Rekordné Legendarium na hrade Šariš

Rekordné Legendarium na hrade Šariš

Prešovským krajom cestoval rekordný počet detí

PREŠOV (12. 9. 2023) – Verejnosť sa v nedeľu 17. septembra symbolicky rozlúči s letnou turistickou sezónou v Prešovskom kraji. Trojdňové podujatie na hrade Šariš v tento deň vyvrcholí stretnutím rodín s deťmi, ktoré počas leta cestovali po kraji s legendami v rámci súťaže Legendarium. Cestovateľská súťaž na podporu turizmu v Prešovskom kraji má za sebou rekordný ročník.

Prešovský kraj objavovali v lete tisíce detí. Kampaň Legendarium na podporu cestovného ruchu v Prešovskom kraji dosiahla v tomto roku nový míľnik. Do cestovania sa v rámci oficiálnej štatistiky zaregistrovalo vyše 3 500 detí z celého Slovenska i zahraničia (najmä Českej republiky a Poľska). O brožúry na zbieranie súťažných ústrižkov s tipmi na výlety bol veľmi veľký záujem, náklad 15 000 kusov sa v zariadeniach cestovného ruchu rozdal už v polovici leta. Objavovanie Prešovského kraja hravou formou pripravila po 8. raz Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska.

Brozurka_dievcatko-Legendarium2023

Letná turistická súťaž LEGENDARIUM predstavila rodinám pätnásť turistických lokalít hravou formou. Na vybraných miestach  v prírode našli deti trezor so súťažnými nálepkami a v 80 zariadeniach mohli získavať súťažné pečiatky. Každú oblasť im predstavila miestna legendárna postava. „Naším zámerom je predstaviť turistom široké možnosti trávenia voľného času v Prešovskom kraji. Spájame veľké známe turistické destinácie a poskytovateľov služieb s menšími, nepoznanými lokalitami. Vzájomne sú v projekte prepojení a cestujúcich motivujeme formou príbehu a súťaže navštíviť čo najviac miest,“ uviedol Michal Iľkanin, predseda KOCR Severovýchod Slovenska.

Mapa_Legendarium_2023_grafika

V rámci projektu vznikol aj nový zábavno-náučný chodník Tajomný les Krakovec medzi obcami Jakovany a Červená Voda v sabinovskom okrese. „Veľkú pozornosť si vyslúžili aj lokality ako Raslavkameň pri Prešove, prírodná rezervácia Gazdoráň v Poloninách, malebné Vladičské vodopády, Rybníky na Hubkovej pri Humennom alebo vodopády Starý mlyn pri Nižnom Slavkove. Máme radosť, že okolité zariadenia a poskytovatelia služieb zaznamenali rast záujmu návštevníkov. Podporili sme tak aj lokality, ktoré nie sú verejnosti bežne známe,“ predstavil časť z 15 zapojených lokalít Martin Janoško, riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska. Do záverečného žrebovania sa prihlásilo 2035 detí, ktoré nazbierali vyše 35 700 ústrižkov.

Vodopády Starý mlyn_Nižný Slavkov_rodinka Legendarium

Legendarium vyvrcholí v nedeľu 17. septembra na hrade Šariš. Na spoločnom podujatí pri príležitosti Ukončenia leta na hrade a Svetového dňa cestovného ruchu je pripravený bohatý kultúrny program.

SVS-2023---svetovy-den---PLAGAT---web

Program na hrade Šariš sa začne už v piatok 15. septembra svätou omšou, pokračovať bude koncertom a divadelným predstavením. Sobotný program od 18.00 hod. láka najmä nočnými zážitkami v podobe hľadania pokladu, pripravené bude spájania hradov svetelným signálom, pozorovanie nočnej oblohy, fakľový sprievod a stanovačka. Nedeľa bude patriť hlavne rodinám s deťmi. Návštevníci hradu sa môžu tešiť na divadelné a hudobné vystúpenia, zabaviť sa na skákacích hradoch, bublinovej šou, vyskúšať si maľovanie na tvár, pečenie perníkov, workshop kaligrafie aj piknik so štúrovcami.  V stánku KOCR Severovýchod Slovenska budú pripravené materiály s tipmi na výlety v Prešovskom kraji.  

saris hrad 1

Podujatie spoločne pripravili Mesto Veľký Šariš, Hrad Šariš, Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska a ďalší partneri. Podujatie je realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy Slovenskej republiky.

Vyhodnotenie kampane je symbolický spojené aj s oslavami Svetového dňa cestovného ruchu, ktorý pripadá na 27. september. V tento deň v roku 1970 boli prijaté stanovy WTO (World Tourism Organization), najvýznamnejšej medzinárodnej organizácie v oblasti svetového cestovného ruchu. Načasovanie osláv WTD je symbolické aj preto, že sa koná v čase, kedy sa končí hlavná turistická sezóna na severnej pologuli a zároveň sa začína na južnej zemskej pologuli. Hlavným zmyslom WTD je vyzdvihnutie cestovného ruchu, jeho sociálnych, kultúrnych, politických a ekonomických hodnôt a jeho prínosu pre celkový rozvoj spoločnosti.

logo_Ministerstvo_dopravy_SR_nove_SK_JPG_2023_farebne

POZRI TIEŽ:

Objavte s deťmi Tajomný les Krakovec

Nevšednú prechádzku pod korunami stromov ponúka nový zábavno-náučný chodník Tajomný les Krakovec. Nachádza sa v sabinovskom okrese, medzi obcami Jakovany a Červená Voda.

Legendarium 20223_banner_1204x720