Zažite jazdu na bicykli s nezabudnuteľným výhľadom

Zažite jazdu na bicykli s nezabudnuteľným výhľadom

Hovorí vám niečo výraz singletrail? Nejde o žiadnu novú zoznamku, hoci sa na nej pri troche šťastia môžete aj s niekým zoznámiť. Keď toto anglické slovíčko preložíte, doslova vám z neho vyjde „jediná cesta“, čo aj vystihuje podstatu tohto pojmu. Singletrail označuje chodník, ktorý je väčšinou široký do jedného metra a je vhodný najmä pre bicykle. V oblasti Severného Spiša a Pienin nájdete najväčší singletrailový rezort na Slovensku, ktorý patrí medzi top rezorty vo svojej oblasti nielen u nás, ale aj v susedných krajinách.

Podstatou singletrailov je strmý výstup na vrchol cesty, po ktorom sa môžete tešiť na dlhú a plynulú jazdu v obklopení prírody. Zároveň sú jednosmerné, ak vyslovene nie je určené, že ich možno používať oboma smermi, čo zaručuje vyššiu bezpečnosť pri jazde.

V Singletrails Lechnica nájdete pätnásť kilometrov trailov v sieti horských cyklochodníkov v srdci Pieninského národného parku. Počas jazdy vám ponúkajú nezabudnuteľný výhľad na Tri Koruny – najnavštevovanejší a najznámejší vrch Pienin. V prevádzke sú tri trate, z čoho sú dve z nich rodinného typu – GRIFTOF dlhá deväť kilometrov a ŠPICA dlhá päť kilometrov.

 Zdroj foto: OOCR Severný Spiš Pieniny
Zdroj foto: OOCR Severný Spi...

Tie sú určené nenáročným či amatérskym športovcom, keďže boli stavané najmä ako vyhliadkové okruhy pre rodiny. Zdatnejších cyklistov zaujme trasa GVIZD, ktorá je so svojou dĺžkou 1,3 km určená len skúseným zjazdárom. Zo všetkých okruhov si vychutnáte prekrásne výhľady na Tri Koruny, Haligovské skaly či Belianske Tatry. Aj vďaka tomuto spojeniu prírody a udržiavaným trasám získal rezort Singletrails Lechnica ocenenie „Najlepší produkt turistického ruchu Prešovského samosprávneho kraja v roku 2017.“

Letná sezóna plná noviniek

Dobrou správou pre všetkých návštevníkov je zavádzanie viacerých noviniek v letnej sezóne, medzi ktoré patrí neustále vylepšovanie súčasných tratí. Samozrejmosťou je permanentná údržba zjazdoviek, ktorá si vyžaduje nielen čas, ale i financie. Pomôcť môžete aj vy – zakúpením jednorazovej (3€), mesačnej (7€) alebo ročnej (30€) podpory trailu.

Odbremeníte tak obec od nákladov na údržbu, ktoré potom môže využiť na investície do zimných i celoročných aktivít. K dispozícií sú aj nálepky v hodnote jedného eura a drevené magnetky za tri eurá, nákupom ktorých sa pridáte k podpore trailu. V rámci letnej sezóny sa môžete tešiť aj na doplnenie nových oddychových miest s lavičkami či posedením.

Singletrail 2
...

Ak nemáte možnosť prepraviť do Pienin bicykel, či vôbec nie ste majiteľom dvojkolesového tátoša, nezúfajte. Už od prvého júla pre vás Singletrails Lechnica otvorí požičovňu celoodpružených bicyklov značky Rock Machine. Tie sa od bežných bicyklov odlišujú v tom, že disponujú tlmičmi na prednom i zadnom kolese, a tak dokážu tlmiť rôzne nerovnosti v teréne. Jazdcovi preto ponúkajú omnoho väčšie pohodlie.

Fajnšmekrov v oblasti horskej cyklistiky poteší správa, že začiatkom septembra sa v rezorte uskutoční druhý ročník podujatia LECHNICA MTB TOUR 2019. Bude sa konať v dňoch 7. - 8. 9. 2019 a cyklisti holdujúci štýlu ENDURO sa majú na čo tešiť. Pre viac informácií o akcii sledujte profil na Facebooku – @Singletrails Lechnica.

Singletrail 3
...

Cyklostopy pod hradom Ľubovňa

Lesné singletraily sú vybudované aj za zachovalým hradom Ľubovňa. Zajazdiť si môžete na cestách dlhých viac ako dvanásť kilometrov, ktoré dopĺňa hustá sieť cykloturistických trás rôznych náročností.

Zaujímavosťou je, že názvy jednotlivých singletrailov sú inšpirované zvieratami žijúcimi v regióne. Nájdete tu Vlčiu, Medvediu, Rysiu, Jeleniu či Líščiu stopu, ktoré sa od seba odlišujú nielen svojou faunou, ale i náročnosťou.

Po zatiaľ poslednom rozšírení Cyklostôp o nové trate si táto oblasť v náručí prírody s nádychom histórie získava čoraz väčšiu pozornosť medzi horskými cyklistami, preto by ste s návštevou nemali dlho otáľať.

Zdroj: OOCR Severný Spiš Pieniny

Pozri tiež:

Ľubovniansky hrad a skanzen

V minulosti sa hrad preslávil stretnutiami kráľov aj väznením Mórica Beňovského. Dnes žije podujatiami a pestrými expozíciami. Pod hradom sa rozprestiera skanzen ľudovej dediny a stredoveký vojenský tábor.

Singletrails Lechnica

Singletrails Lechnica - Slovenský TOP rezort v Pieninách Sieť jednosmerných horských chodníkov typu singletrails v prekrásnej prírode Pienin. Rezort ponúka nádherné panoramatické