LEGENDARIUM je pokrstené

LEGENDARIUM je pokrstené

PREŠOV/BARDEJOV – Svet legiend, povestí  a ich hrdinov v súčasnej modernej dobe. To je Legendarium! Jedinečný projekt, ktorý prostredníctvom multimediálnej hry, albumu s nálepkami a CD s rozprávkovými legendami predstaví Prešovský kraj ako nikdy doteraz. Legendarium pokrstil Ľuboš Sarnovský spolu s ďalšími známymi osobnosťami.

 

Medzilaborce, Bardejov, Stará Ľubovňa, Tatry, Prešov, Sabinov, Kežmarok, Snina, Levoča a Červený Kláštor (Pieniny). Týchto desať lokalít s ich okolím sa prostredníctvom legiend dostalo do hry Legendarium, na nálepky do zberateľského albumu a na CD s legendami. Legendárni hrdinovia predstavia cez svoje dobrodružstvá zaujímavé miesta týchto lokalít. 

Ako prvé ožilo projektom Legendarium historické mesto Bardejov. V stredu 10. júna  bolo Legendarium pokrstené v krásnych priestoroch Šarišského múzea. Krstným otcom sa stal Ľuboš Sarnovský. Krstiť pomáhali aj Martin Husovský (Komajota) a spisovateľ Ján Pochanič, ktorí sú spoluautormi CD Legendarium. 

 

Krstilo sa dobrým slovom. Krstný otec Ľuboš Sarnovský takto zavinšoval: 

Vinšujem vám legendárne,

šťastena nech na lep sadne.

Slnko, radosť, detí kopu,

úspech a to rok po roku!

CD, hra i album malý,

vyčaruj vám úsmev v tvári!

To vám praje krstný tato,

Ľuboš Sarno – čo vy na to?

 

Následne písmenami z vinšu pokrstili hru, album aj CD. 

krst.jpg

Na krste si hru ako prví vyskúšali školáci zo ZŠ na Komenského ulici v Bardejove. Zaujala ich nielen hra, ale aj fotopostavy legendárnych hrdinov, ktoré na návštevníkov čakajú v desiatich lokalitách kraja.

Legendarium pripravila krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska. Projekt Legen­darium je zároveň súťažou, ktorá trvá od 15. júna do 15. septembra. 

Cieľom Legendaria je predstaviť zaujímavé miesta Prešovského kraja a ukázať zaujímavosti, ktoré ukrývajú – od nevšedných exponátov, cez prírodné scenérie až po športové a kultúrne zážitky.

 

Súťaž s albumom LEGENDARIUM: Súťažiaci zbierajú nálepky z desiatich lokalít Legendaria do albumu. Každá nálepka má dve časti – obrázok, ktorý si deti môžu nalepiť na príslušnú stranu o legende a kontrolný ústrižok, ktorý zašlú do súťaže. V hre sú tablety, pobyty v hoteloch a penziónoch, vstupenky do aquaparkov a mnoho iných cien. Už za tri nálepky získa majiteľ albumu originálne CD Legendarium.

1. Albumy si je možné kúpiť za cenu 1 € na 19 predajných miestach (ich počet sa bude zvyšovať, albumy budú v predaji aj na letných jarmokoch v mestách Prešovského kraja). Zoznam predajných miest – albumy

2. 5000 kusov albumov bude rozdaných školákom v ZŠ Prešovského kraja.

3. Nálepku dostane návštevník zariadenia, ktorý sa preukáže vlastným albumom (v prípade plateného vstupu je samozrejme potrebné zakúpiť si vstupné). Nálepky sú pre návštevníkov zdarma a sú dostupné v 12 zariadeniach, na týchto miestach je možné aj zakúpiť si album:

Čert Fras: Miniskanzen Medzilaborce – Mierová ul. (pri amfiteátri), Medzilaborce

Barbora: Šarišské múzeum Bardejov – Radničné nám. 48, Bardejov

Móric Beňovský: Hrad Ľubovňa – Zámocká 22, Stará Ľubovňa

Kikimora: TIK Starý Smokovec – Starý Smokovec 23

        Informačné centrum TANAP-u Štrbské Pleso – Poštová 6, Štrbské Pleso

Pastier Michal: NKP Solivar Prešov – Zborovská 2/A, Prešov

               Lanové centrum Outdoor park – Tomášikova 60, Prešov

Statočná Sabína: Mestské kúpalisko Sabinov – Levočská 1, Sabinov

Čierna pani: Kežmarský hrad – Hradné námestie 42, Kežmarok

Čert Belzebub: Biokúpalisko Sninské rybníky– Rybnická 3951, Snina

Biela pani Júlia: Spišské múzeum – Nám. Majstra Pavla 2, Levoča

Mních Cyprián: Múzeum Červený Kláštor – Pod lipami 20, Červený Kláštor

 

4. Na miesta s nálepkami upozornia návštevníkov aj fotopostavy hrdinov Legendaria. Vaše fotografie s postavičkami môžete zasielať na FB stránku Legendarium Severovýchod Slovenska

5. Súťaž prebieha od 15. júna do 15. septembra 2015. Žrebovanie sa uskutoční pod dohľadom notára. Odovzdávanie cien sa uskutoční na oslavách Svetového dňa cestovného ruchu 26. septembra v Levoči. Výhercovia budú o výhre informovaní prostredníctvom kontaktov, ktoré uvedú na stránke s kontrolnými ústrižkami, ktorú zašlú do súťaže. 

 

Súťaž s hrou Legendarium: Mediálna hra Legendarium zavedie hráčov do 10 lokalít Legendaria. Prežite s hrdinami legiend ich dobrodružstvá a spoznajte zaujímavé miesta! S každou hrou má hráč možnosť lokalizácie pomocou GPS – hneď na dvoch legendárnych miestach. Ak sa hráč na jednom z dvojice meist zlokalizuje, získa bonusové body navyše a poskočí v hráčskych rebríčkoch na vyššie miesta.Najlepší hráči budú odmenení (3 x tablet pre obe platformy). Za lokalizáciu sa navyše odomkne nahrávka legendy, ktorú si môže hráč stiahnuť  a potešiť sa skvelým príbehom. Hra je dostupná ZADARMO na Apple Store a Google Play a online na PC. Linky na hru – už v pondelok 15. júna.

Info aj na Facebook stránke Legendarium Severovýchod Slovenska.

Legendarium: Súťaží sa o skvelé ceny!

Spoznajte najkrajší kraj Slovenska cez legendárne postavy, tajomných hrdinov i strašidelné príbehy! 

Viete, kto straší za mestskými hradbami Levoče? A prečo čert nikdy nevkročí do Sniny? Ktorá nahá deva behá v júni po bardejovskom námestí? Veselé i tajomné historky z dávnej minulosti spojené s dnešným moderným svetom prináša projekt Legendarium.

 

PREHĽAD LOKALÍT Legendaria (Legendy v hre, na nálepkách v albume a audio CD):

Medzilaborciach ide o legendu spojenú s Krásnym Brodom a vrchom Kamjana, na ktorom leží Čertov kameň. Hlavnou postavou je čert Fras, ktorý sa spolu so strigami a ostatnými čertmi pokúša zavaliť krásnobrodský monastyr veľkým kameňom. Nálepky získajú deti v Miniskanzene v Medzilaborciach. 

Bardejovom údajne dodnes blúdi nahá dievčina, ktorá hľadá stratené šaty. Kto jej ich pomôže nájsť, tomu prezradí, kde skryl boháč svoje poklady. S Legendariom objavia návštevníci krásy Bardejova, Bardejovských Kúpeľov a okolia. Nálepky nájdu deti v Šarišskom múzeu. 

Starú Ľubovňu bude prezentovať Móric Beňovský a jeho nevšedný útek z hradu Ľubovňa. Práve na hrade získajú deti aj nálepku do albumu. V Legendariu sa okrem hradu, skanzenu a vojenského tábora objaví aj Nestville park v Hniezdnom.

Vysoké Tatry spoznajú návštevníci v spoločnosti chamtivej strigy Kikimory a víly Kvetušky. Len víla vie, kde sú v Tatrách ukryté poklady, po ktorých Kikimora túži. Nálepky budú v Tatrách na dvoch miestach – v informačnom centre TANAP-u Štrbské Pleso a v informačnej kancelárii v Starom Smokovci. Legendarium prevedie návštevníkov aj ďalšími známymi miestami v Tatrách – od Kriváňa cez Štrbské Pleso až po Solisko. Albumy budú napríklad aj v Múzeu TANAP-u, v Expozícii tatranskej prírody v Tatranskej Lomnici a v Infocentre pri lanovke v Tatranskej Lomnici. 

Hlavnou postavou kráľovského mesta Sabinov a blízkeho Šarišského hradu bude statočná Sabína, ktorá zachránila Bela IV. pred utopením. Nálepku nájdu deti na mestskom kúpalisku v Sabinove. S legendami sa dostanú aj do centra Sabinova k známej soche Sabíny a na okolité hrady (Šarišský, Kamenický, Kapušiansky hrad).

Prešov je spojený s ťažbou soli a legendou o pastierovi Michalovi, ktorý soľ objavil vďaka svojim ovciam. Nálepky do albumu získajú deti v múzeu v Solivare a v Lanovom centre Outdoorpark. K tipom na výlet patrí aj historické centrum Prešova, na CD sa objaví tiež Caraffova väznica. 

Levoču spoznajú návštevníci prostredníctvom nespravodlivo odsúdenej bielej pani – Júlii Korponayovej. Okrem známych miest v Levoči a okolí (Mariánska hora, klietka hanby, kostol sv. Jakuba, Spišská Kapitula) zavedie deti aj do Spišského múzea, kde získajú nálepku do albumu.

Čierna pani – kľučiarka z Kežmarského hradu bude v Kežmarku hľadať ukryté bohatstvo svojho panovníka Thökölyho. Na hrade bude možné získať aj nálepku do albumu. Legendarium predstaví tiež drevený artikulárny kostol – pamiatku UNESCO a termálne kúpalisko vo Vrbove. 

Snina je spojená so Sninským kameňom a čertom Belzebubom. Ten bude pokúšať poslušný sninský ľud a navádzať ho na pekelné cesty. Nálepku získajú súťažiaci na Biokúpalisku Sninské rybníky. Spoznať môžu tiež Sninský kaštieľ a neďaleké Zemplínske Hámre.

Oblasť Pienin a Červený Kláštor sa preslávili aj mníchom Cypriánom. Legendarium ho predstaví nielen ako lietajúceho mnícha, ale i ako liečiteľa a človeka, ktorý pomáhal chudobnému ľudu. Nálepku do albumu je možné získať v Múzeu Červený Kláštor. K ďalším atraktivitám patrí splav Dunajca s krásami Pienin, múzeum PIENAP-u v Spišskej Starej Vsi a Lesnica – obec Goralov.