Ako sa darí včelám na streche hotela?

Ako sa darí včelám na streche hotela?

Originálny projekt chovu včiel na streche hotela FIS na Štrbskom Plese vstúpil do 6. sezóny. Najvyššie položená včelnica v Tatrách má za sebou náročný prechod zo zimy do jari.

Chov včiel v nadmorskej výške 1346 m n. m. nie je jednoduchý. Včely medonosné sa musia vysporiadať s kratším letom ako aj náročnejšími podmienkami spôsobenými kolísavým počasím.

Včely potrebujú stabilnú zimu, aby si dobre oddýchli a potom pozvoľna a stabilne nastupujúce oteplenie. Akonáhle oteplenie strieda ochladenie, tak ako sme tomu boli často svedkami teraz, včielky to pomýli a nemajú dostatok síl pre starostlivosť o plod a nábeh do sezóny je pomalší a náročnejší,“ vysvetlil Jozef Diabelko, ktorý má včely na streche hotela FIS na starosti.

 Zdroj: Marek Hajkovský
Zdroj: Marek Hajkovský

Aj napriek náročným podmienkam už 7 včelstiev začalo pracovať na tom, aby hoteloví hostia mali na raňajky k dispozícii ten najčerstvejší med z kvetov z tatranských lúk.  

Náš med chutí a vonia úplne inak ako med z iných lokalít. Je to určite nielen výnimočným prostredím, v ktorom sa nachádzame, ale aj tým, že celá starostlivosť o včelstvá prebieha výlučne s použitím prírodných produktov. Aby sme včielkam vytvorili čo najlepšie podmienky, tak ani my pri starostlivosti o zeleň v okolí hotela nepoužívame žiadnu chémiu,“ doplnila riaditeľka hotela FIS Erika Fočárová.

Prínos včelnice vo vysokej nadmorskej výške hodnotí skúsený včelár pozitívne.

Ja myslím že rozhodne je to dobré. Síce sa nájdu hlasy, ktoré tvrdia, že včela medonosná je hospodárske zviera a do divej prírody nepatrí, no podľa môjho názoru sú včely veľmi efektívne opeľovače a týmto spôsobom pomáhajú tunajšej flóre lepšie prosperovať. Chránená rastlinka nerieši či ju opelil čmeliak, včela divá, alebo včela medonosná.  Rovnako medveď to na maline nepozná. A pokiaľ to robíme takýmto šetrným spôsobom s niekoľkými rodinami, tak tým určite neohrozíme ani prirodzene sa vyskytujúce druhy hmyzu,“ doplnil zaujímavé informácie Diabelko.

vcely strbske pleso

Zámerom do budúcnosti je doplniť do vybavenia hotela aj domček pre divé včely alebo čmeliaky.

V rámci projektu „Včely v horách“, ktorý je realizovaný v spolupráci s Občianskym združením Apis Carpatica,  pripravili v HOTELI FIS aj náučnú stenu s info panelmi o včelách a ich význame a náučný detský kútik. Praktické využitie medu si môžu návštevníci vyskúšať v hoteli doslova na vlastnej koži  – pri medovej torte alebo napríklad aj pri medovej masáži.

Horský hotel FIS***, najväčší hotelovo – športový komplex vo Vysokých Tatrách, je situovaný v nadmorskej výške 1 346 m n. m. neďaleko jazera Štrbské pleso.

Zdroj: TMR, a.s.

Pozri tiež:

Na výlet cyklobusom

Novinka pre cyklistov. Preprava bicyklov prostredníctvom cyklobusov. Premávajú v troch turisticky atraktívnych lokalitách Prešovského kraja.

Dovolenka na „bajku“ po Prešovskom kraji 2023

Aj ty miluješ pred sebou sa mihotajúcu krajinu, keď jazdíš na bicykli? Ak áno, Dovolenka na bajku je pre teba ako stvorená. Nezáleží na tom, či si skúsený alebo rekreačný jazdec. Z pestrej ponuky cyklovýletov si vyberie každý.