Záujem o dovolenku na Domaši rastie

Záujem o dovolenku na Domaši rastie

Malá Domaša, 18. mája – Záujem o pobyt pri vodnej nádrži Veľká Domaša rastie. Slováci chcú tráviť letnú dovolenku v domácich turistických destináciách. Slovensko si v boji s pandémiou počína úspešne a vláda uvoľňuje obmedzenia. Začiatok dovolenkovej sezóny v prímorských letoviskách je zatiaľ neurčitý. Roman Berkeš, prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr predpokladá, že sa posunie na koniec júna až  polovicu júla. Už teraz je však viac-menej isté, že oddychu pri mori sa budú slovenskí dovolenkári v tejto sezóne skôr vyhýbať.

Domaša (1)

Odborníci odporúčajú prežiť letnú dovolenku na Slovensku, čo pomôže aj ekonomike. Zvýšený dopyt po ubytovaní v rekreačných oblastiach na Domaši a v jej okolí je citeľný už v súčasnosti. Podľa administrátora stránky www.e-domasa.sk/ Dominika Petra, návštevnosť webu, ktorý vytvára databázu ubytovacích možností v súkromí, vzrástla za mesiac apríl oproti rovnakému obdobiu minulého roku o 40 %. Skokový nárast dopytov na ubytovanie za posledné dva týždne je ešte markantnejší - až o 61 % - a záujem rastie ďalej. 

Jaroslav Špička, ktorý prenajíma svoju chatu na Domaši aj na ubytovanie, má už tiež plný kalendár budúcich hostí. Aj tento víkend mal chatu obsadenú. Ubytovanie v súkromí v tomto regióne nemá tradíciu, ale J. Špička sa do toho pustil, lebo to pomôže cestovnému ruchu aj miestnemu rozvoju. 

Vodná nádrž Veľká Domaša

V Ondavskej vrchovine sa nachádza zelená perla východného Slovenska – Veľká Domaša. Vodná nádrž slúži na reguláciu prítokov vôd do Východoslovenskej nížiny, zásobuje

Zvýšený dopyt po ubytovaní v chatkách kempu Tíšava eviduje jeho prevádzkovateľ Pavol Pelák. Vysoký záujem o možnosť ubytovania potvrdzuje i Matúš Michľo, ktorý spravuje kemp Monica Camp & Glamp na stredisku Poľany. Dodáva, že sú obsadené skoro všetky parkovacie miesta obytnými prívesmi. Ich majitelia si prenajali priestor obyčajne na celú letnú sezónu, v kempe preto musel vyhradiť zónu pre návštevníkov, ktorí uprednostňujú dovolenku pod stanom. 

Domaša a jej okolie zrejme zažije túto sezónu comeback turistického záujmu. Faktom však je, že doplnkové služby a infraštruktúra už súčasným kritériám kladeným na kvalitnú dovolenku nevyhovuje. Investície prichádzajú pomaly, výnimkou sú napr. aktivity v rekreačnej oblasti Dobrá, ktorá patrí pod obec Kvakovce. Jej starosta Radovan Kapraľ v minulom roku vrátil na hladinu priehrady výletnú loď Bohemia a tento rok pre ňu buduje stabilné prístavné mólo. Ostatné samosprávy okolo Domaše sa takisto snažia do cestovného ruchu investovať, no v hraniciach svojich možností.

Zdroj: OOCR Horný Zemplín Horný Šariš

Pozri tiež:

 

TOP výlety:

Všetky výlety