Najkrajšie fotografie Prešovského kraja 2018  

Najkrajšie fotografie Prešovského kraja 2018  

Víťazné zábery fotosúťaže Choď a foť 2018

PREŠOV (5. 11. 2018) – Šiesty ročník fotografickej súťaže Choď a foť pozná svojich víťazov. Autori na fotografiách zachytili krásy a zaujímavosti Prešovského kraja. Víťazné a finálové fotografie uvidí verejnosť aj na putovnej výstave.

Súťaž pre amatérskych i profesionálnych fotografov pripravila Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska. Cieľom súťaže je propagovať zaujímavosti Prešovského kraja prostredníctvom fotografií a putovnej výstavy. Záujem o súťaž každoročne rastie, do šiesteho ročníka bolo prihlásených 493 fotografií od 155 autorov. K dispozícii bolo päť kategórií: 1. Black & white, 2. Kultúra, tradície a história, 3. Príroda, 4. Šport, športové aktivity a 5. Historické fotografie.

chod_a_fot_2018

Predsedom odbornej poroty bol známy fotograf Ján Štovka, ktorý má na konte viacero celosvetových ocenení za svoju tvorbu.

Opäť sa ukázalo, že rozmanitosť kultúrneho a prírodného bohatstva Prešovského kraja je nevyčerpateľná, čo sa fotografie týka. Veľmi oceňujem, že som mal možnosť hodnotiť veľmi veľa dobrých fotografií, pri ktorých bolo vidieť autorov zámer odfotografovať danú vec inak, zmeniť uhol pohľadu. To svedčí o tom, že fotografi pri komponovaní premýšľajú, aby sa ich fotografia odlíšila od podobných záberov.“

Odbornú porotu doplnili Gabo Lipták QEP, Stano Mihalík (členovia Asociácie profesionálych fotografov SR) a Slavko Hudák predseda PAF Prešov.   

Fotografi zachytili na záberoch rôzne časti Prešovského kraja. Už tradične patrili k najčastejšie fotografovaným lokalitám Vysoké Tatry a Pieniny. Nechýbali drevené kostoly, UNESCO pamiatky, hrady či Poloniny, ale aj menej známe miesta.

K obľúbeným motívom, ktoré dominovali medzi ocenenými fotografiami boli folklórne motívy spojené s krásami prírody a ľudskými výtvormi. K takým patrí aj víťazná snímka mladej Bardejovčanky Kariny Kaľatovej s názvom Ďakujem, Pane Bože. Za fotografiu z dreveného chrámu v Bardejovských Kúpeľoch získala ocenenie Grand Prix súťaže. Fotografia zároveň získala prvé miesto v kategórii Kultúra, tradície a história. Autorka oslovila porotu aj ďalšími zábermi, prvé a druhé miesto si odniesla v kategórii Black & white a s fotografiou Ešte chvíľu počkám (2. miesto Black & white) získala aj cenu predsedu poroty Jána Štovku

 Karina Kaľatová – Ďakujem, Pane Bože. GRAND PRIX 2018
 Karina Kaľatová – Ďakuj...

Výber víťazných a finálových fotografií bol náročný. Každý jeden záber je unikátny, predstavuje vnímanie miesta alebo okamihu v našom krásnom Prešovskom kraji. Tak ako každý rok, aj tentoraz si fotografie nenecháme len pre seba, finálová zostava sa predstaví na putovnej výstave a ostatné fotografie budú taktiež postupne pribúdať na sociálnych sieťach, aby sa nimi inšpirovali ľudia na výlety a aktivity v kraji,“ uviedol Martin Janoško, riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska.

Okrem víťazov v jednotlivých kategóriách boli vybrané aj finálové fotografie. Spolu s víťaznými snímkami ide o 47 záberov. Spomedzi nich vyberala najobľúbenejšiu fotografiu verejnosť v internetovom hlasovaní od 5. 11. 2018 do 19. novembra 2018 do 14.00 hod. na stránke Severovýchod Slovenska na Facebooku. Víťazom hlasovania verejnosti sa stala Karina Kaľatová s fotografiou Nedeľa (počet hlasov: 789).

FINÁLOVÉ FOTOGRAFIE NA FACEBOOKU                                               

Pravidlá hlasovacej súťaže na Facebooku

Finálové fotografie budú súčasťou putovnej výstavy Choď a foť 2018. Prvým cieľom výstavy bude ako každý rok Divadlo Jonáša Záborského v Prešove. Výstavu odštartuje vernisáž za účasti autorov fotografií, ktorá sa uskutoční 12. decembra 2018 o 17.00 hod. vo foajé DJZ v Prešove. Na vernisáž je pozvaná široká verejnosť. V budúcom roku bude výstava putovať do rôznych miest na Slovensku i v zahraničí.

 

VÝSLEDKY CHOĎ A FOŤ 2018:

Black&White:

1. miesto - Black & white_Karina Kaľatová - Nedeľa

1. miesto Karina Kaľatová – Nedeľa (Bogliarka)

2. miesto - Karina Kaľatová - Ešte chvíľu počkám

2. miesto Karina Kaľatová – Ešte chvíľu počkám (Bogliarka) - zároveň Cena J. Štovku

3. miesto - 154. Jozef Geffert - Biely Bardejov

3. miesto Jozef Geffert – Biely Bardejov (Bardejov)

 

Kultúra tradície a história:

1. miesto - Karina Kaľatová - Ďakujem, Pane Bože

1. miesto Karina Kaľatová – Ďakujem, Pane Bože (Skanzen v Bardejovských Kúpeľoch) - zároveň cena GRAND PRIX

2. miesto - Ivana Onderová - Chvíle u pradeda

2. miesto Ivana Onderová – Chvíle u pradeda (obec Strihovce, okr. Snina)

3. miesto - Andrea Cuperová - Čepčenie

3. miesto Andrea Cuperová – Čepčenie (Medvedie, okr. Svidník)

 

Príroda:

1. miesto - Ľudmila Miklošová,  Námraza

1. miesto Ľudmila Miklošová – Námraza (zrúcanina hradu Bodoň, okr. Prešov)

2. miesto - Marián Kuric - Hmlistou cestou

2. miesto Marián Kuric – Hmlistou cestou (Pieniny)

3. miesto -Ľubomír Majerský - Za_dažďovou_stenou

3. miesto Ľubomír Majerský – Za dažďovou stenou (Pieniny)

 

Šport a športové aktivity:

1. miesto - Anton Hričan, SOS

1. miesto Anton Hričan – SOS (Preteky Okolo Slovenska – Šandal, okr. Stropkov)

2. miesto - Dušan Ignác - Omnium

2. miesto Dušan Ignác – Omnium (Velodróm v Prešove)

3. miesto - Ladislav Lukáč - Podanie

3. miesto Ladislav Lukáč – Podanie (Giraltovce)

 

Historické fotografie:

1. miesto Historické foto_  Peter Liška - August 68

1. miesto Peter Liška – August 68 (Prešov)                       

Blahoželáme!

 

Najkrajšie fotografie kraja v roku 2017

Sledujte nás na Facebooku alebo sa prihláste na odber Noviniek.

Fotografická súťaž Choď a foť 2018

Fotografická súťaž o najkrajšie zábery Prešovského kraja Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska vyhlásila 6. ročník fotografickej súťaže Choď a foť.

#chod-a-fot

Tagy