Bežkárske trate v regióne Severovýchod Slovenska

Bežkárske trate v regióne Severovýchod Slovenska

Ste milovníkom bežeckého lyžovania a hľadáte inšpiráciu, kam sa vydať za novými dobrodružstvami?

Ste na správnom mieste, pripravili sme zaujímavý prehľad bežkárskych tratí na území Prešovského kraja.

Horný Zemplín

Bežkárom odporúčame terény v Slanských vrchoch, Poloninách alebo v okolí Medzilaboriec v kopcoch Východných Karpát, ktoré poskytujú jedinečné možnosti od nenáročných prechádzkových trás po adrenalínové výstupy na vrcholy pohraničných kopcov. Vhodné snehové podmienky sa tu vedia spravidla udržať až do začiatku marca.

V okolí obce Habura je každoročne k dispozícii minimálne päť trás. Návštevníkovi ponúkajú pekné vyhliadky aj náročnejšie stúpania. Trasy sú sporadicky udržiavané vďaka miestnym nadšencom.

  • Do Beskyda
  • Nad Stavencom
  • Medzi Haburkami
  • Kalinovská
  • Andyho stopa

Slanské vrchy ponúkajú viaceré bežkárske turistické trate. Z „vranovskej“ strany je v turistických mapách a sprievodcoch uvádzaných päť trás s celkovou dĺžkou 22 kilometrov. Trasy v zime nebývajú udržiavané, ale vedú väčšinou po lesných cestách, takže ich prechod nebýva problematický.

DSC_5213

V Sninskom okrese a okolí sa nachádzajú dve zaujímavé bežkárske trasy - okolo Morského oka s dĺžkou 22 km a ďalšia vedie zo Zemplínskych Hámrov po trase Sninskej úzkokoľajky k lokalite Pri Umretom. Pokračovať možno aj smerom na Kolonicu. Bežkári obľubujú tiež okolie obce Runina. Zaujímavou, ale skôr pre backcountry bežky, môže byť aj trasa z Novej Sedlice na Medovú babu.

Šariš

Časť turistických chodníkov (40 km) a cyklotrás (10 km) v okolí Bardejova sa v zime mení na lyžiarske terény pre bežky a časť z nich slúži aj na zimné prechádzky.

Nenáročnú turistiku aj s možnosťou bežeckého lyžovania si vychutnáte na Kyslíkovej ceste Mihaľov – Bardejov alebo na Kyslíkovej dráhe v Bardejovských Kúpeľoch. Obe trasy sú tvorené zastávkami, na ktorých môžete plniť športové a relaxačné úlohy.

Zaujímavá je zimná trasa 5+5 km tam a späť po hrebeni od Mihaľova pri Bardejove po Grigľovu roveň. Ďalšou je trasa Vinbarg Bardejov – Čerešňa Bardejovské Kúpele, zhruba s dĺžkou 5+5 km – tam a späť. Trasy prechádzajú lúčnymi porastmi a lesnými cestami.

Začínajúcim bežkárom sú odporúčané 3 trasy v okolí Bardejova:

  • Chodník Ostrá hôrka – Bardejovské Kúpele - 4 km
  • Trasa Vila Orlík – Čerešňa, Bardejovské Kúpele - 7 km
  • Chodník Kúpalisko Bardejovské Kúpele – Kyslíková cesta – jazierko Bardejovské Kúpele - 3 km

Pre aktívnych bežkárov sú k dispozícii v areáli Bardejovských Kúpeľov 2 bežecké okruhy:

  • Vila Orlík – Čerešňa – Tri studničky – Kúpalisko Bardejovské Kúpele - 9 km
  • Bardejovské Kúpele smer hrad Zborov – Zimná studňa – jazierko - 5 km

V prípade priaznivých snehových podmienok sú pre návštevníkov k dispozícii upravované bežkárske trate aj na Regetovke.

  • od hotela Ranč Regetovka smerom na obec Chmeľová a späť v dĺžke cca 5 km
  • od hotela ranč Regetovka okolo ohrady so zvieratami
  • od lyžiarskeho svahu smerom na štátnu hranicu (PL) – prechod Regetovská voda a späť v dĺžke cca 6 km

bezkovanie Foto SKI Lysa

Ak túžite po tichu, svišťaní snehu pod bežkami, vydajte sa na bežkársku trasu s nádhernými výhľadmi v regióne Šariš. Takmer 3 km dlhá bežkárska trasa, plná výhľadov na pohoria v regióne, sa začína v dolnej stanici lyžiarskeho strediska Búče. Prechod lesmi, krásnymi lúkami plné snehu ponúka výhľady na pohorie Čergov, Vihorlat, Stráže a Slanské vrchy. Odporúčame odopnúť si bežky a „vybehnúť“ na vrch Bachureň. Z jeho vrcholu 1 081 m n. m. čakajú ďalšie výhľady na Vysoké Tatry, Levočské vrchy, Kráľovu hoľu, Chopok.

Pre vyznávačov bielej bežeckej stopy sú obľúbené ďalšie bežecké trate:

  • Malý Lipovecký okruh - 5 km
  • hrebeňová Bachureňská stopa - 8 km
  • okruh Okolo Mindžovej - 7 km
  • bežkársky okruh okolo Šimonky - 13 km
  • bežkárske trasy Sigord - Ruská Nová Ves - 18 km/33 km

Severný Spiš, Pieniny

Ponúkame vám zopár skvelých tipov na výlet v regióne severného Spiša a Pienin – čerstvo upravené a udržiavané bežecké stopy.

  • Malý pieninský kúpeľný okruh – nenáročný okruh v areáli Kúpeľov ČERVENÝ KLÁŠTOR – Smerdžonka dlhý 1,5km v jednom smere
  • Trasa prielomom Dunajca – ľahká bežecká trasa vhodná pre rodiny s deťmi, majestátnym prielomom Dunajca z Červeného Kláštora do Lesnice, dĺžka trasy je 7,5km v jednom smere
  • Trasa Lesnica – Červený Kláštor lesom – náročná trasa pre skúsených a vytrvalých bežkárov, dĺžka bežeckej stopy je 4,4 km v jednom smere
  • Okruh Vyšné Ružbachy – Kamienka – mierne náročný bežecký okruh dlhý 11,5 km
  • Okruh Kamienka – ľahká bežecká trasa v obci Kamienka, dĺžka okruhu je 10km
  • Okruh Ľubovnianske kúpele – mierne náročný okruh dlhý 7 km s krásnymi výhľadmi na dolinu Ľubovnianskych Kúpeľov
  • Trasa Stará Ľubovňa – Hniezdne – ľahká bežecká trasa vhodná pre rodiny s deťmi popri rieke Poprad až do Nestville Parku, dĺžka bežeckej stopy je 3,3 km v jednom smere
  • Okruh lesopark – mierne náročná bežecká trasa lesoparkom pod hradom Ľubovňa, dĺžka okruhu je 3,5 km

IMG_bežky ŽDiar Strednica

Na bežkách alebo na prechádzku sa môžete vydať aj zo Starej Ľubovne do Novej Ľubovne po cyklotrase, kde sa môžete zastaviť v poľnej saune, vyhriať svoje telo. Nezabudnite si zabaliť čaj do termosky.

Lyžiarske stredisko Resort Levočská dolina je spojené turistickou bežeckou stopou aj s bežeckým areálom v neďalekej lokalite Krúžok pri obci Úloža, kde je kvalitne upravený okruh pre klasické bežkovanie, aj pre korčuliarsku techniku.

Bežkárov čaká tiež upravená vyhliadková 14 km dlhá trať po hrebeni Spišskej Magury smerom do Ždiaru.

Vysoké Tatry a podhorie

Takmer 10 km lyžiarskych bežeckých trás je dostupných na golfovom ihrisku Black Stork vo Veľkej Lomnici. Vstup je bezplatný, zohriať sa môžete v hoteli International v strede ihriska, pri ktorom aj bezplatne zaparkujete. Ďalšie upravované bežkárke trate sú v Starej Lesnej, Mengusovciach a Štôle, rovnako ako v Liptovskej Tepličke a vo Vernári (v okolí lyžiarskych stredísk).

 Zdroj: Marek Hájkovský
Zdroj: Marek Hájkovský

Aktívni členovia rodiny môžu počas zimnej sezóny vo Vysokých Tatrách vyskúšať viac ako 75 km upravovaných bežkárskych tratí. Najväčším strediskom bežeckého lyžovania je Štrbské Pleso, ktoré ponúka 8 profesionálne upravovaných bežkárskych tratí a vďaka umelému snehu je ho možné využívať počas celej zimy. V prípade dobrej snehovej pokrývky stredisko Tatranská Lomnica, Starý Smokovec ponúkne túto zimu viac ako 40 km bežkách tratí, novinkou bude je bežkárska trať strednej náročnosti v dĺžke 8,7 km Tatranská Lomnica – Tatranská Kotlina.

 

POZRI TIEŽ:

Zimná turistická súťaž: 

SVS-2023---zima---PROPAGACIA---cmyk-turistka---PROMO-sutaz-1200x900px