je možné pritom pozorovať i najstrmšiu zjazdovku Slovenska v Lomnickom sedle.

FOTO č. 10 c Marek Hajkovsky_Lomnický štít

Vo Vysokých Tatrách je na výber niekoľko lyžiarskych stredísk. Obľúbeným je Štrbské Pleso s úžasnou a upravovanou trasou pre bežecké lyžovanie i zjazd, Tatranská Lomnica s najväčším počtom zjazdoviek pre všetky kategórie lyžiarov a niekoľko stredísk ponúka i Ždiar. Do lyžiarskych stredísk sa pohodlne dostanete skibusom aj z podhoria a Popradu. 

Lyžovačka Vysoké Tatry a podhorie:

1. # Štrbské Pleso

2. # Tatranská Lomnica

3. # Starý Smokovec

4. # Dolný Smokovec – Pod lesom

5. # Tatranská Javorina

6. # Ski park Liptovská Teplička

7. # Ski resort Smrečiny Liptovská Teplička

8. # Ski Studničky Vernár

9. # Kubašok, Spišské Bystré

10. # Snowpark Lučivná

11. # Skitatry Nová Lopušná dolina

12. # Svit – Lopušná dolina

FOTO č.3 c Marek Hajkovsky_lanovka_ foto pre OOCR VT 2019_129

Bežkári si okrem dráh pod skokanskými mostíkmi obľúbia aj tiché lokality s upravenými trasami, ako napríklad ihrisko vo Vyšných Hágoch, chodník medzi Novou a Tatranskou Poliankou či okruh Kolbisko v Tatranskej Lomnici. Počas zimnej sezóny nájdete priamo vo Vysokých Tatrách viac ako 64 km bežkárskych tratí, ďalšie trate sú v okolí mesta Poprad.

FOTO č. 5 Bežkovanie

Po výdatnej športovej aktivite dobre padne vyhriaty interiér galérie, múzea alebo reštaurácie, ktoré je vhodné navštíviť i počas nepriaznivého počasia. Ponuka je široká naprieč celým tatranským regiónom od Štrbského Plesa až po Poprad. Obzerať môžete okolie z vyhliadkovej veže, raj šliapacích autíčok, galériu svetla, interaktívnu herňu s detským dopravným ihriskom. Za zmienku stoja aj múzeá plné prírody, faktov a histórie. Za kultúrou môžete vyraziť napríklad do historickej Spišskej Soboty, kde sa nachádza Kostol sv. Jakuba alebo vyjsť si na kostolnú vežu Kostola sv. Egídia v Poprade a užiť si výhľad na zasnežené vrcholy Vysokých Tatier.

Netreba zabúdať ani na oddych plný bylinkovej pary, tepla a žblnkotajúcich bubliniek. Hotelové wellnessy spolu s veľkolepým aquaparkom AquaCity Poprad pozývajú na liečivé terapie celoročne. Čistý tatranský vzduch vystriedaný parným kúpeľom alebo žiarivou saunou sú relaxom pre telo aj dušu.

FOTO č. 6 AquaCity_Winter_2015_Panorama_C

Tatranský ľadový dóm

Už po desiaty krát vyrástol na Hrebienku jedinečný Tatranský ľadový dóm. Postavený je z 225 ton ľadu. Túto sezónu sa témou atrakcie stala unikátna sakrálna stavba – Bazilika Božieho hrobu v Jeruzaleme. Ľadový dóm bude otvorený denne až do Veľkonočných sviatkov, vstup je bezplatný. Počas víkendov sa môžete tešiť na koncerty. Viac na www.regiontatry.sk

Marek Hajkovsky foto hotel LADOVY DOM 2022_11A

 

JEDENÁSŤ TIPOV, KAM DO TEPLA POČAS ZIMY:

Kvantarium (Hrenienok): Prehliadka rôznych audiovizuálnych a multimediálnych show, interaktívne exponáty či fyzikálne javy uplatnené v praxi. Zábava pre všetky vekové kategórie. Menších očarí rozprávková tematika a dospelých zas špeciálne efekty. https://www.kvantarium.sk

Taste of Tatry: Vyberte sa do gastronomických rodinných podnikov na území Vysokých Tatier. Každá reštaurácia ponúka iný zážitok, iný štýl gastronómie a každá má odlišnú atmosféru. https://tasteoftatry.sk/ 

Foto č. 8 Gastro_Koliba Kamzík

Poliankovo (Tatranská Polianka): Digitálna galéria prináša nevšedné vizuálne zážitky a umenie prostredníctvom moderných technológií. Vďaka rozšírenej realite môžete napríklad rozpohybovať statické obrazy Ľubomíra Korenka, vďaka čomu priamo na plátne ožije vlk, líšky, medveď i mesto Poprad. https://www.poliankovo.sk

Tatranská galéria (Poprad):Tatranská galéria sídli v nádherne zrekonštruovanej historickej budove parnej elektrárne. V súčasnosti jej bohatý zbierkový fond predstavujú diela regionálnych  umelcov, výber slovenského umenia od roku 1900 aj súčasná domáca a zahraničná tvorba.

galeria pp

Podtatranské múzeum v Poprade: Za históriou a jej zaujímavosťami sa môžete vybrať do Podtatranského múzea v centre Popradu. Novinkou je sprístupnenie expozície Kniežacej hrobky.

Široká ponuka hotelových wellness centier, kúpeľov: Nie je nič lepšie ako si po celodennej lyžovačke, či turistike dopriať relax v niektorom z tatranských hotelových wellness centier – saunový svet, masážne bazény, vodné atrakcie a relaxačné miestnosti. Wellness pod Tatrami je jednoducho perfektný. Širokú ponuku nájdete na www.regiontatry.sk

FOTO č. 9 Horizont_Resort_2019_032

Minipivovar Tatras – pivné kúpele (Poprad): Účinná terapia z čias stredoveku využíva prírodné suroviny ako chmeľ, výťažok z pivovarského mláta a kvasinky. Kúpeľ má liečivé účinky, uvoľňuje svaly a podporuje imunitný systém. Milovníci piva si rozhodne prídu na svoje. https://minipivovartatras.sk

Glass ateliér, Štôla: Sklené miniatúry, šperky, svietniky, dekorácie – to všetko ručne tvarované v plameni pylnového horáka. Ak sa objednáte vopred, budete si môcť plameňom vyfúkať vianočnú guľu aj vy. http://www.glassatelier.sk

Tradičné ľudové bývanie, Liptovská Teplička: Drevenica významného rodáka Mons. Štefana Náhalku predstavuje návštevníkom artefakty zo života pápežského preláta, ako aj ukážku tradičného ľudového bývania.

Dom Mons. Š. Náhalku_ukážka ľudového bývania_Zdroj Obec Liptovská Teplička (1)

Gastrovíkendy počas zimy: V hoteli Lesná**** v Starej Lesnej ponúkajú gastrovíkendy so známymi osobnosťami, mesačné sezónne ponuky môžete ochutnať aj v hoteli International**** alebo reštaurácii Rock Café vo Veľkej Lomnici.

Múzeum kočiarov, Veľká Lomnica: Zbierka Pavla Baláža ponúka prehliadku 30 rôznych historických kočiarov,  saní  a množstva hipologického materiálu s možnosťou objednania vychádzky konským záprahom. https://kociarovemuzeum.webnode.sk

Zdroj a viac informácií: OOCR Región Vysoké Tatry www.regiontatry.sk

 

POZRI TIEŽ:

Zimné radovánky v podhorí Vysokých Tatier

Podhorie Tatier je mimoriadne bohaté na možnosti zimných aktivít. Pozrite si tipy na lyžovačku, bežkovanie, skialp a ďalšie zimné výlety.

Vynovená Zimná výzva

Všetko, čo potrebuješ vedieť o Zimnej výzve. Ako sa zapojiť, pravidlá a lokality.