Zima v Bardejove a Svidníku. To nie sú len pamiatky

Zima v Bardejove a Svidníku. To nie sú len pamiatky

Oblasť severovýchodného Slovenska je pre turistov atraktívna aj v zime. Popri kúpeľných a wellness pobytoch a skvostoch histórie sú tu aj zaujímavé, udržiavané i neudržiavané terény na bežecké lyžovanie.

Sieť singletrackov pri Bardejove a Bardejovských Kúpeľoch je v zime zasnežená a časť z nich sa mení na bežkárske trate. V okolí Bardejova je 6 navzájom prepojených cyklotrás s dĺžkou takmer 10 km. Tvoria ich liečivé singletracky – Lekársky, Napoleon, Čerešenka a Herkules, Kyslíková cesta Mihaľov – Bardejov a Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch. K dispozícii je aj takmer 40 km značených turistických chodníkov.

Bežecké trate v okolí Bardejova 2. Foto - Štefan Kuča, OOCR Šariš - Bardejov

Bežecké trate – nízka náročnosť:

Chodník Ostrá hôrka – Bardejovské Kúpele (dĺžka  4 km),

Vila Orlík – Čerešňa Bardejovské Kúpele (dĺžka 7 km),

Chodník od kúpaliska Bardejovské Kúpele  - Kyslíková cesta – jazierko  Bardejovské Kúpele (dĺžka 3 km).

Bežecké trate - pre aktívnych bežkárov:

2 bežecké okruhy v areáli Bardejovských Kúpeľov:

- chodník Vila Orlík – Čerešňa - Tri studničky - kúpalisko Bardejovské Kúpele (9 km)

- Bardejovské Kúpele smer hrad Zborov - zimná studňa - jazierko (5 km).

Už v minulom roku začalo mesto Bardejov s úpravou bežkárskej trate 5+5 km (tam a späť) na hrebeni od Mihaľova – Bardejov po Grigľovu roveň. „V tomto roku hneď po prvých návaloch snehu medzi sviatkami sme opäť upravili túto trasu a pridali trasu Vinbarg Bardejov – Čerešňa Bardejovské Kúpele, zhruba s dĺžkou 5+5 km tam a späť. Opakovane ju skútrom udržujeme,“ informoval Radomír Jančošek, riaditeľ OOCR Šariš – Bardejov.

Trasy sú vyznačené v aktuálnych turistických a cykloturistických mapách Bardejovských Kúpeľov. Požičovňu výstroje nájde verejnosť v meste Bardejov (TOPA SPORT).

Bežecké trate v okolí Bardejova. Foto - Štefan Kuča, OOCR Šariš - Bardejov

Kam na lyžovačku

Stredisko Medvedie – okres Svidník. Lyžiarske svahy sa nachádzajú cca 300 metrov za obcou smerom na Šarbov, na ktorých si užijete ideálnu rodinnú lyžovačku. V stredisku sa nachádzajú 3 vleky s celkovou prepravnou kapacitou 1470 osôb za hodinu. Lyžiarske trate sú upravované a v ponuke je aj večerné lyžovanie. Pre lyžiarov je k dispozícii bezplatné parkovisko, bufet a WC.

Lyžiarsky areál Makovica – situovaný v malebnej prírode Nízkych Beskýd, pri obci Nižná Polianka, v okrese Bardejov. Lyžovanie si môžete užiť na 900 metrovej zjazdovke s vynikajúcim profilom, prevýšením 186 metrov. Stredisko je dostupné autom z hlavnej cesty priamo na parkovisko.

Zimné strediská Regetovka a Stebnícka Huta sú uzavreté.

 K najsilnejším miestam v okolí Svidníka patrí Údolie smrti od obce Kapišová smerom na  Duklu. V lokalite je rozmiestnených 55 kusov ťažkej bojovej techniky z druhej svetovej vojny.
K najsilnejším miestam v ok...

Po lyžovaní, ale aj namiesto neho dobre padne oddýchnuť si v teplej vode. Na severovýchode Slovenska je k dispozícii vodný svet Aquaruthenia Svidník s krytými bazénmi a wellness s celoročnou prevádzkou. V zime sú v jeho okolí možnosti lyžovania a sánkovania.

Pre turistov je celoročne otvorené Vojenské múzeum s expozíciou priamo vo Svidníku. Priamo v meste sa nachádza aj Slovenské národné múzeum - Múzeum ukrajinskej kultúry. Jeho súčasťou je skanzen ľudovej architektúry a Galéria Dezidera Millyho.

V kategórii národných kultúrnych pamiatok je v okolí Svidníka a Bardejova mnoho drevených chrámov (Tročany, Krivé, Kožany, Lukov, Frička, Jedlinka, Mikulášová, Dobroslava a mnohé ďalšie). Niektoré z nich - v Bodružali, Ladomirovej a Hervartove sú zapísané v UNESCO.

Drevený kostol, Hervartov (UNESCO)

Najstarší drevený kostol na Slovensku, postavený v 15. storočí z červeného smreka. V každom storočí pribudli v kostolíku nové prvky výzdoby, k najcennejším patria nástenné maľby.

Bardejovské kúpele sa nachádzajú 5 km od Bardejova. Patria k najobľúbenejším a najstarším slovenským kúpeľom. Hostia majú na výber z dvoch wellness komplexov. Väčšie Wellness Spa - bazénový a saunový svet je v hoteli Ozón a menšie (bez plaveckého bazéna) je v kongresovom hoteli Alexander. V komplexe Wellness Spa je možné využiť denne bazén a saunový svet.

Bardejovské kúpele v zime. Foto - OOCR Šariš - Bardejov (3)

Skutočným klenotom turistického ruchu je historické mesto Bardejov zapísané v UNESCO. Návštevníci tu môžu obdivovať Radničné námestie s nádhernými gotickými meštianskymi domami, Bazilikou minor Sv. Egídia, s bývalou Mestskou radnicou - prvou stavbou renesancie na území Slovenska, v ktorej je umiestnená expozícia Šarišského múzea. Medzi klenoty patrí Bardejovské suburbium - Stará synagóga v Bardejove.

bardejov sarisske muzeum

Obľúbený je aj Lesnícky náučný chodník ČIERNA MLÁKA v Bardejovských Kúpeľoch a tamojší Skanzen - Múzeum ľudovej architektúry (otváracie hodiny).Príjemným cieľom výletov je tiež agroturistické zariadenie v Stebníckej Hute Slnečný Majer a hrad Zborov.

Hrad Zborov

Gotický hrad postavili na prelome 13. a 14. storočia ako ochranu obchodnej cesty do Poľska. K hradu vedie aj trasa cez alej prastarých dubov.

Viac na: www.visitbardejov.sk, www.kupele-bj.sk

 

Pozri tiež:

História nie je nuda. Presvedčíte sa o tom v kraji pod Duklou

Aj v chladnejšom období majú priaznivci vojenskej histórie na severovýchode Slovenska možnosť navštíviť množstvo zaujímavých miest.

Sedem tipov na zimné výlety v Pieninách

Oddýchnite si v prírode, objavte kultúrne pamiatky, nadýchajte sa čistého vzduchu na severnom Spiši a v Pieninách.

Vysoké Tatry: Lyžovačka, zimné atrakcie a zážitky

Vysoké Tatry  sú v zime lákadlom nielen pre svoje výborne upravené zjazdovky, moderné lanovky a kvalitné služby.

Ocenené osobnosti a produkty cestovného ruchu 2018

Ocenenia za prínos v rozličných oblastiach cestovného ruchu v Prešovskom kraji budú udelené piatim osobnostiam.