Podhorie Tatier je tou pravou destináciou pre zimné chvíle

Podhorie Tatier je tou pravou destináciou pre zimné chvíle

Aj podhorie Vysokých Tatier je mimoriadne bohaté na možnosti zimných aktivít pre rodiny s deťmi. Tento región môžete objaviť na potulkách prírodou pešo, na bežkách či snežniciach v lesoch okolo obcí od Veľkej Lomnice po Tatranskú Lomnicu či od Starej Lesnej po Novú Lesnú. Medzi tunajšími dedinkami sa nachádzajú zaujímavosti skryté pred svetom. V okolí Veľkého Slavkova je to archeologické nálezisko Burich, pri Štôle čarovné Jánošíkove vodopády a pri Vernári partizánsky bunker. V Liptovskej Tepličke sú originálnou atrakciou zemiakové pivničky a terasovité polia. V zime vás okolím obce prevedie náučný chodník dlhý 6,5 km.

Sneznice_nad L Teplickou_Adventoura

Vedeli ste, že podtatranská obec Nová Lesná je kolískou horských vodcov? Na ich počesť tam stojí Park horských vodcov. V tejto dedinke sa nachádza aj lávka niekdajšieho pápeža, dnes už svätého Jána Pavla II.  – patróna Horskej záchrannej služby. V Kostole Zvestovania Pána sa môžete pristaviť pri jeho relikviách.

Bežkovanie si môžete užiť na 10 km dlhých trasách v golfovom ihrisku Black Stork vo Veľkej Lomnici. Vstup je bezplatný! Zohriať sa môžete v hoteli International v strede ihriska, pri ktorom aj bezplatne zaparkujete. Iná alternatíva je cesta lokálnym vláčikom z Popradu cez Studený Potok do Veľkej Lomnice. Ďalšie upravované bežkárke trate sú v Starej Lesnej, Mengusovciach a Štôle, rovnako ako v Liptovskej Tepličke a vo Vernári (v okolí lyžiarskych stredísk).

Zimné unikáty

Prenocujte v snehovom iglu a naučte sa urobiť si oheň, uvariť večeru v prírode a raňajky na snehu. So skúseným sprievodcom sa v horách nad Vikartovcami nemusíte báť.

 Foto: Erik Ševčík
Foto: Erik Ševčík

Máte radi takéto netradičné aktivity? Vyskúšajte psie záprahy, ktoré sú pre vás k dispozícii pri dobrých snehových podmienkach na golfovom ihrisku Black Stork, pri Mengusovciach alebo Gerlachove.

 Foto: Erik Ševčík
Foto: Erik Ševčík

Kam s deťmi?

Tipy na zimnú dovolenku v podhorí Tatier môžete čerpať z projektu Nepoznané Tatry – Čarovné miesta v podhorí, ktorý je pripravený zážitkovou formou. Vyskúšajte fúkanie skla v Glass Ateliéri v Štôle, pozrite si múzeum vysťahovalectva na prízemí vyhliadkovej veže v Liptovskej Tepličke a objavte folklór v hasičskej a Batizovskej izbe v Batizovciach. Po dni plnom aktivít rýchlo zregenerujete v bazénoch a wellness centrách hotelov v Starej Lesnej, vo Veľkej Lomnici, Novej Lesnej, Štôle aj v Kravanoch.

 Foto: Jaroslav Kocian
Foto: Jaroslav Kocian

Zimná turistika

Pre náročnejších turistov je zaujímavou voľbou túra k Útulni Andrejcová, ktorá stojí nad Liptovskou Tepličkou pod Kráľovou hoľou. Na takúto celodennú túru je potrebné byť dobre pripravený, vrátane fyzickej zdatnosti.