Tipy na skialpové dobrodružstvá

Tipy na skialpové dobrodružstvá

 Ak ste prepadli návykovému zimnému športu menom skialp (skialpinizmus), ponúkame niekoľko tipov, kde si ho užiť v Prešovskom kraji.

Skialpinizmus je kombináciou voľného lyžovania, vysokohorskej turistiky a navigácie. Vyžaduje si dobrú fyzickú kondíciu a  skialpinistický výstroj.

Šariš

Ak ste čakali, že začneme Vysokými Tatrami, nebojte sa, aj na tie príde rad. Predtým však ponúkame niekoľko menej známych lokalít, ktoré však rozhodne stoja za zmienku.

Pohorie Čergov na Šariši má bohaté možnosti zimnej turistiky, vrátane skialpinizmu. Vrchol Lysá (1 067 m n. m.) je jedným z najvyšších vrcholov pohoria. Ponúka nádherný výhľad na hlavný hrebeň, Veľkú Javorinu, Minčol a pri dobrej viditeľnosti aj na Tatry.

1. Skialp Lysá Foto OOCR Región Šariš

Vyskúšajte výšľap na Lysej po značených zjazdovkách, bežeckých tratiach alebo po vrcholkoch Čergovských hôr. Okolie Lysej ponúka 4 okruhy rôznej náročnosti:

  1. Okruh sedlo Besná – 8 km
  2. Okruh Veľká Javorina – 19 km
  3. Okruh Solisko – 26 km
  4. Okruh Minčol – 46 km

Presné informácie a mapy nájdete: www.skilysa.sk/skialpinizmus/

SKI Lysá - skialpinizmus Autor OOCR Región Šariš

Belianske Tatry

Bachledova dolina – Spišská Magura

V stredisku Bachledka vás čaká výstupová trasa vyznačená žltými značkami, ktorá vedie z Bachledovej doliny so začiatkom pri Aprés Ski reštaurácii La Gamba a končí na vrchole Spišskej Magury pri Chodníku korunami stromov. Návrat dole je po zjazdovke Bachledka I.

Celková dĺžka trasy je 2,3 km s prevýšením 254 m. Výstup vám bude trvať približne 30 minút.  Trasa vedie chvíľu okrajom zjazdovky a väčšinou mimo zjazdovky. Podmienky využívania skialpových tratí

Skialp Bachledka Ski and Sun_2023

Podhorie Vysokých Tatier

Výhľady na Vysoké Tatry, Slovenský raj a Kráľovú hoľu si vychutnáte na skialpoch v oblasti podhoria Vysokých Tatier.

  1. Vernár – Predná hoľa – Kráľová hoľa
    Od hotela Studničky vo Vernári (812 m n. m.), vystúpate zjazdovkou na vrchol a odtiaľ po hrebeni na Prednú hoľu (1539 m n.m.). Stredne náročnú trasu dlhú 5,9 km zvládnete za 3 hodiny (dole za 30 minút). Ten, kto má výbornú kondíciu, môže pokračovať až na Kráľovú hoľu (1946 m n.m.) 8,8k m a 3 hod. 20 min. smerom nahor. Výhľady na Vysoké Tatry, Slovenský raj a Kráľovú hoľu sú neopakovateľné.

  2. Liptovská Teplička – Panská hoľa
    Od penzióna Dolinka v Liptovskej Tepličke (962 m n. m.), vystúpate zjazdovkou na vrchol a odtiaľ po lúkach a lesoch na Panskú hoľu (1421 m n.m.). Stredne náročnú trasu dlhú 5,5 km zvládnete za 2 hodiny 30 minút, vrátite sa za polhodinku rovnakou trasou. Pre koho by to bolo málo, môže pokračovať žltou trasou smerom na juh a potom modrou trasou späť do Liptovskej Tepličky.
    Oplatí sa tu pozrieť aj na 419 zasnežených zemiakových pivničiek („hobitie domčeky“), ktoré sú európskym unikátom a sú vyhĺbené kolmo do zeme 2,5-3 m, majú hruškovitý tvar, striešku z guľatiny a na nej mačinu. Vďaka vápencu a stabilnej teplote 2-6*C uchovajú dobrú kvalitu potravín po celý rok. 

  3. Lopušná Dolina – Kozí kameň
    Obľúbená trasa od hotela v Lopušnej Doline po 3,7 km výstupu (do 2 hodín) prídete lesom a hrebeňom na Kozí kameň (1244 m n.m.). Vysoké Tatry znova uvidíte z úplne inej perspektívy.

 Skialp_Kralova hola_Slavo Kopac 3

Vysoké Tatry

Začiatočníci, ktorí sa zoznamujú so šliapaním do kopca na lyžiach, môžu vyskúšať lyžiarske túry po zjazdovkách v Tatranskej Lomnici a Štrbskom Plese. (V stredisku Tatranská Lomnica je vyhradený čas pre skialpinistov od 13.00 do 16.00 hod. a na Štrbskom Plese od 8.30 do 16.00 hod. Výstupové trasy nájdete naznačené žltou značkou na mapkách stredísk.)

Ďalšie tipy:

  • Z Tatranskej Lomnice po zjazdovke na Skalnatú chatu a späť
  • Zo Štrbského Plesa po turistickom chodníku do Mlynickej doliny a späť
  • Z Hrebienka na Zamkovského chatu a Skalnaté pleso – po zjazdovke dole do Tatranskej Lomnice

 Foto: Marek Hajkovský, OOCR Región Vysoké Tatry
Foto: Marek Hajkovský, OOCR...

Obľúbené výstupy pre pokročilejších (skitouring) vedú na Hrebienok, Popradské pleso, Sliezsky dom či Chatu pri Zelenom plese po prístupových cestách. Ski touring sa vykonáva mimo zjazdoviek, preto je dôležité brať ohľad na peších turistov a chodcov, ktorí majú na turistických chodníkoch prednosť.
 Foto: Marek Hajkovský, OOCR Región Vysoké Tatry
Foto: Marek Hajkovský, OOCR...

Skialpinizmus (vysokohorský terén): Pre skúsenejších skialpinistov ponúkajú Vysoké Tatry vyhradené trasy vo vysokohorskom teréne ako prechod cez Baranie sedlo, Priečne sedlo a zjazd cez Soliskové sedlo. Lyžiarske túry vo vysokohorskom teréne je možné uskutočňovať len v sprievode horského vodcu alebo sprievodcu, ktorý má na to oprávnenie. Vyberte si jedného z horských vodcov, ktorý vás bude sprevádzať na lyžiarskej túre vo vysokohorskom teréne. Nezabudnite si uzatvoriť horské poistenie na zásah Horskej záchrannej služby, ktoré musí zahŕňať extrémne športy.

 Foto: Marek Hajkovský, OOCR Región Vysoké Tatry
Foto: Marek Hajkovský, OOCR...

Tipy trás pre skialpinistov vo vysokohorskom teréne

  • Od Zbojníckej chaty cez kotol Sivých plies do Priečneho sedla a z neho k Téryho chate v Malej Studenej doline
  • Z Téryho chaty popod Mačaciu vežu do Baranieho sedla a Veľkou Zmrzlou dolinou na Chatu pri Zelenom plese
  • V Mlynickej doline od Vodopádu Skok do Soliskového sedla, s prechodom zo sedla na zjazdovku od Chaty pod Soliskom

Viac skialp tipov z Tatier nájdete: https://regiontatry.sk/zimne-vylety/skialpinizmus/

 

POZRI TIEŽ:


SVS-2023---zima---PROPAGACIA---cmyk-turistka---PROMO-sutaz-1200x900px