Pozrite si zrenovovanú chalúpku deduška Večerníčka

Pozrite si zrenovovanú chalúpku deduška Večerníčka

Úžasný záber zrenovovanej rozprávkovej chalúpky deduška Večerníčka, ktorú vytvoril fotograf Jano Štovka

Prešovskému fotografovi Jánovi Štovkovi (42) sa podarilo zachytiť domček deduška Večerníčka počas jasnej noci.

Na kráse pridávajú opravenej chalúpke v Novej Sedlici (okr. Snina) stovky hviezd na oblohe, čím sa už navlas podobá na predlohu z legendárnej zvučky Večerníčkov.

 Zdroj: Originál domček - Peter Novotný
Zdroj: Originál domček - Pe...

Domček v Novej Sedlici dlho chátral, až kým ho neodkúpila RTVS, ktorá s ním má veľké plány. V chalúpke deduška Večerníčka zriadia expozíciu rozprávok, no aby ho dali do dnešnej podoby, zabralo to veľa hodín práce. Najprv ho presunuli zo súkromného pozemku k obecnému úradu a potom ho zrekonštruoval podnikateľ Dušan Žipaj. Na malebnej chalúpke sú dokončené aj posledné detaily, a hoci ešte nie je sprístupnená verejnosti, ľudia sú unesení jej krásou. Prilákala aj fotografa Jána Štovku, ktorý sa venuje foteniu krás Prešovského kraja.

Jazdí po ňom s karavanom a dlhé hodiny čaká na vhodný okamih, aby stlačil spúšť uzávierky na svojej zrkadlovke. Pri snímaní chalúpky však zvolil inú, náročnejšiu metódu. Počas jasnej chladnej noci so stovkami hviezd zachytil vesmírne divadlo nad strechou a výsledná snímka náramne pripomína domček z Večerníčkovej zvučky.

 Zdroj: Domček po prerobení - Jano Štovka
Zdroj: Domček po prerobení...

„Fotka vznikla pre potreby krajskej organizácie cestovného ruchu na propagáciu lokalít, ktoré sú možno menej známe ako napríklad Vysoké Tatry. Na takéto odľahlé fotenia využívam svoj karavan,“ prezradil fotograf s tým, že vytvorenie záberu trvalo približne pol hodiny.

„Fotoaparát zachytával snímky s určitými časovými odstupmi a zvyšok som dokončil počítačovým programom,“ ozrejmil Štovka, ktorý snímkou potešil aj muža, ktorý domček zrenovoval. „Keď ju dostal, od radosti sa mu v očiach zaleskli slzy,” uzavrel.

Rekonštrukcia domčeka bola zo smrekového dreva a hlinenej omietky. Na rekonštrukciu bolo použitých 200 trámov a 2000 snopov slamy.

POZRI TIEŽ:

Poloniny - turistika

Národný park Poloniny je najvýchodnejším slovenským národným parkom. Pozrite si prehľad najobľúbenejších trás v Poloninách.

Zdroj: Nový čas

 

 

TOP výlety:

Všetky výlety