NAJ v CR 2018: Nominované NAJ produkty

NAJ v CR 2018: Nominované NAJ produkty

Prehľad nominovaných produktov

Prehľad nominovaných produktov na ocenenie Najlepší v cestovnom ruchu Prešovského kraja 2018 – v kategórii NAJ produkt. Organizátorom ocenenia je KOCR Severovýchod Slovenska. Nominácie zasielala organizátorom odborná i laická verejnosť do 30. novembra 2018.

Z nominovaných produktov vyberie jedného víťaza verejnosť v online hlasovaní od 14. 12. 2018 do 13. 1. 2019 (vrátane) na stránke www.severovychod.sk. Zároveň nominácie NAJ produktov posúdi aj odborná porota, ktorá taktiež vyberie víťaza/resp. víťazov kategórie.

HLASOVANIE_NAJ-V-CR-2018
 

NOMINOVANÉ PRODUKTY 2018:

TATRY ICE MASTER 2018

Miesto, lokalizácia produktu: Hrebienok

Ľadová krása má svoje miesto. Aj v roku 2018 sa ním stal Hrebienok, kde sa uskutočnil už v poradí 6. ročník tradičného podujatia TATRY ICE MASTER. Počas troch dní ľadoví sochári z desiatich krajín vdýchli život 50-tim tonám ľadu a premenili ich na 40 unikátnych ľadových sôch.

Počas podujatia sochári a umelci pracovali s 50-timi tonami ľadu na rôznych motívoch a témach, ktoré vdýchnu do impozantných sôch. V prvý deň mali sochári voľný štýl. V druhom a treťom dni podujatia sa sochári držali témy: krajina, odkiaľ pochádzam a svetová fauna a flóra. Súčasťou podujatia bol aj koncert speváčky Jany Kirschner a ľadovo-ohňová šou, ktoré prilákali ako každoročne veľké množstvo zvedavých turistov. 

 

MAKETA MEDVEDIEHO BRLOHA -  Múzeum TANAPu, Štátne lesy TANAP

Miesto, lokalizácia produktu: Múzeum TANAPu, Štátne lesy TANAPu Tatranská Lomnica

Maketa medvedieho brloha sa od jesene 2017 nachádza vo vestibule Múzea TANAPu v Tatranskej Lomnici. Znázorňuje to, ako môže vyzerať skutočný brloh našej najväčšej šelmy. Zážitok z makety je výrazne umocnený tým, že návštevník môže do brloha vojsť a počúvať hlasové prejavy medveda. Vo vnútri brloha je preparát medviedaťa, na povrchu sa nachádzajú preparát dospelého medveďa a iných drobnejších živočíchov. Povrch i vnútro makety je verným napodobením skutočných brlohov. Maketa našla veľkú odozvu u návštevníkov, predovšetkým u rodín s deťmi. Múzeum TANAPu návštevníkov oboznamuje s charakterom tatranskej prírody, s jej ochranou a s dejinami sprístupňovania Tatier. Patrí medzi najnavštevovanejšie múzeá svojho druhu na Slovensku – okolo 30 000 návštevníkov ročne. Výstavná časť múzea je rozdelená na prírodovednú, prírodoochranársku, historickú a etnografickú.

 Foto: Múzeum TANAP-u
Foto: Múzeum TANAP-u

 

BEŽECKÝ AREÁL NA ŠTRBSKOM PLESE

Miesto, lokalizácia produktu: Štrbské Pleso

Štrbské Pleso svojimi prírodnými danosťami, športovou bežeckou históriou a v dnešnej dobe aj technickým vybavením je jedným z top stredísk zimných športov na Slovensku, osobitne bežeckého lyžovania. Začiatkom roka 2018 bolo zabezpečené zimné značenie tratí a zakúpenie ďalšieho snežného pásového vozidla Pisten Bully 400 na úpravu tratí. Celú zimnú sezónu bol v prevádzke servis priamo pri bežeckých tratiach, pozostávajúci z požičovne lyží a lyžiarskej výbavy, občerstvenia, lyžiarskej školy. Upravované a v niektorých úsekoch umelo zasnežované trate pre klasickú aj voľnú techniku slúžili bezplatne pre širokú verejnosť. V roku 2018 pribudli v bežeckom areáli ďalšie šatne pre športovcov, trénerov, nové garáže pre techniku, vylepšili sa parkovacie možnosti pre samotných bežkárov a zdokonalil sa informačný servis k prevádzke bežeckých tratí (www.strbskpleso.sk, www.abl.sk ).

 Foto: www.strbskepleso.sk
Foto: www.strbskepleso.sk
 

Pri úprave bežeckých tratí na Štrbskom Plese, ktorých je aktuálne 19,8 km, sa za posledné roky urobil veľký kus práce, aby sa splnili náročné kritériá pre získanie certifikátu Svetovej lyžiarskej federácie FIS pre uskutočnenie aj medzinárodných podujatí v behu na lyžiach. Okrem tradičných bežeckých tratí v dĺžke 5/4/3,5,/2,5 a 2 km bola vytvorená trať pre začiatočníkov a deti (0,7 km), cross country (0,5 km) a tiež šprintérsky okruh (1,6 km), ktorý je situovaný v blízkosti športového areálu tak, aby diváci mali čo najväčší zážitok z priebehu pretekov. 

 Foto: www.strbskepleso.sk
Foto: www.strbskepleso.sk

 

GOLDEN THERAPY SPA, Plaza Beach Resort Prešov

Miesto, lokalizácia produktu: Plaza Beach Resort, Prešov

Plaza Beach Resort v Prešove rozšíril svoje služby o wellness ponuku Golden Therapy - Natural Spa. Pre návštevníkov je pripravený relaxačný bazén, saunový svet, odpočiváreň a suchá masáž nôh.  V saunovom svete nájdete okrem fínskej, parnej bylinkovej a infračervenej aj soľnú saunu, ktorá je ideálnym prostredím na inhaláciu soli a na príjemnú relaxáciu. Návštevníci si môžu vychutnať chvíľku len pre seba a vyskúšať aj relaxačnú masáž. Nový wellness dopĺňa hotelové a reštauračné služby resortu, ktorý počas leta láka návštevníkov aj na kúpalisko v stredomorskom štýle. 

 Foto: www.plazabeach.sk
Foto: www.plazabeach.sk

 

LEKÁRSKY SINGLETRACK, Bardejovské Kúpele

Miesto, lokalizácia produktu: Bardejovske Kúpele 

Bardejovské Kúpele a severovýchod Slovenska sú opäť atraktívnejšie aj pre rodinnú dovolenku. V kúpeľoch a ich okolí pribudol v poradí tretí liečivý singletrack, tentoraz určený pre rodiny s deťmi a preto nazývaný FAMILY singletrack. Meno dostal, rovnako ako jeden z predchádzajúcich, podľa liečivého prameňa Bardejovských kúpeľov - Lekársky singletrack. Spolu s výstupovou trasou Čerešenka a zjazdovou trasou Napoleon tvoria 4610 m dlhý súbor cyklotrás. Lekársky singletrack je svojím nenáročným profilom bez prekážok určený pre celé cyklistické rodiny. Začína na hornom konci Kyslíkovej dráhy (pri vodárni) a plynule stúpa nad kúpele. Do cieľa pri altánku na kyslíkovej dráhe vedie mierne z kopca. Singletrack je charakterizovaný zarovnávaným a tvarovaným prírodným povrchom. Svojím profilom je nenáročný, s priemerným sklonom do 8 %. Na singletracku sa nachádzajú veľké klopené zákruty a plynulé terénne vlny. 

Lekársky singletrack začína na hornom konci skôr postavenej Kyslíkovej dráhy a plynule stúpa nad kúpele k altánku. Všetky trasy sú označené a verejnosť ich môže využívať na cykloturistiku, cvičenie v prírode, pešie túry a prechádzky. Viac

OOCRBJ-Familysingletrack
...

 

OBNOVA DONJONU - ŠARIŠSKÝ HRAD

Miesto, lokalizácia produktu: Šarišský hrad 

Šarišský hrad patrí k najrozsiahlejším stredovekým hradom na Slovensku. Jeho celková zastavaná plocha prevyšuje 4,5 ha. Je postavený na Šarišskom vrchu - kužeľovitom andezitovom (570 m vysokom) kopci nad mestečkom Veľký Šariš.  Archeologický prieskum dokázal osídlenie hradného vrchu už v neolite, v neskorej dobe kamennej a v mladšej dobe bronzovej (13. - 11. stor. pred Kr.). Opevnenie hradu je zachovalé, vrátane bášt. Po rekonštrukcii pôvodného hradného donjonu, na danom mieste vyrástla 15 metrov vysoká vyhliadková veža, ktroá sa stala pýchou hradu. S rekonštrukciou pritom začali už minulý rok, no vzhľadom na jej rozsah pokračovali práce aj počas leta 2018. Ruku k dielu priložilo aj mnoho dobrovoľníkov a aj vďaka nim môžeme obdivovať Šarišský hrad z obnoveného donjonu s kráľovským výhľadom.

 Foto: FB Šarišský hrad, Braňo Gmitro
Foto: FB Šarišský hrad, Br...

 

EXPOZÍCIA SVET DÁVNYCH VEKOV - Kaštieľ Hanušovce n. Topľou 

Miesto, lokalizácia produktu: Kaštieľ a archeopark Hanušovce n. Topľou

Nová archeologická expozícia Svet dávnych vekov, ktorú v hanušovskom kaštieli slávnostne otvorili v lete 2018, predstavuje návštevníkom život ľudí v minulosti. Nájdu v nej vzácne archeologické nálezy zo slovensko-poľského pohraničia. Verejnosti sa tak zároveň sprístupnili upravené suterénne priestory veľkého kaštieľa. Chronologické usporiadanie expozície sa začína staršou dobou kamennou a končí sa novovekom s pokladmi mincí zo 16. až 17. storočia. V centrálnej časti expozície sa nachádza atypický vlnovkovitý systém vitrín a informačných panelov. Na interaktívnych tabuliach, umiestnených pri každej vitríne, sa môže návštevník zoznámiť s podrobnosťami o osídlení regiónu v tom-ktorom období a o vybraných exponátoch.

Scény s charakteristickými výjavmi situované po obvode výstavnej siene majú posilniť predstavu o živote i smrti v minulosti. Základnú orientáciu v expozícii zaisťuje úvodný panel s animáciami scén a ich popularizačným predstavením. Expozícia obsahuje aj výstavné, edukačné a konferenčné priestory pre školské návštevy aj odborníkov. V expozícii sa nachádzajú predmety zo zbierok Krajského múzea v Prešove a tiež od poľského partnera, Podkarpatského múzea v Krosne.

Svet dávnych vekov, Kaštieľ Hanušovce n. Topľou

 

HLASOVANIE:

HLASOVANIE_NAJ-V-CR-2018

 

Tagy