Vesmír na dosah: Užite si Deň hvezdární a planetárií 2024

Vesmír na dosah: Užite si Deň hvezdární a planetárií 2024

Po roku sa môže široká verejnosť znovu tešiť na Deň hvezdární a planetárií. Jeho v poradí 9. ročník sľubuje atraktívny program, s ktorými prichádzajú tiež župné astronomické pracoviská v Prešove, Humennom a vo Svidníku. Tentoraz na tému Návrat na Mesiac. Svoj program odštartujú v sobotu 16. marca.

 
Tešiť sa môžete na pozorovanie nočnej oblohy, astrorozprávky, výtvarný workshop, hviezdnu hudbu aj vedomostné kvízy.

Deň hvezdární a planetárií sa každoročne organizuje pri príležitosti Medzinárodného dňa astronomických inštitúcií. Jeho súčasťou sú tradične aj Hvezdáreň a planetárium v Prešove, Vihorlatská hvezdáreň v Humennom a vysunuté pracovisko svidníckej osvety Hvezdáreň Roztoky, zriaďované Prešovským samosprávnym krajom. Aktuálny 9. ročník podujatia sa nesie v znamení aktivít spojených s očakávaným vstupom človeka na Mesiac a uskutoční sa počas víkendu 16. a 17. marca.

Hvezdáreň a planetárium v Prešove

Hvezdáreň a planetárium v Prešove má pripravený program pre najmenších aj dospelých. V prvý deň podujatia 16. marca si práve najmenší v jeho projekčnej sále pod umelou hviezdnou oblohou budú môcť pozrieť rozprávky Alžbetkin vesmír a Cesta Miri. V prednáškovej sále planetária sa im premietne Strašidelný vesmír, Prázdniny v kozme a Paxi rozprávky.

Hvezdaren a planetarium_Presov_foto PSK

Dospelí sa môžu tešiť na premiéru audiovizuálneho programu Pink Floyd, odborné filmy s astronomickou tematikou aj na program  Po západe Slnka.  V prípade priaznivého počasia ani tento rok nebude chýbať pozorovanie Slnka a objektov hviezdnej oblohy ďalekohľadmi. Hudbu pod hviezdnou oblohou v podaní Pink Floyd môžu zažiť i v nedeľu 17. marca.  Sprevádzaná bude simulovanou hviezdnou oblohou s množstvom zaujímavých vizuálov.  

Hvezdaren_Presov_foto_PSK

Vihorlatská hvezdáreň v Humennom

Teleskopické pozorovanie objektov večernej oblohy (v prípade priaznivého počasia) chystá aj Vihorlatská hvezdáreň v Humennom, a to v sobotu (16.3.) na svojom Astronomickom observatóriu na Kolonickom sedle a v nasledujúci deň (17.3.) na terase pracoviska v Humennom. 

 Astronomické observatórium na Kolonickom sedle. Foto: Jano Štovka
Astronomické observatórium...

V sobotu program observatória doplní premietanie detského filmKozmo a ďalšie aktivity. V nedeľu bude prednášková aula humenskej hvezdárne vyhradená astrorozprávkam, prednáške s diskusiou na tému Planéty iných hviezd, ktorú povedie astronóm Zdeněk Komárek, ale aj videopásmu Aktuality z kozmonautiky.

Vihorlatská hvezdáreň v Humennom_foto_PSK

Hvezdáreň Roztoky

Areál Hvezdárne v Roztokoch, ktorá patrí pod župné Podduklianske osvetové stredisko vo Svidníku, rovnako chystá pozorovanie nočnej oblohy, a to tak v sobotu aj v nedeľu (16. – 17. marca) v čase od siedmej do deviatej hodiny večer. Nedeľný program hvezdárne nad rusínskou obcou Roztoky je navyše rozšírený o poludňajšie pozorovane Slnka, výtvarný workshop Mesiac na dlani či vedomostný minikvíz. Jej najmenší návštevníci sa potešia planetárnemu pexesu aj filmových projekciám.

Observatórium Roztoky, FOTO: Jano Štovka (MQEP)

Medzinárodná iniciatíva Deň hvezdární a planetárií sa koná pri príležitosti jarnej rovnodennosti. Vznikla pritom v talianskej Brescii ešte v roku 1995. Zameriava sa na podporu šírenia poznatkov astronómie a oboznamovanie verejnosti s prácou astronomických zariadení. Na Slovensku sa organizuje pod záštitou Slovenskej astronomickej spoločnosti pri SAV, Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove a Slovenského zväzu astronómov.

Zdroj: Oddelenie komunikácie PSK

Vihorlatská hvezdáreň v Humennom_program Den hvezdarni_2024

 

POZRI TIEŽ:

Vyše milióna hostí v Prešovskom kraji v r. 2023

Štatistiky cestovného ruchu v Prešovskom kraji priniesli za rok 2023 pozitívne čísla. Návštevnosť Prešovského kraja v roku 2023 vzrástla medziročne o 17 %. Do kraja zavítalo viac než milión návštevníkov ubytovacích zariadení.

Fotosúťaž Choď a foť 2024

12. ročník súťaže o najkrajšie zábery Prešovského kraja. Neváhaj a zapoj sa! Súťaž je otvorená amatérskym aj profesionálnym fotografom.

Prešov bude hostiť Festival katalánskej kultúry

Festival katalánskej kultúry zavíta vôbec prvýkrát na Slovensko. Priamo v centre Prešova predvedie svoje tradície vyše 500 účinkujúcich z Katalánska.