Dotknite sa vojnovej histórie v kraji pod Duklou

Dotknite sa vojnovej histórie v kraji pod Duklou

Vojenská technika, unikátne pamätníky i drevené chrámy. Región pod Duklou je skutočne výnimočný

Ťažká vojenská technika priamo v prírode na miestach bojov, pamätníky krvavých bitiek a miesta, na ktorých vám nabehnú zimomriavky a pocit radosti z mieru. Návšteva regiónu pod Duklou je zážitkom. A nielen kvôli vojenskej histórii. Čarovná príroda, drevené chrámy a rusínska kultúra oslovia všetky vekové kategórie.

Údolie smrti_Jano Štovka (2)

Pre priaznivcov vojnovej histórie sa začína hlavná sezóna 1. mája, keď Vojenské historické múzeum, Múzejné oddelenie Svidník, sprístupňuje po zime vyhliadkovú vežu na Dukle a prechádza na letnú sezónu. Návštevníci tak môžu z vyhliadkovej veže z nadhľadu obdivovať bojisko na Dukle, ale aj dotýkať sa tankov a inej ťažkej bojovej techniky z 2. svetovej vojny rozmiestnenej v areáli prírodného múzea a okolo cesty do Svidníka.

Lozenie po tankoch a fotografovanie sa s bojovou technikou v bezprostrednej blízkosti patria medzi obľúbené spôsoby poznávania, fascinujúce hlavne deti a mládež.

Vyhliadková veža na Dukle

Vyhliadková veža na Dukle je vysoká 49 m. Nachádza sa na mieste, kde v októbri 1944 veliteľ 1. československého armádneho zboru v ZSSR brigádny generál Ludvík Svoboda mal jednu z mnohých veliteľských pozorovateľní počas bojov o Dukliansky priesmyk. V roku 2023 bola veža znovu sprístupnená po rozsiahlej rekonštrukcii. Priestory dopĺňajú interaktívne a multimediálne obrazovky, ktoré návštevníkom modernou formou približujú vojnové udalosti. Nachádza sa tu aj imitácia mínového poľa s použitím nálezov (protipechotných a protitankových mín) pochádzajúcich priamo z bojiska pod Duklou. Z hornej kupole veže uvidíte široký priestor Duklianskeho priesmyku a okolia. Otváracie hodiny

Dukla_Pamatnik na Dukle

Pamätník Československej armády na Dukle 

Pamätník na Dukle je národnou kultúrnou pamiatkou. Tento prírodný areál patrí k najnavštevovanejším miestam regiónu. Nachádza sa v blízkosti hraničného priechodu do Poľska - Vyšný Komárnik a je pripomenutím Karpatsko-duklianskej vojenskej operácie, ktorá sa uskutočnila na jeseň 1944. Počas bojov tu padlo vyše 60 tisíc sovietskych a československých vojakov. Pamätník vysoký 28 m postavili v roku 1949. Je zakomponovaný do vojenského cintorína, ktorý pretína kolonáda s bronzovými tabuľami. Tabule nesú mená 1 265 padlých príslušníkov 1. čsl. armádneho zboru. Okolie pamätníka s cintorínom je rozľahlým vojenským múzeom pod otvoreným nebom.

Dukla_TIC SVidník

V areáli prírodného múzea ako aj okolo cesty do Svidníka je rozmiestnených 55 kusov rozličnej ťažkej bojovej techniky z druhej svetovej vojny. V okolitých lesoch sa dá i dnes ukryť v zachovaných bunkroch.

Bunkre 3. čs. brigády 1. čs. armádneho zboru v ZSSR -autor-VHUBratislava

Údolie smrti

Medzi obcami Kapišová, Kružlová a Nižná Písaná je v teréne rozmiestnená tanková technika znázorňujúca tankovú rotu v útoku. Symbolizuje ju osem tankov T-34/85. Návštevníkom pripomínajú tankové boje, ktoré sa v tomto priestore odohrali na jeseň 1944. 

 Rázcestie v Kapišovej. Foto: M. Blahut
Rázcestie v Kapišovej. Foto...

V apríli 2019 pribudol nadrozmerný nápis ÚDOLIE SMRTI. A v roku 2021 pribudla unikátna rozhľadňa z kovu a dreva, ktorá tvarom pripomína náboj do československej pušky VZ. 24. Je vysoká 13,65 metra, a má 4 poschodia.

Veza v tvare naboja_Kruzlova_Foto M. Lazengová

Vojenské múzeum vo Svidníku

Múzeum sídli v budove, ktorá tvarom pripomína protitankovú mínu. Dokumentuje priebeh ťažkých bojov, ktoré sa na severovýchode Slovenska odohrávali v prvej a druhej svetovej vojne. V múzeu sú autentické fotografie z bojov, osobné pamiatky, rôzne druhy zbraní a nálezy z bojísk o Dukliansky priesmyk. V parku neďaleko múzea sa nachádza externá expozícia ťažkej vojenskej techniky. V susedstve expozície stojí od roku 1954 Pamätník sovietskej armády, kde je pochovaných vyše 9 000 vojakov padlých na jeseň 1944. 

Centrálna expozícia VHM Mo Svidník

Čo nevynechať vo Svidníku a okolí

Mesto SVIDNÍK je centrom podduklianského regiónu, ktorý je úzko spätý s kultúrou a históriou Rusínov a Ukrajincov na Slovensku. V letnom turistickej sezóne sú atraktívne Slávnosti kultúry Rusínov-Ukrajincov Slovenska (21.- 23. jún 2024, 70. ročník) a Rusínsky festival (24.-26. máj 2024), na ktorých si vychutnáte ľudové tradície a kultúru pôvodného etnika na severovýchode Slovenska.

Rusinsky festival_TIC Svidník

Dominantou centra mesta Svidník je socha armádneho generála Ludvíka Svobodu, jediná v strednej Európe.

Vo Svidníku sa nachádza aj Slovenské národné múzeum - Múzeum ukrajinskej kultúry, jedinečné, špecializované a najstaršie národnostné múzeum na Slovensku. Jeho súčasťou je nádherný skanzen ľudovej architektúry so vzácnym dreveným chrámom.

Skanzen vo Svidníku. FOTO: Jano Štovka (MQEP) (c)

V apríli 2024 pribudla v areáli skanzenu originálna Korczma u Borodateho. Ochutnajte po prehliadke skanzenu tradičnú „kuchňu“ v novom šate, kávu z lokálnej pražiarne a chutné limonády. Múzeum ukrajinskej kultúry prevádzkuje aj Kultúrnohistorickú expozíciu v centre Svindíka a Galériu Dezidera Millyho v barokovom kaštieli z 18. storočia.

korczma u borodatoho 2

Oddýchnuť a vyšantiť sa vo vode môžete vo vodnom svete Aquaruthenia s vonkajšími a krytými bazénmi, vrátane wellness s celoročnou prevádzkou. 

Drevené chrámy

V okolí Svidníka sa nachádza jedenásť drevených chrámovDrevené chrámy v Ladomirovej a v Bodružali sú pamiatkami UNESCO. Ich architektúra a nádherný interiér si podmania návštevníkov. V Bodružali sú napríklad dodnes zachované stopy po granáte, ktorý chrámom prešiel cez strechu. Ďalej sú to drevené chrámy vo Vyšnom a Nižnom Komárniku, Hunkovciach, Dobroslave, Korejovciach a mnoho iných. 

 Drevený chrám v Bodružali (UNESCO), foto Jano Štovka
Drevený chrám v Bodružali...

 

POZRI TIEŽ:

Cykloturistika – štyri tipy na cyklotúru pod Duklou

 

Jarné tipy na výlety

Jarné dni plné farieb a rozkvitnutej prírody lákajú von. Je čas vyraziť na výlet a užiť si vône jari v Prešovskom kraji.

Obnovené značenie na cyklotrasách v Prešovskom kraji

Na cyklistov v Prešovskom kraji čaká v novej sezóne 400 km obnoveného značenia. Počas roka 2024 prejde obnovou ďalších vyše 300 kilometrov. Obnovu značenia cyklotrás zabezpečila Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska.