Začala sa Zimná výzva 3

Začala sa Zimná výzva 3

15 výstupov do hôr, 28 lyžiarskych stredísk a rozmanité podujatia

Na turistov v Prešovskom kraji čaká Zimná výzva. Tretí ročník turistickej výzvy ponúka 15 výstupov do hôr od Vysokých Tatier cez Pieniny až po Poloniny. Turistiku dopĺňa 28 lyžiarskych stredísk a množstvo zimných podujatí. Zimná výzva sa začala počas víkendu 17. decembra a potrvá do 19. marca 2023. Určená je širokej verejnosti.

Jeseňou sa možnosti na turistiku v Prešovskom kraji nekončia. Aj v zimnom období je mnoho miest, ktoré sú prístupné a ponúkajú zážitky pre všetky vekové kategórie. Inšpirácie na zimné výlety v celom Prešovskom kraji ponúka tretí ročník Zimnej výzvy. Má charakter súťaže. Zimnú výzvu pripravila Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska.

Úlohou turistov je odfotiť sa na vybraných turistických miestach s odznakom, ktorý získajú zadarmo po registrácii na stránke www.severovychod.sk. Pre širokú verejnosť je pripravených 15 lokalít, na ktoré je možné vystúpiť počas 3 mesiacov. Výstupy sú rozdelené do troch stupňov náročnosti.

Zimná_výzva_3_MAPA

Turisti môžu svoje výstupy doplniť návštevou a využitím služieb 28 lyžiarskych stredísk, ktoré budú túto sezónu v prevádzke. Ponuku zimných aktivít výzvy dopĺňajú rozmanité podujatia, ku ktorým patria vianočné trhy, silvestrovské a štefanské turistické výstupy aj obľúbené podujatia ako Tatry Ice Master (21. – 22. 1. 2022), Vianoce na hrade Ľubovňa (25. 12. – 7. 1. 2023), Snežné psy v Tatranskej Lomnici (11. – 12. 2. 2023) či fašiangové karnevaly. Všetky informácie nájde verejnosť na stránke www.severovychod.sk  

Lyžiarske stredisko Tatranská Lomnica. Foto: OOCR Región Vysoké Tatry

K tipom na turistické výstupy pripájame v tomto roku aj lyžiarske strediská v celom kraji a rozmanité podujatia. Tieto možnosti boli v predchádzajúcich rokoch výrazne obmedzené z dôvodu pandémie koronavírusu. Ani súčasná situácia nie je pre cestovný ruch ľahká, preto aj takouto formou motivujeme ľudí využiť tieto služby a podporiť ľudí pracujúcich v odvetví cestovného ruchu,“ uviedol Martin Janoško, riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska.

Za splnenie bodových hraníc získavajú účastníci Zimnej výzvy vecné odmeny v troch hraniciach. Na záver je pripravené aj žrebovanie o turistické topánky.

Koláž predmety ZV 

 Slodičovský vrch, Lenka Haniková
Slodičovský vrch, Lenka Han...

K lokalitám Zimnej výzvy patrí napríklad výstup na Gazdoráň v NP Poloniny. V lete tohto roka tu pribudla nová značená turistická trasa po červenej značke z obce Príslop. Turisti sa môžu tešiť aj na vyhliadku Grófňa pri Domaši, vrch Osly na hrebeni Ľubovnianskej vrchoviny, či málo známy ale mimoriadne zaujímavý Slodičovský vrch (1167 m n. m.) v Spišskej Magure. Hanigovský hrad je možné absolvovať aj počas Silvestrovského výstupu, Vysoké Tatry reprezentuje Skalnaté pleso, podhorie vrch Zámčisko neďaleko Popradu. Nádherné výhľady ponúka MIndžová pri Lipovciach. Slovensko-poľské pohraničie v okrese Svidník láka stredne náročným výstupom na Baranie – Stávok (752 m n. m.).

 PREŠOV 17. 12. 2022

Registrácia a informácie 

 

Lyžiarske strediská

 

Podujatia - Zimná výzva

 

Prehľad lokalít Zimná výzva:

Vyhliadka Grófňa  (Domaša, okr. Vranov n. Topľou)

Hrad Bodoň   (Zlatá Baňa, okr. Prešov)

Spiaci mních   (Kamenica, okr. Sabinov)

Vrch Osly  (okr. Stará Ľubovňa)

Zámčisko  (Kvetnica, okr. Poprad)

Baranie – Stávok  (okr. Svidník)

Hanigovský hrad  (Hanigovce, okr. Sabinov)

Mindžová  (Bachureň, okr. Prešov)

Zelená skala  (Branisko, okr. Levoča)

Slodičovský vrch  (Spišská Magura, okr. Kežmarok/Poprad)

Gazdoráň  (NP Poloniny, okr. Snina,)

Nežabec  (Vihorlatské vrchy, okr. Snina)

Roháčka - Rozsypaná skala  (Čierna hora, okr. Prešov)

Rozhľadna na Čarnej hure  (Krásna Lúka, okr. Sabinov)

Skalnaté pleso – Skalnatá chata  (Vysoké Tatry)

 

Všetky informácie a lokality: https://www.severovychod.sk/kampan/zimna-vyzva-3

Zimna vyzva 3_FB cover

Kontakt: Mgr. Barbora Čechová, media@severovychod.sk

 

Aktivita je realizovaná s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky. Dovolenka na Slovensku - dobrý nápad! www.slovakia.travel

Loga MDV SR a Dovolenka na SR

 

POZRI TIEŽ:

Desať rokov KOCR Severovýchod Slovenska

Posledné roky ovplyvnené pandémiou boli pre cestovný ruch mimoriadne náročné, preto aj naše aktivity aktuálne smerujú k opätovnému získaniu pozornosti návštevníkov.

Najkrajšie zábery Prešovského kraja v Krajskej galérii v Prešove

Najkrajšie fotografie z Prešovského kraja za rok 2022 môže verejnosť obdivovať v Krajskej galérii v Prešove.

Turistické noviny zima/jar 2022 - 2023

Prelistujte a prečítajte si aktuálne Turistické noviny Prešovského kraja na sezónu zima a jar 2022/2023.