Nový náučný chodník pri slovenskom unikáte

Nový náučný chodník pri slovenskom unikáte

Otvorili náučný chodník Chráneným areálom Dubnických baní

V blízkosti Slovenských opálových baní, jediných opálových baní na našom kontinente, vznikol nový náučný chodník. Vedie banským revírom Libanka, na území ktorého sa nachádzajú staré banské diela, ktoré tu vznikli počas ťažby drahého opálu.

Slovenské opálové bane, s.r.o. v spolupráci so štátnym podnikom Lesy SR a Regionálnym centrom ochrany prírody v Prešove vybudovali v Chránenom areáli Dubnických baní náučný chodník.  

naucny chodnik Slovenske opalove bane 4 Foto Opalove bane

Na trase s dĺžkou približne 1,5 km je umiestnených 14 informačných tabúľ. Nájdete na nich informácie o vzniku opálu, ťažbe, banských dielach ako aj o geológii, vegetácii a zoológii Slanských vrchov, vrátane netopierov. Po ukončení ťažby sa rozsiahle podzemné priestory opálových baní stali významným zimoviskom netopierov. V roku 1964 boli z tohto dôvodu vyhlásené za Chránený areál Dubnické bane.

naucny chodnik Slovenske opalove bane 5 Foto Opalove bane

Lesy nachádzajúce sa v Chránenom areáli Dubnické bane sú v správe a obhospodarovaní Štátnych lesov Slovenskej republiky. Územie, ktorým náučný chodník vedie, sa nachádza v 4. stupni ochrany prírody. Vstup na chodník je bezplatný a je vhodný pre deti aj dospelých.

naucny chodnik Slovenske opalove bane 7 Foto Opalove bane (2)

Informačné tabule sú spracované dvojjazyčne, v slovenskom a anglickom jazyku.

Cieľom náučného chodníka je priblížiť históriu ťažby opálu v tejto lokalite, upriamiť pozornosť návštevníkov na živú prírodu Slanských vrchov, potrebu jej ochrany ako aj v nevyhnutnej miere na hospodárenie v lesoch trvalo udržateľným spôsobom.

Naucny chodnik a areal Sloevsnke opalove bane_zdroj Slov. opalove bane

Slovenské opálové bane

Slovenské opálové bane v Slanských vrchoch neďaleko Prešova sú najstaršie opálové bane na svete a jediné opálové bane v Európe. Najväčší opál Harlekýn tu našli v roku 1775. Vážil 594 g a dnes je uložený v Prírodovednom múzeu vo Viedni. V podzemí je približne 30 km banských chodieb a 17 horizontov, z ktorých je päť zaplavených. 

Slovenské opálové bane_foto - Slovenské opálové bane

Pre verejnosť je sprístupnená viac ako kilometrová prehliadka podzemím, ktorá zaujme malých aj veľkých dobrodruhov. Tešiť sa môžete na pútavý výklad, ktorý vás zavedie do sveta baníkov i tajomných podzemných bytostí.

Viac informácií: www.slovenskeopalovebane.sk

Slovenské opálové bane sú súčasťou kampane Legendarium. Za návštevu baní získajú deti súťažnú pečiatku do brožúrky Legendarium.

Legendarium 20223_banner_1204x720

Zdroj a foto: Slovenské opálové bane

 

POZRI TIEŽ:

V Prešovskom kraji čaká rodiny hravé leto

Tipy na výlety vytvorené na mieru rodinám s deťmi a rekordný počet zapojených zariadení prináša počas leta 2023 projekt Legendarium.

Dovolenka na „bajku“ po Prešovskom kraji 2023

Aj ty miluješ pred sebou sa mihotajúcu krajinu, keď jazdíš na bicykli? Ak áno, Dovolenka na bajku je pre teba ako stvorená. Nezáleží na tom, či si skúsený alebo rekreačný jazdec. Z pestrej ponuky cyklovýletov si vyberie každý.

Autobusy s cyklonosičmi na piatich trasách v Prešovskom kraji

Prešovský samosprávny kraj pripravil pre cyklistov novinku – prepravu bicyklov prostredníctvom cyklobusov. Premávať budú v piatich turisticky atraktívnych lokalitách Prešovského regiónu