Na bicykli človek vníma život úplne inak (rozhovor)

Na bicykli človek vníma život úplne inak (rozhovor)

Stanislav Grega: Na bicykli človek vníma život úplne inak 

Cyklistika sa v posledných rokoch teší veľkej popularite. Na bicykel radi vyrazia aj ľudia, ktorým šport zväčša nevonia, no svoju dávku pohybu a endorfínov našli práve v cyklistike. Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska pripravila pre cyklistov rôznej výkonnosti zábavno-súťažné podujatia Cyklopátrania Prešovským krajom. Tešia sa veľkej obľube. Organizovať ich môžeme vďaka podpore našich partnerov. Pomocnú ruku nám podal aj Stanislav Grega (56), vášnivý cyklista, ktorý svoje hobby spojil s prácou. Prevádzkuje jeden z najstarších cykloobchodov v Prešove, v ktorom už desiatky rokov nájdu cyklisti odborné rady aj kompletný servis bicyklov. Zaujímalo nás, ako sa obľúbený šport zmenil počas viac než štvrťstoročia.

Vaša predajňa a servis bicyklov patria k najstarším v Prešove. Ako si spomínate na svoje podnikateľské začiatky?
Tieto spomienky siahajú až do obdobia pred 25 rokmi. Začiatky ani vtedy určite neboli jednoduché. V tom čase sme vydražili prevádzkovú jednotku s bicyklami a nastala otázka, či pokračovať ako predajňa a servis bicyklov alebo sa pustiť do niečoho iného. Napokon sme sa rozhodli ostať pri tradícii bicyklov, čo som veľmi rád. V začiatkoch som kvôli kontaktom prečesal celú Európu, dokonca aj Ukrajinu, vycestoval som i do Ameriky. Nie vždy sa to oplatilo (smiech). Po rozdelení Česko-Slovenska som sa vybral do Ameriky, chcel som byť dovozcom bicyklov značky Scott a Schwinn, ale žiaľ, zmluvu nám uchmatli Česi a nakupovať sme potom mohli len cez nich.

Aký bol svet cyklistiky vtedy a dnes?
Cyklisti, sortiment, požiadavky zákazníkov, technika – to všetko pred štvrťstoročím a dnes je značne odlišný svet. Začiatkom 90. rokov bol doslova veľký „hlad“ po lepších bicykloch a servise. Prišla éra horských bicyklov a tu nebolo jedného horského bicykla. Spomínam si, ako som nakúpil dva kamióny horských bicyklov zo zahraničia a behom týždňa sme predali aj 200 kusov bicyklov. Dnes je iná doba. Konkurencia je silná, preto je nevyhnutné byť stále pripravený na zmeny a nové trendy či požiadavky cyklistov. Snažíme sa byť čo najlepší, to sa nám úspešne darí, za čo vďačím šikovnému kolektívu, ktorý dnes riadi už môj syn Mário.

grega.jpeg Stanislav Grega

 

Na čom si v biznise s cyklistickými potrebami potrpíte, čo je pre vás zásadou číslo jeden? 

Určite spokojnosť zákazníkov a odborné poradenstvo. Za tú dobu sa výrazne zmenilo vnímanie zákazníkov. Pôvodne bola naša filozofia nastavená na predaj najlacnejších bicyklov. Doba ukázala, že tí, ktorí viac využívajú bicykle, už túžia po lepšej značke a vyššej kvalite. Dnes máme veľmi široké spektrum ponuky bicyklov – aj lacnejšie, aj drahšie a na objednávku aj super drahé bicykle a komponenty. Snažíme sa veľmi citlivo reagovať na potreby zákazníka a „ušiť mu bicykel na mieru“. Ak si nechá poradiť, potom mu bicykel padne ako uliaty a radosť z pohybu je o to väčšia.

Na čo si teda treba dávať pozor pri kúpe bicykla?
Základná vec, na ktorú sa zákazníkov pýtame, je: na čo bude zákazník bicykel najviac užívať. To je podstatná informácia – či jazdí v meste, na dedine alebo skôr v horách, či vyberáme bicykel do terénu alebo cestný bicykel. Je tiež dôležité, aby bol vybraný taký bicykel, ktorý sedí k postave. Prispôsobiť výber výške a váhe, správne zvoliť nastavenie a výber sedadla – to sú veci, kde je pohľad odborníka viac než vítaný. Je dobré poradiť sa aj pri výbere ochranných prvkov, prilby či detských cyklosedačiek.

traja.jpg Tím Bicykle SG Prešov

Na čo by človek nemal určite zabudnúť, keď chce vysadnúť na bicykel a ísť za relaxom alebo za povinnosťami na dvoch kolesách?
Netreba zabúdať, že bicykel je vážny dopravný prostriedok. O to vážnejší, že cyklista je premávke priamo vystavený, nemá k dispozícii žiadne airbagy a podobné ochranné prvky ako napríklad v osobnom aute. Jednoducho treba dbať na bezpečnosť. Správne nafúknuté pneumatiky, ochranné prvky, mimo mesta prilba, samozrejmosťou sú reflexné prvky a odrazovky. Výbornou vecou je cyklo computer, ktorý zaznamená nielen vzdialenosť, ale aj rýchlosť cyklistu a mnoho iných faktorov vrátane tepu cyklistu. Nezabudnúť na pitný režim a zodpovednosť na cyklochodníkoch aj na cestách.

Hovorí sa, že je ideálne, ak je práca zároveň koníčkom. Je cyklistika súčasťou aj Vášho osobného života?
Ja som aktívny cyklista. Takže šport je u mňa na dennom poriadku, ak počasie praje. V tesnom závese po bicykli nasleduje futbal, ktorý stále hrávam. Bicykel som dostal ako päťročný, keď som mal ťažkú haváriu. Od tej doby som spätý s bicyklom. Denne si doprajem 10 – 15 kilometrov, ak je vhodné počasie.

IMG_8393.jpg Výber bicyklov je dnes obrovský. Pri kúpe je najlepšie nechať si poradiť.

 

Rozhodli ste sa podporiť Cyklopátrania Prešovským krajom, ktoré cyklistom predstavujú zaujímavosti a krásne zákutia v piatich regiónoch kraja. Ktoré miesta na bicyklovanie máte najradšej vy?
Najradšej mám trasy z Prešova od Vodárenskej veže smerom na Bikoš a Veľký Šariš. V plnej miere využívam cyklistické chodníky, ktoré sú bezpečné a vždy ich uprednostním pred ulicami s kamiónmi a hustou dopravou. Prešov a okolité cyklotrasy sú pre mňa najobľúbenejšie. Ale budúci rok sa snáď viac vyberiem aj do iných regiónov. Verím, že cyklotrasy budú všade pribúdať, pretože počet aktívnych cyklistov rastie. Myslím, že je to dobrý trend, lebo cyklistika pomáha nielen fyzickej stránke človeka, ale uspokojuje aj jeho vnútro. I napriek tomu, že je cyklista unavený a „dokatovaný“ (smiech), ten dobrý pocit je na nezaplatenie a človek úplne inak vníma život. Je doslova nabitý pozitívnou energiou zo športu.

 

Predajňu a servis bicyklov Bicykle SG nájdete na Hlavnej 65 v Prešove.
WEB a E-shop
Facebook SG bicykle

Všetko o Cyklopátraniach Prešovským krajom TU

Rady a tipy nielen pre cyklopátračov