Prešov bude hostiť Festival katalánskej kultúry

Prešov bude hostiť Festival katalánskej kultúry

Centrum mesta ožije originálnou kultúrou a zahraničnými hosťami

Festival katalánskej kultúry zavíta vôbec prvýkrát na Slovensko. Priamo v centre Prešova predvedie svoje tradície vyše 500 účinkujúcich z Katalánska. ADIFOLK - 36. Aplec Internacional v Prešove sa uskutoční 9. – 11. augusta 2024.

Festival Aplec International má 35-ročnú tradíciu

V roku 1988 s cieľom dostať katalánsku populárnu kultúru do povedomia celej Európy sa v Amsterdame zorganizovalo prvé podujatie. Prvotnou motiváciou medzinárodného festivalu bola túžba prispieť k projekcii katalánskeho folklóru v mestách, kde mal festival pre svoju kultúrnu, historickú či spoločenskú príbuznosť s Katalánskom veľký význam. Na každej oslave medzinárodného festivalu sa zíde široká škála účastníkov z rôznych oblastí populárnej kultúry, ako aj stovky priaznivcov, ktorí tiež tvoria katalánsku expedíciu. Na festivale sa predstaví mix účinkujúcich z rôznych skupín, ktorí premieňajú podujatia na pouličné show.

Priniesť tento festival do Prešova je výnimočnou príležitosťou ukázať, že naše mesto vie byť pre turistov atraktívne a že ponúka mnoho príležitostí na rozvoj turizmu na východe Slovenska. Mesto Prešov v roku 2024 spoluorganizuje Aplec Internacional na základe úspešnej nominácie a podpísaného memoranda o spolupráci s Adifolk.

ADIFOLK - 35è Aplec Internacional 2023 (6)

Organizátorom festivalu je Adifolk a mesto Prešov

Adifolk je združenie, ktoré tvoria ľudia úzko spätí so svetom katalánskeho folklóru a populárnej kultúry. 

Adifolk patrí do CIOFF - Comitè Internacional d’Organitzadors de Festivals Folklòrics - uznaný v kategórii UNESCO STATUS B. V marci 2023 podpísalo Mesto Prešov memorandum o spolupráci s Adifolk, čím sa oficiálne stalo hostiteľom 36. ročníka festivalu Aplec Internacional. Kompletnú organizáciu festivalu a koordináciu spolupráce zastrešuje Park kultúry a oddychu (PKO). 

25.11.2023 - PARETS DEL VALLÈS. Rebuda delegació Presov (Eslovàquia)-Aplec 2024 (22)

V bohatom programe sa môžete tešiť na vystúpenie skupín:

  • predstavenie tancov SARDANA (tradičný katalánsky tanec) s originálnou živou hudbou,
  • paličkový tanec,
  • ľudské veže,
  • katalánsky orchester COBLA,
  • giganti,
  • diablíci,
  • hudba s tradičnými katalánskymi hudobnými nástrojmi
  • a mnoho ďalších.

ADIFOLK - 35è Aplec Internacional 2023 (19)

PKO Prešov v spolupráci s Mestskou galériou Caraffka a Krajským múzeom v Prešove pripravia rôzne interaktívne podujatia pre deti a dospelých. Tí sa budú môcť zapojiť do kreatívneho programu, či pozrieť si výstavu obrazov umelcov z Katalánska.

Novinky k podujatiu nájdete aj na Facebooku: 36. APLEC INTERNACIONAL - FESTIVAL KATALÁNSKEJ KULTÚRY | Facebook 

APLEC_Letak (1)_page-0001
 
APLEC_Letak (1)_page-0002
 

POZRI TIEŽ:

Vyše milióna hostí v Prešovskom kraji v r. 2023

Štatistiky cestovného ruchu v Prešovskom kraji priniesli za rok 2023 pozitívne čísla. Návštevnosť Prešovského kraja v roku 2023 vzrástla medziročne o 17 %. Do kraja zavítalo viac než milión návštevníkov ubytovacích zariadení.

20 tipov na jarné prázdniny v Prešovskom kraji

Oddýchnite si od školských a pracovných povinností v Prešovskom kraji. Vyhrejte sa v teplej vode, spoznajte zaujímavé miesta, prebádajte podzemie a stále si môžete užiť aj snehové radovánky