Poznáte svoj kraj? Otestujte sa v krátkom kvíze

Poznáte svoj kraj? Otestujte sa v krátkom kvíze

Celoročne turisticky aktívna oblasť s množstvom atraktívnych cieľov pre návštevníkov. Aj takto jednoducho je možné charakterizovať Prešovský kraj, ktorého na západe zdobia najmenšie európske veľhory a na východe bukové pralesy. Každý jeden z jeho trinástich okresov ponúka jedinečnosti, ktoré ho charakterizujú. Či už sú to drevené chrámy, vodné nádrže, minerálne pramene, pohoria, doliny a v neposlednom rade špecifická kultúra národnostných menšín. Severovýchod Slovenska je atraktívny miestom s množstvom zaujímavostí. Nasledujúci kvíz vám zopár z nich prezradí.

1/10

Zaujímavosťou v obci Matysová je, že voda z prameňov je v zime dokonca teplejšia, ako v lete.

pravda
lož

VYSVETLENIE

Tak táto informácia je pravdivá. V obci Matysová majú vodu, ktorá v zime nezamŕza. Dokonca ani pri naozaj nízkych teplotách. Obyvatelia obce spomínajú na tečúcu vodu počas silných mrazov až do -30 °C. V zime má voda približne 7 °C a v lete 4 °C.

2/10

Na hrade Čičva sa v 16. a 17. Storočí nachádzala Kniha lží a luhárov, kde sa zapisovali mena klamárov a všetky klamstvá a nepravdy.

pravda
lož

VYSVETLENIE

Skutočne sa na hrade takáto kniha nachádzala. Bola známa ako „Čičavská kniha”. Spolu s menami luhárov sa do nej zapisovali všetky možné i nemožné klamstvá a nepravdy.

3/10

V meste Sabinov sa počas letných mesiacov v roku 1964 nakrúcal film Obchod na korze. Je nasledujúci výrok pravdivý? - Pamätná tabuľa k tejto udalosti je umiestnená na pôvodnej budove z filmu.

pravda
lož

VYSVETLENIE

Tento výrok pravdivý nie je. Keďže bola pôvodná budova zbúraná, pamätná tabuľa k tejto udalosti je umiestnená na Námestí slobody na dome č. 68.

4/10

Stredoveký kovový pranier alebo klietka hanby zo 16. storočia, stojaca na pevnom základe sa nachádza v historickom centre Levoče. Klietka slúžila na trestanie ľahších deliktov. Je pravidvá nasledujúca veta? - Prvou takto potrestanou ženou bola richtárova dcéra, ktorá porušila zákaz vychádzania.

pravda
lož

VYSVETLENIE

Tak veru, je to pravda. Klietka často slúžila na trestanie žien, ktoré sa po zažatí lámp objavili v uliciach bez sprievodu muža. Nakoľko nebola richtárova dcéra iným ženám príkladom, dostala dvojnásobný trest.

5/10

V Spišskej Belej žil kedysi Jozef Maximilián Petzval, ktorého najznámejším objavom bolo vynájdenie okuliarov.

pravda
lož

VYSVETLENIE

Najznámejším objavom Jozefa Maximiliána Petzvala bolo vynájdenie objektívu, vďaka ktorému sa môžeme fotografovať. V Spišskej Belej sa nachádza aj Múzeum J. M. Petzvala - ide o jedinečnú expozíciu, ktorá zachytáva vývoj fotografickej a kinematografickej techniky.

6/10

Z obce Nová Lesná pochádza najviac horských vodcov a záchranárov na Slovensku.

pravda
lož

VYSVETLENIE

Park v centre dediny Nová Lesná, ktorá sa hrdí nielen titulom Obec s najkrajším výhľadom na Vysoké Tatry, ale aj Kolíska horských vodcov. Z tejto obce totiž pochádza najviac horských vodcov a záchranárov na Slovensku. V parku je 15 lavičiek v tvare horolezeckej skoby a každá je venovaná konkrétnej osobnosti, jedna z nich má vygravírovaný nápis “S vďakou tí, ktorí prežili”. Takisto tu nájdete drevené sochy a lávku Jána Pavla II., ktorý je patrónom Horskej záchrannej služby.

7/10

V Rákociho paláci v Prešov sídli Krajské múzeum s bohatými expozíciami vrátane najväčšej zbierky policajnej techniky na Slovensku.

pravda
lož

VYSVETLENIE

V Rákociho paláci skutočne nájdete okrem iného aj bohatú zbierku expozícii – ale hasičskej techniky. Expozícia obsahuje takmer 40 exponátov, pričom najstarší pochádza z 18. storočia. Vidieť tu môžete dvojkolesové a štvorkolesové striekačky na ručný pohon, motorové striekačky a požiarne automobilové vozy československej výroby.

8/10

Rainerova chata patrí medzi najmladšie chaty vo Vysokých Tatrách.

pravda
lož

VYSVETLENIE

Práve naopak! Rainerova chata sa môže pýšiť prívlastkom - prvá a najstaršia chata vo Vysokých Tatrách. Postavil ju v roku 1863 Ján Juraj Rainer. Rainerka alebo inak aj Rainerová útulňa sa nachádza na Starolesnianskej poľane v ústí Studených dolín.

9/10

Haligovské skaly sa nachádzajú v prostredí Národného parku Poloniny.

pravda
lož

VYSVETLENIE

Haligovské skaly s rozlohou 63 hektárov sa nachádzajú v prostredí Národného parku Pieniny. Vápencové hrebene, ktoré sa týčia 300 metrov nad údolím potoka Lipník, ponúkajú ozajstné prírodné bohatstvo – bizarné skalné veže, krasové doliny (Široká, Hlboká), dutiny, suché korytá či jaskyne.

10/10

Beskydský panteón je symbolický cintorín významných osobností z oblasti Polonín.

pravda
lož

VYSVETLENIE

Tak posledný výrok bol pravdivý. Beskydský panteón pripomína ľudí, ktorí v Poloninách žili, pracovali, tvorili, alebo ním prechádzali a zanechali tu svoje stopy (A. Duchovnič, J. Kolinčák, M. Pustaj, E. E. Kisch, L. Mňačko a iní).

Úspešnosť: 50%