Zimné radovánky v regióne Tatry-Spiš-Pieniny

Zimné radovánky v regióne Tatry-Spiš-Pieniny

Žijeme v zemepisnom pásme, v ktorom zaznamenávame pravidelne striedanie štyroch ročných období. Nesieme si gény od našich prapredkov, ktoré, či si to uvedomujeme viac alebo menej, nastavili náš organizmus tak, aby sme tento kolobeh vnímali aj ako rytmus nášho osobného života.

Samozrejme, každý človek je iný a obľubuje iné ročné obdobie: jeden sa teší zo zelených jarných púčikov stromov, iný z farebnej jesene, či z horúceho leta. Veľká skupina nadšencov sa teší z poriadnej nádielky bielej snehovej periny. Sneh pokrývajúci prírodu vytvára úchvatné scenérie, je vzácnym darom prinášajúcim pokoj, úľavu a prírode potrebnú vlahu k ďalšiemu štartu do nového života. A nielen to.

Nadšenci športových aktivít na snehu dokážu pre dobrú lyžovačku či sánkovačku  obetovať čas i peniaze. Lyžovanie sa stalo vášňou, ktorá je  nákazlivá v tom najpriaznivejšom zmysle a prispieva nielen k utužovaniu zdravia, ale aj dobrých vzťahov v rodinách, či medzi priateľmi a kolegami.

Poď na lyže!

Výborné podmienky pre dobrú lyžovačku nájdete aktuálne v Ždiari https://zdiar.sk/navstevnik/lyziarske-strediska/, v Ždiari-Bachledovej Doline, alebo na svahu menšieho strediska Pod Bufarkom v Spišských Hanušovciach https://www.facebook.com/SkiPodBufarkom/.

Ak máte radi bežecké lyžovanie, aktuálne je dostatok snehu a upravené bežecké trate na hrebeni Spišskej Magury nad Ždiarom zo sedla Príslop k vrcholovej stanici lanovky strediska Bachledka https://bachledka.sk/

zima tatry spis pieniny

V neďalekej Monkovej doline si môžete zapožičať bežeckú výstroj a vyskúšať si nenáročný okruh na lúke s krásnym výhľadom na štíty Belianskych Tatier. Pribudla aj upravená stopa na cyklochodníku zo Spišskej Belej do Tatranskej Kotliny, ktorá sa napája na trasu do Tatranskej Lomnice.

V prielome Dunajca od Červeného Kláštora nájdete upravenú trasu s čiastočným obmedzením kvôli výstavbe cesty https://www.facebook.com/bezkypieniny/. Pre náročných profesionálnych ale aj amatérskych bežcov sú vynikajúco pripravené trate nad Levočou v stredisku Levoča nordic centrum https://lnc.sk/

Ak máte radi ticho a chcete počúvať svoj vlastný dych, odporúčame turistické vychádzky na lyžiach v okolí Kežmarku a v Levočských Vrchoch, napríklad z Levočskej Doliny smerom na Hrby.

Užite si zimné obdobie v regióne Tatry-Spiš-Pieniny, veď sneh je krásny, ale rýchlo pominuteľný dar!

 

Gabriela Bodnárová

www.tatryspispieninny.sk

Foto: archív OOCR Tatry-Spiš-Pieniny