Tatranské chaty prichýlia v zime rodiny s deťmi aj náročných turistov

Tatranské chaty prichýlia v zime rodiny s deťmi aj náročných turistov

Ak sa chystáte na zimnú turistiku vo Vysokých Tatrách, mali by ste starostlivo zvážiť výber trás. Myslite na to, že veľká časť turistických chodníkov je v zime v národných parkoch uzavretá. Ak sa chcete počas výletu aj zahriať a dobre najesť, určite by ste nemali vynechať celoročne prístupné vysokohorské chaty.

Bilíkova chata, 1 255 m n. m.

Na Bilíkovu chatu sa dostanete po zelenej značke od Hrebienka. Privíta vás domáca atmosféra, chutné jedlo a ubytovanie na izbách a v apartmánoch s vlastnou kúpeľňou.

VIAC INFORMÁCIÍ

 Bilíkova chata
Bilíkova chata

Rainerova chata, 1 301 m n. m.

Ak sa rozhodnete pokračovať od Bilíkovej chaty ďalej, môžete dôjsť na Rainerovu chatu, ktorá síce nie je veľká, no cítiť v nej veľké srdce chatára Petra Petrasa. Pred Vianocami tu priamo pod rukami chatára vyrastá Betlehem zo snehu. Počas Veľkonočných sviatkov sa turisti pri priaznivých snehových podmienkach môžu prísť pozrieť na krásnu snežnú kraslicu.  Na Rainerku sa dostanete pokračovaním od Bilíkovej chaty po zelenej a následnej modrej značke, ktorou prejdete okolo zamrznutých Vodopádov studeného potoka, alebo priamo z Hrebienka po červenej turistickej značke.  

VIAC INFORMÁCIÍ

 Rainerova chata a Betlehem zo snehu
Rainerova chata a Betlehem zo...

Zamkovského chata, 1 475 m n. m.

Z Hrebienka sa dostanete aj na ďalšiu z tatranských chát, ktorou je Zamkovského chata. Počas prechádzky po červenej turistickej značke si užijete krásne výhľady na tatranskú kotlinu, uvidíte Obrovský vodopád a nad hlavami sa vám budú vypínať tatranské štíty. Táto túra je vhodná aj pre rodiny s deťmi. 

VIAC INFORMÁCIÍ

 Zamkovského chata, Foto: Marek Hajkovský
Zamkovského chata, Foto: Mar...

Chata pri Popradskom plese a Majláthova chata, 1 494 m n. m.

Pri brehu Popradského plesa sa nachádzajú hneď dve vysokohorské chaty. Nenáročnou asfaltovou cestou sa zo zastávky TEŽ Popradské pleso dostanete ku chatám za približne 2 hodiny. Ak si chcete dopriať trochu vysokohorského terénu, vydajte sa po červenej a následne zelenej značke zo Štrbského plesa. Takzvaná zimná cesta vás prevedie krásnym lesom, z ktorého kde-tu uvidíte aj zasnežené štíty. Chata pri Popradskom plese je považovaná za najnavštevovanejšiu chatu vo Vysokých Tatrách. Na oboch chatách sa môžete občerstviť, zohriať a ubytovať.

VIAC INFORMÁCIÍ

 Chata pri Popradskom plese a Majláthova chata
Chata pri Popradskom plese a...

Chata pri Zelenom plese (Brnčalka), 1 550 m n. m.

V rozprávkovom prostredí na brehu Zeleného plesa narazíte na krásnu chatu, ktorá láka nie len teplým čajom, ale najmä tradičnými parenými buchtami. Najznámejšia turistická trasa vedie po žltej značke z Bielej vody. Táto trasa vám zaberie približne 3 hodiny. Ak chcete dať nohám zabrať o niečo viac, z Bielej vody sa môžete vydať po modrej značke na Veľké biele pleso, a odtiaľ po červenej, teda tatranskej magistrále, priamo ku Chate pri Zelenom plese. Nezabúdajte, že vstupom na magistrálu sa dostávate do lavínového terénu. Preto skôr, než na túru vyrazíte, nezabudnite si skontrolovať lavínové výstrahy a lavínovú výstroj v batohu. Na Chate pri Zelenom plese môžete aj prespať, ubytovanie je ale potrebné zarezervovať vopred.

VIAC INFORMÁCIÍ

 Chata pri Zelenom plese
Chata pri Zelenom plese

Chata Plesnivec, 1 290 m n. m.

Chata Plesnivec je jedinou horskou chatou na území Belianskych Tatier. Počas zimnej sezóny (1.11. – 15.6.) je otvorená iba počas víkendov a sviatkov. V tomto období v nej nájdete občerstvenie aj nocľah. Na chatu sa dostanete po červenej a zelenej značke od Chaty pri Zelenom plese. Jednoduchšia trasa začína v obci Tatranská Kotlina, kde nastúpite na modrú značku a pri Šumivom prameni budete pokračovať po zelenej.

VIAC INFORMÁCIÍ

 Chata Plesnivec
Chata Plesnivec

Sliezsky dom, 1 670 m n. m.

Máte chuť na niečo iné ako horskú chatu? Čo tak napríklad horský hotel? Najvyššie položený horský hotel na Slovensku nájdete priamo pod najvyšším slovenským štítom. Sliezsky dom ponúka posedenie v krásnom horskom prostredí, reštauráciu, luxusné ubytovanie a wellness. Na Sliezsky dom sa dostanete buď po zelenej značke z Tatranskej Polianky, odkiaľ vedie aj pohodlná asfaltová cesta, po modrej z Tatranských zrubov alebo po žltej zo Starého Smokovca.

VIAC INFORMÁCIÍ

 Sliezsky dom
Sliezsky dom

Skalnatá chata, 1 725 m n. m.

Na Skalnatú chatu je možné sa dostať aj lanovkou, ktorá premáva z Tatranskej Lomnice. Ak si chcete zvoliť dobrodružnejšiu trasu, dôjdete sem aj po červenej značke tatranskej magistrály od Zamkovského chaty. Chata je výborne prístupná aj pre skialpinistov a lyžiarov. Nájdete v nej zohriatie pri teplom čaji, dobré jedlo aj možnosť stráviť tu noc.

VIAC INFORMÁCIÍ

 Skalnatá chata
Skalnatá chata

Chata pod Soliskom, 1 840 m n. m.

Na Chate pod Soliskom nájdete chutné občerstvenie, ubytovanie v luxusných izbách či v nocľahárni. V zimnom období je chata obľúbená najmä pre skialpinistov. Od chaty je možné pokračovať po červenej značke na Predné Solisko. Ak si chcete výhľady s najmladšej vysokohorskej chaty vo Vysokých Tatrách užiť bez námahy, zo Štrbského plesa vás sem vyvezie sedačková lanovka. Cesta lanovkou trvá približne 7 minút.

VIAC INFORMÁCIÍ

 Chata pod Soliskom
Chata pod Soliskom

Zbojnícka chata, 1 960 m n. m.

Ak si chcete užiť poriadnu zimnú vysokohorskú turistiku, Zbojnícka chata by na zozname nemala chýbať. Trasa vedie z Hrebienka po červenej a následne modrej turistickej značke. Dokopy ju prejdete za 5 a pol hodiny.

VIAC INFORMÁCIÍ

 Zbojnícka chata
Zbojnícka chata

Téryho chata, 2 015 m n. m.

Z Hrebienka sa dostanete aj na najvyššie položenú chatu vo Vysokých Tatrách prístupnú aj v zime. Po zelenej značke budete míňať Zamkovského chatu a neskôr sa vám odkryjú nádherné výhľady na Lomnicky štít. Výstup trvá približne 2 hodiny a v zime je potrebné sledovať tyčové značenie. Túra na Téryho chatu patrí medzi náročnejšie tatranské túry, a pri snehovej pokrývke je potrebné myslieť na možné výstrahy pred počasím a lavínami, a tiež na dostatočnú výbavu.

VIAC INFORMÁCIÍ

 Téryho chata
Téryho chata