Očaria aj v chladných dňoch: Bardejov a Svidník

Očaria aj v chladných dňoch: Bardejov a Svidník

Prekvapia vás svojou zimnou ponukou

Región severovýchodného Slovenska je atraktívny pre cestovný ruch aj v zime. Popri kúpeľných a wellness pobytoch a skvostoch histórie sú tu zaujímavé trasy pre bežky a turistické možnosti, ktoré si užijú celé rodiny. 

Časť turistických chodníkov (40 km) a cyklotrás (10 km) v okolí Bardejova sa v zime mení na lyžiarske terény pre bežky a časť z nich slúži aj na zimné prechádzky. Nenáročnú turistiku aj s možnosťou bežeckého lyžovania si vychutnáte na Kyslíkovej ceste Mihaľov – Bardejov alebo na Kyslíkovej dráhe v Bardejovských Kúpeľoch. Obe trasy sú tvorené zastávkami, na ktorých môžete plniť športové a relaxačné úlohy. Na trasách sa tak nenudia ani najmenší výletníci.

mihaľov bežky

Trasy v kompetencii Oblastnej organizácie cestovného ruchu Šariš – Bardejov sú udržiavané hneď ako napadne trochu viac prírodného snehu. Zaujímavá je zimná trasa 5+5 km tam a späť po hrebeni od Mihaľova pri Bardejove po Grigľovu roveň. Ďalšou je trasa Vinbarg Bardejov – Čerešňa Bardejovské Kúpele, zhruba s dĺžkou 5+5 km – tam a späť. Trasy prechádzajú lúčnymi porastmi a lesnými cestami,“ pozýva na zimné trasy riaditeľ organizácie Radomír Jančošek. Trasy sú vyznačené v aktuálnych turistických a cykloturistických mapách Bardejovských Kúpeľov.


Ponorte sa do vody, histórie i umenia

Po lyžovaní alebo aj namiesto neho dobre padne zaplávať si a relaxovať v teplej vode. Na severovýchode Slovenska je k dispozícii vodný svet Aquaruthenia Svidník s krytými bazénmi a wellness s celoročnou prevádzkou. V zime sú v jeho okolí možnosti lyžovania a sánkovania.

Aquaruthenia-Bazeny-07

Pre turistov je celoročne otvorené Vojenské historické múzeum s expozíciou priamo vo Svidníku.

Vojenske muzeum, VHU

Priamo v meste sa nachádza aj Slovenské národné múzeum - Múzeum ukrajinskej kultúry. Ide o jedinečné, špecializované a najstaršie národnostné múzeum na Slovensku. Jeho súčasťou je skanzen ľudovej architektúry so vzácnym dreveným chrámom a Galéria Dezidera Millyho, ktorej dominantou je súbor ikon, patriacich medzi najstaršie zbierkové predmety múzea. V kategórii národných kultúrnych pamiatok je v okolí Svidníka jedenásť drevených chrámov východného obradu.

 Drevený chrám v Ladomirovej, pamiatka UNESCO
Drevený chrám v Ladomirovej...

Ďalším zaujímavým tipom sú Bardejovské Kúpele, ktoré sa nachádzajú len 5 km od Bardejova. Patria k najobľúbenejším a najstarším slovenským kúpeľom. Hostia majú na výber z dvoch wellness komplexov. Väčší, bazénový a saunový svet Wellness - Spa sa nachádza v hoteli Ozón a menší wellness (bez plaveckého bazéna) je v kongresovom hoteli Alexander.

Hotel-Alexander-wellness-virivka

Zimná turistika ...pre rodiny s deťmi

Kyslíková cesta Mihaľov
Turistický chodník s dĺžkou takmer 3 kilometre prechádza cez rekreačný les Mihaľov pri Bardejove. Na chodníku sa nachádza 19 zastávok s rôznymi atrakciami na cvičenie. Návštevníci, veľkí i malí, si na drevených prvkoch môžu otestovať svoju fyzickú kondíciu a zručnosti.

Kyslíková cesta Mihaľov

Čerešňa a Tri studničky
Sedlo Čerešňa sa nachádza v nadmorskej výške 520 m n. m. Sedlo leží na križovatke viacerých turistických chodníčkov a tiež na najdlhšej turistickej trase na Slovensku, ktorou je 790 km dlhá Cesta SNP. Z Bardejovských Kúpeľov trvá cesta približne 0:50 hod. Pre turistov je k dispozícii krytý posed a otvorené ohnisko. Cestou sa zastavte na oddychovom mieste Tri studničky s altánkom, posedením a obnovenými studničkami.

Sedlo Čerešňa

Zimná turistika ...pre náročnejších turistov

Národná prírodná rezervácia Stebnícka Magura
Stebnícka Magura  (899 m n. m.) sa vypína severne od Bardejova a s televíznym vysielačom na vrchole tvorí dominantu okolia. Za prírodnú rezerváciu bola vyhlásená v roku 1964. Prirodzené, v niektorých častiach až pralesovité porasty predstavujú unikátnu ukážku pôvodných rastlinných spoločenstiev vyšších polôh. Špecifickým prvkom je rozhlasový a televízny vysielač na vrchole Stebníckej Magury. Vysielač bol dokončený v roku 1975 a je vysoký 81 metrov.

Stebnícka Magura

BEŽKY:

Začínajúcim bežkárom sú odporúčané 3 trasy v blízkom okolí Bardejova:

  • Chodník Ostrá hôrka – Bardejovské Kúpele (4 km),
  • Trasa Vila Orlík – Čerešňa, Bardejovské Kúpele (7 km)
  • Chodník Kúpalisko Bardejovské Kúpele – Kyslíková cesta – jazierko Bardejovské Kúpele (3 km).

Bežkárske trate

Pre aktívnych bežkárov sú k dispozícii v areáli Bardejovských Kúpeľov 2 bežecké okruhy:

  • Vila Orlík – Čerešňa – Tri studničky – Kúpalisko Bardejovské Kúpele (9 km) a
  • Bardejovské Kúpele smer hrad Zborov – Zimná studňa – jazierko (5 km)

Bardejovské kúpele v zime. Foto - OOCR Šariš - Bardejov (3)

V prípade priaznivých snehových podmienok sú pre návštevníkov k dispozícii upravované bežkárske trate v okolí Regetovky (okres Bardejov), kde nájdete aj menšie lyžiarske stredisko:

  1. trať – od hotela Ranč Regetovka smerom na obec Chmeľová a späť - v dĺžke cca 5 km
  2. trať – od hotela ranč Regetovka okolo ohrady so zvieratami
  3. trať – od lyžiarskeho svahu smerom na štátnu hranicu (PL) – prechod Regetovská voda a späť - v dĺžke cca 6 km
Prehľad lyžiarskych stredísk:

Lyžiarske stredisko Makovica:
Lyžiarsky areál je situovaný v malebnej prírode Nízkych Beskýd, pri obci Nižná Polianka, v okrese Bardejov. Lyžovanie si môžete užiť na 950 metrovej osvetlenej zjazdovke s vynikajúcim profilom, prevýšením 186 metrov. web

SKI-centrum Šarbov:
Malá obec Šarbov v lone prírody je od mesta Svidník vzdialená približne 18km. SKI-centrum Šarbov disponuje 2 lyžiarskymi vlekmi pre dospelých o dĺžke 600 m a pre deti s dĺžkou 200 m. web

Lyžiarske stredisko Medvedie:
Lyžiarske svahy nájdete asi 300 metrov za obcou smerom na Šarbov, na ktorých si užijete ideálnu rodinnú lyžovačku. V stredisku sa nachádzajú 3 vleky s celkovou prepravnou kapacitou 1470 osôb za hodinu. Výhodou lyžiarskeho strediska je, že na svahoch je zvyčajne dostatok prírodného snehu takmer počas celej zimnej sezóny. web

Lyžiarske stredisko Fričkovce:
Lyžiarske stredisko Fričkovce sa nachádza 13 km od Bardejova. Dve upravené zjazdovky obsluhujú tri vleky. Trate sú vhodné aj pre začiatočníkov a rodiny s deťmi. web

Ski Regetovka: 
Lyžiarske stredisko v obci Regetovka leží 17 km od Bardejovských Kúpeľov smerom na Svidník. Pre návštevníkov sú k dispozícii 2 lyžiarske vleky, 1 detský lanový vlek a detský dopravníkový pas. Zjazdovky sú vybavené umelým zasnežovaním a pravidelne upravované. web

Zimný unikát

Čergovský Minčol
Na Slovensku sa nachádza až sedem vrchov s názvom Minčol. Čergovský Minčol (1 157 m n. m.) leží na hraniciach okresov Bardejov, Sabinov a Stará Ľubovňa a je najvyšším vrchom pohoria Čergov. Vrcholové časti zaberá Národná prírodná rezervácia Čergovský Minčol s najvyšším 5. stupňom ochrany. Na vrchole Minčola sa nachádza železobetónový pilier, ktorý je zároveň hraničníkom okresov. Minčol ponúka prekrásne panoramatické výhľady. 

Najkratší je výstup z obcí Livovská Huta po  žltej turistickej značke a Kyjov po  modrej turistickej značke, ktorý je zároveň najľahší.

Foto: Čergovský Minčol, OOCR „Šariš“ – Bardejov

Čergovský Minčol

Pripravené v spolupráci s OOCR "Šariš" - Bardejov www.visitbardejov.sk

 

POZRI TIEŽ:

SVS-2023---zima---PROPAGACIA---cmyk-turistka---PROMO-sutaz-1200x900px