Cyklistické preteky Okolo Slovenska aj v Prešovskom kraji

Cyklistické preteky Okolo Slovenska aj v Prešovskom kraji

Štyri tímy najvyššej ligy, šesť prokontinentálnych, desiatka kontinentálnych celkov a jedna reprezentácia. Na takúto zostavu sa môžu tešiť fanúšikovia cyklistiky počas aktuálneho ročníka medzinárodných cyklistických pretekov Okolo Slovenska. Podujatie kategórie UCI 2.1. bude od 13. do 17. septembra 2023 písať už svoj 67. ročník. Novinkou oproti minulosti je vynechanie časovky a návrat k večernému predstavovaniu tímov deň pred štartom pretekov.

Po predchádzajúcej edícii zo západu na východ prejdú tento rok cyklisti Slovenskom v opačnom smere. Štartuje sa v Košiciach, odkiaľ trať prevedie medzinárodný pelotón cez Prešov, Poprad, Ružomberok, Martin, Prievidzu, Nitru, Hlohovec až do Púchova. Okrem prvej etapy, ktorá štartuje aj finišuje v metropole východu, zostáva filozofia rozdielnych štartov a cieľov etáp. Takže i tento rok môžu fanúšikova stretnúť hviezdy svetového formátu na viacerých miestach. Po dlhých rokoch vypadáva z programu časovka a program podujatia začne atraktívnym večerným predstavovaním tímov spojeným s ďalším programom.

Generálnym partnerom nášho najvýznamnejšieho cyklistického podujatia je značka Niké - prvá slovenská stávková spoločnosť. Hlavným partnerom značka Škoda, ktorá zabezpečuje mobilitu počas pretekov poskytnutím flotily automobilov.

Zostava tímov na 67. ročníku pretekov Okolo Slovenska

Aj aktuálny ročník prinesie vysokú latku v podobe zloženia tímov na Okolo Slovenska. Vo vydaní ich 67. edície dostanú fanúšikovia cyklistiky na Slovensku opäť skvelú šancu vidieť zblízka ľudí, ktorí zdvíhajú víťazné vavríny na najvýznamnejších podujatiach sveta.Svoju účasť z kategórie WT tímov potvrdila štvorica v zložení – Soudal Quick Step,  Astana-Qazachstan, Jumbo Visma a Groupama FDJ.Tento počet dopĺňa 6 profesionálnych kontinentálnych tímov – Green Project Bardiani CSF Faizané, Eolo Kometa, Equipo Kern Pharma, Caja Rural-Seguros RGA, Corratec a Human Powereed Health.Štartovku uzavrie desiatka kontinentálnych celkov, vrátane dvoch slovenských. Okrem Dukly Banská Bystrica a RRK Group Pierre Baguette Benzinol sa predstavia aj Adria Mobil, HRE Mazowsze Serce Polski, Friuli ASD, Elkov Kasper, VolkerWessels, Hrinkow, ATT Investments a Epronex Bike Hungary. Okrem dvadsiatky tímov uvidíme i holandskú reprezentáciu, ktorá sľubuje účasť viacerých výborných dráharov.

i_7293787

Trať prevedie cyklistov od východu na západ Slovenska

67. ročník pretekov odštartuje v Košiciach slávnostným predstavovaním tímov už deň pred ich oficiálnym štartom. Už po tretíkrát za sebou bude metropola východu dejiskom rozhodujúcich momentov pre celkové poradie. Úvodná etapa meria 172,7 km a ponúka porciu 3 rýchlostných a 4 horských prémií, pričom pri horskej klasifikácii bude rozhodujúcich už prvých 24 kilometrov, kedy sa cyklisti budú musieť popasovať hneď s troma z nich. Trať prevedie cyklistov od centrálneho námestia cez sedlo Krížik, Mariku a Slanské sedlo smerom na Trebišov, Herľany, Budimír naspäť do Košíc.

Druhý deň je na program 144,6 km etapa z Prešova do Popradu, opäť s troma rýchlostnými a štyrmi vrchárskymi prémiami. Z Prešova sa cyklisti vydajú smerom na Široké, Branisko, prejdú Spišským Podhradím, Levočským vrchom, cez Levoču, Kežmarok, Smokovce až do Popradu – Spišskej Soboty. Urobia ešte 15 km okruh cez Veľký Slavkov a Matejovce naspäť so starobylej časti najväčšieho mesta pod Tatrami.

S hviezdami svetovej cyklistiky sa fanúšikovia môžu stretnúť vo štvrtok 14. 9. 2023 v Prešov. Štart je naplánovaný na 10:45 hod. z Hlavnej ulice, centrum mesta však „bude žiť“ podujatím už od 9:00 hod. prípravami na etapu, predstavovaním a podpisovaním pretekárov. Pozornosti fanúšikov neujde ani reklamná kolóna, ktorá darčekmi poteší na štarte, v cieli i pozdĺž celej trate 67. ročníka týchto pretekov. V súvislosti s podujatím bude Hlavná ulica v tento deň v čase od 8:30 do 11:30 hod. uzavretá. Z Hlavnej ulice sa medzinárodný pelotón v rámci Prešova vydá postupne cez križovatky s ulicou Grešovou, Partizánskou na Škultétyho, Športovú, k cyklistickému velodrómu a odtiaľ na Pražskú, Obrancov mieru a Levočskú smerom na Poprad. Zabezpečenie pretekov bude mať na starosti polícia, ktorá bude uzatvárať jednotlivé cesty na čas prejazdu pelotónu. 

Tretí deň prevedie cyklistov na trase z Ružomberku do Martina. Na prvý pohľad „čo by kameňom dohodil“ však nebude vôbec jednoduchých. 171,6 km cez Lúčky, Dolný Kubín, Oravský Podzámok, Oravskú Lesnú, Zázrivú, Sklabiňu, Martin, Beliansky Kopec, Dolný Sklaník s vyvrcholením v Martine na ulici M.R. Štefánika ponúkne porciu 3 rýchlostných a 4 horských prémií.

Štvrtá etapa sa opäť nesie v znamení do 150 km. Budú to však náročné kilometre. Štartuje sa v Prievidzi a cez Bojnice smerom na Šútovce, Jankov Vŕšok, Bánovce nad Bebravou, Bošany, Skýcov, Topoľčianky, Jelenec vyvrcholí v Nitre. Cyklisti môžu zabojovať o 3 horské a 3 rýchlostné prémie.

Záverečná etapa štartuje pri zámku v Hlohovci a po 183,5 kilometroch s troma horskými a troma rýchlostnými prémiami vyvrcholí v Púchove.  Na ceste cez Sokolovce, Piešťany, Krakovany, Čachtice, Hornú Súču a sedlo Dúbrava, Skalku nad Váhom, Dubnicu, Ilavu, Košecké Podhradie, Belušu, Púchov, Lednické Rovne a Lednicu privedie cyklistov naspäť do Púchova, kde sa rozdajú celkové výsledky a dresy jednotlivých súťaží.

UCI body a dresy

Preteky kategórie UCI 2.1 ponúkajú zisk slušnej porcie bodov UCI. V celkovom poradí boduje prvých 25 pretekárov, pričom líder si pripíše až 125 bodov za celkové poradie. K nemu môže pridať ešte body za umiestnenie v top 8 etapy (16, 12, 8, 6, 5, 4, 3, 2body) + 3 body za nosenie žltého dresu počas etapy. Celkovo sa bude na slovenských cestách od 13. do 17. 9. bojovať až o 917 bodov do klasifikácie UCI.
Zisk bodov sa riadi pravidlami UCI (2.10.008).

Súčasťou podujatia sú viaceré súťaže, ktorých lídri budú v pelotóne odlíšení špeciálnymi dresmi. Líder celkového poradia pretekov získa najvzácnejší, žltý dres s logom spoločnosti Niké - generálneho partnera Okolo Slovenska. Rodinná firma č. 1 na Slovensku v hodnotení Forbes 2018 pod vedením doc. Ing. Otta Bergera, CSc. sa v pandemickom roku 2020 rozhodla rozšíriť svoje aktivity do jedného z najpopulárnejších športov a vstúpila do generálneho partnerstva našich medzinárodných cyklistických pretekov.

Bodovacia súťaž pozostáva zo zisku bodov v cieli (prvých 10 jazdcov) a na rýchlostných prémiách (5 jazdcov). Vedúci pretekár tejto súťaže získa zelený dres, ktorý nesie logo dlhodobého partnera   nielen pretekov Okolo Slovenska, ale cyklistiky vôbec, značky Škoda.Do vrchárskej súťaže sa hodnotí poradie na vrchárskych prémiách. Jej líder dostane bodkovaný dres. Najlepší jazdec do 23 rokov v celkovom poradí bude ocenený bielym dresom.

Počas pretekov sa robí aj klasifikácia družstiev. Pre slovenských cyklistov je pripravená aj súťaž o najlepšieho Slováka, a po záverečnej etape bude ocenený aj najlepší slovenský pretekár do 23 rokov. Ten získa finančnú odmenu vo výške 1.000 eur, ktorú odovzdá p. Šuleyová – Holečková v mene svojho otca, bývalého veľkého fanúšika našich pretekov. Špecifickou cenou je aj prvenstvo na najvyššom bode trate – Cena Mateja Laca.

Po skončení každej etapy vyhlásime aj najbojovnejšieho pretekára, ktorý v nasledujúci deň ponesie červené štartovné číslo.

Zdroj: Okolo Slovenska

Pozri tiež:

Na výlet cyklobusom

Novinka pre cyklistov. Preprava bicyklov prostredníctvom cyklobusov. Premávajú v troch turisticky atraktívnych lokalitách Prešovského kraja.