Tipy pre bezpečnú zimnú turistiku

Tipy pre bezpečnú zimnú turistiku

Turistika v zasneženej krajine je balzamom pre dušu. Zimné obdobie ale prináša viacero nástrah, s ktorými v lete nie je potrebné počítať. A keďže šťastie praje pripraveným, pripomeňme si, na čo by sme pri zimnej turistike nemali zabúdať.

Krátky deň

Zatiaľ čo v lete sme boli zvyknutí na slnečné svetlo od šiestej hodiny ráno do ôsmej hodiny večer, v zime sa nám 14 hodinový deň redukuje na 9 hodín. Denný priestor pre dlhšie túry sa tak značne skracuje. Myslite na to pri plánovaní obzvlášť dlhších túr. Neoceniteľným je predchádzajúce poznanie túry za letných podmienok, ktoré je v náročnejších podmienkach vašim žolíkom v rukáve.

Pri plánovaní zimnej túry si dávajte rozumné ciele a zadefinujte si pevne stanovený čas, kedy sa musíte otočiť a začať zostupovať aj v prípade, že ste Vami zamýšľaný vrchol nedosiahli. Zotmenie Vás tak ľahko nezaskočí. Samozrejmosťou by ale mala byť čelovka v batohu spolu s funkčnými batériami a ich zálohou.

 Foto: Fero Mrázik
Foto: Fero Mrázik

Podmienky na horách

Pri plánovaní túr myslite na to, či vami zamýšľaná trasa vedie po slnku, alebo je Vami plánovaný chodník ukrytý v dlhých zimných tieňoch hôr. Okrem tepelnej pohody turistu tak môžete zažiť diametrálne odlišné podmienky na chodníku. Príjemný snehový chodník vie byť na tienistých miestach často pokrytý vrstvou ľadu.

Stav chodníkov si overte u správcu územia. Vo Vysokých Tatrách je ním Správa TANAP-u, web www.tanap.sk. Výstrahy zas na stránke Horskej záchrannej služby www.hzs.sk.

Základnou vecou je samozrejme overenie si predpovede počasia pre hory. Patričnú obozretnosť venujte pri plánovaní ale i počas túry zamrznutým vodným plochám. Ak by ľadová prikrývka na vode nebola dostatočne pevná, mohlo by Vás čakať nemilé prekvapenie, ktoré pri kombinácii so zimným počasím vie byť kritické aj keby sa Vám podarilo z vody dostať.

Lavínová situácia

Zimné podmienky na horách prinášajú riziko pádu lavín. Lavíny nehrozia len ľudom, ktorí sa nachádzajú na strmých svahoch. Turistické chodníky sa často križujú s lavínovými dráhami, no tabuľa s informáciou o lavínovom nebezpečenstve nie je v horách vždy samozrejmosťou. Hory prinášajú riziko, a preto si skvalitnite prípravu túry prečítaním správy o lavínovej situácii a patrične ju aplikujte na Vami zamýšľanú túru.

Tam, kde hrozia lavíny, nemala by chýbať svätá lavínová trojica: lavínová sonda, lopatka a vyhľadávací prístroj.

 Foto: Fero Mrázik
Foto: Fero Mrázik

Lavínovú situáciu nájdete na www.laviny.sk. Ak sa v horách pohybujete často, nemali by ste opomenúť lavínový kurz.

Spoľahlivá navigácia

Ľad či sneh ale nie je jediným problémom. Silný vietor vie presúvať tony snehu z náveterných na záveterné svahy. I na to treba myslieť. Chodník nemusí byť vždy prechodený a jasný. Rovnako môže v horách zaskočiť aj viditeľnosť.

Častým javom je takzvaná biela tma (angl. whiteout), kedy v dôsledku vetra, snehu a/alebo oblačnosti nevidíte rozdiel medzi bielym terénom a oblohou. Preto by mala byť súčasťou vašej výbavy aj spoľahlivá navigácia. Dnes sa tešíme obľube navigačných aplikácií v našich mobiloch, no isto sa nespoliehajte len na mobily. Ich batérie majú svoje hranice, na ktoré v chladnom počasí narazíte ešte oveľa skôr ako v lete. Papierovou mapou a buzolou isto nič nepokazíte ani keď vám dôjde energia z powerbanky.

Dajte vedieť o Vašich plánoch a zostaňte v spojení s civilizáciou

Povedať doma alebo priateľom o vašich plánoch, trase a čase návratu je samozrejmosťou aj pre letné obdobie. Pokiaľ sa počas túry ozvete o jej priebehu vašim blízkym, urobíte len dobre. V prípade problémov sa situácia rieši omnoho ľahšie.

Teplota a slnečné žiarenie

Počasie v horách sa mení často a rýchlo. Za dobrého počasia treba v zime počítať s oveľa intenzívnejším slnečným žiarením, preto nezabúdajte na kvalitný UV filter nie len na okuliaroch, ale aj na silný faktor opaľovacieho krému. Slnko sa oproti letu na vaše telo dostáva nie len zhora, ale aj odrazom od snehovej prikrývky.

 Foto: Fero Mrázik
Foto: Fero Mrázik

Tekutiny a strava

Tekutiny a strava patria isto aj ku letnej výbave. V čom je hlavný rozdiel oproti zime? V zime nekráčate po suchom chodníku, často sa boríte v snehu, potíte sa, na sebe máte niekoľko vrstiev, ste konfrontovaní s nepriaznivým počasím - či už je to teplota, alebo vietor. Toto všetko spôsobuje veľké energetické výdaje a s tým je spojené i dopĺňanie energie a tekutín. V zime oceníte termosku. Ostaňte hydratovaní! Strava by mala byť okrem energetickej výdatnosti aj easy-to-eat. Ako si tento pojem vysvetliť? Skúsili ste niekedy zahryznúť do medovo-orechovej tyčinky keď je mínus 20 stupňov? Presne o tomto je reč. Zvoľte si stravu, s ktorou pri tepelných extrémoch nebudete mať problémy.

Oblečenie

Zima sa prirodzene spája aj v horách s chladom. Keďže sa teplota počas dňa mení spolu s počasím, slnečným svitom a našou aktivitou, potrebujeme aby aj naše oblečenie bolo flexibilné. Základom sú vhodne kombinované vrsty:

  • Základná vrstva, ktorej úlohou je primárne mierne zateplenie, ale hlavne odvod potu. Najčastejšie je v zime tvorená z merino vlny.
  • Zatepľujúca vrstva – flísová vrstva alebo softshell – jej úlohou je mierne dodatočné zateplenie a ochrana proti vetru.
  • Extra zateplenie – túto vrstvu používame na túre v dobe, kedy sa nepohybujeme. Keďže si teplo nevytvárame aktivitou, potrebujeme aby sme o neho zbytočne neprichádzali. Táto vrstva je tvorená páperovou bundou alebo bundou z umelého vlákna ako je napríklad primaloft.
  • Poslednou, no isto nie zanedbateľnou, vrstvou je nepremokavá vrstva, často nazývaná aj hardshell – tvrdý materiál odráža nie len vietor ale neprenikne cez neho ani sneh či dážď. Tieto bundy sú tvorené z membránových materiálov ako je napríklad GORE-TEX, SYMPA-TEX alebo EVENT.

Netreba zabúdať na pokrývku hlavy. 30 percent tepla uniká práve hlavou. Myslite na to v čase, kedy je chladno a o teplo nechcete prichádzať, no rovnako myslite na nahradenie hrubej čiapky tenkou alebo nákrčníkom, či buff šatkou vtedy, ak potrebujete pri vyššej aktivite hlavu vetrať. V zlom počasí oceníte na túre aj lyžiarske okuliare, ktoré okrem toho, že dobre držia na hlave, chránia oči i dutiny pred vetrom.

Od pása dole sú vhodné nepremokavé nohavice s vetraním. V zlom počasí Vás budú chrániť, a v tom teplejšom si na nich otvoríte vetráky. Opäť hovoríme o softshellovom alebo hardshellovom materiáli. Pod nohavice patria spodky – opäť väčšinou tvorené merino vlnou. Nohavice môžu mať integrované gamaše proti snehu. Ak ich nemajú, sú gamaše ďalšou časťou Vašej výstroje.

Pevná topánka s membránou a impregnáciou voči snehu a vode pomôže nie len teplotne, ale aj vtedy, keď je sneh tvrdší a so stopou na chodníku sa treba trochu popasovať. Za tvrdších podmienok patria na nohy buď retiazkové alebo turistické mačky, v hlbokom snehu zas snežnice. Do rúk turistické palice alebo čakan. So všetkým spomínaným výstrojom je potrebné vedieť narábať, inak sa môže pre turistu stať ľahko nebezpečným. Väčšinu zimných turistických chodníkov viete pokryť turistickými paličkami a retiazkovými mačkami.

Počas celej túry nezabúdajte neustále prispôsobovať svoje oblečenie podmienkam a vášmu aktuálnemu tepelnému komfortu. Záložným oblečením v batohu buďte vždy pripravení na zhoršenie počasia. Radšej nosiť čosi naviac ako vymrznutý na túre myslieť na teplú bundu zavretú doma v šatníku.

 Foto: Fero Mrázik
Foto: Fero Mrázik

Vždy pripravený

V batohu by sa nemalo nachádzať len štandardné vybavenie, ktoré používame na každej túre. Pripravení by sme mali byť aj na neočakávané udalosti. Celoročnou samozrejmosťou by v batohu mala byť lekárnička. V prípade, že by bolo nutné prečkať noc v prírode, výbornou pomocou je tarp – plachta z ktorej si vyrobíte jednoduchý prístrešok. V zime najviac pomôže bivakovacie vrece. Bivakovacie vrecia majú dnes rôzne podoby od masívnejších spacákom podobných a odolných vriec až po ultraľahké pogumované termofólie v tvare jedno alebo dvojmiestneho spacáku, ktoré Vám v batohu zaberú len minimum miesta, no pridaná hodnota v zlom počasí je neoceniteľná.  

Samozrejmosťou by mali byť prostriedky na založenie ohňa, extra jedlo, extra tekutiny a extra vrstvy oblečenia či signalizačná píšťalka pre prípad nehody.

Nezabudnite na poistku

K návšteve hôr patrí aj riziko možnej nehody. Nezabúdajte, že zásah Horskej záchrannej služby je spoplatnený. Ak nemáte špeciálne poistenie na hory, môže Vás doma čakať nemilá faktúra.

 

Tipy pre bezpečnú zimnú turistiku pre vás pripravil predseda dobrovoľného zboru Tatranskej Horskej služby a medzinárodný horský sprievodca UIMLA František Mrázik. 

https://www.tatryportal.sk/

 

Objavujte s nami okúzľujúcu zimu v Prešovskom kraji:

Vrch Ihla

Ihla je tretím najvyšším vrcholom pohoria Levočské vrchy a zároveň najvyšším vrcholom okresu Kežmarok (1283 m n. m.). Vrcholová časť kopca je odlesnen...

Vodopád Skok

Túra k vodopádu Skok je tatranskou klasikou, ktorú je možné absolvovať aj v zime. Nachádza sa v krásnej Mlynickej doline a svojimi 25 metrami sa pýši ...

Klin (Kút)

Vrch Klin, resp. Kút je najvyšším bodom okresu Stropkov s nadmorskou výškou 689 m n. m. Trasa na vrchol začína v obci Driečna odkiaľ je potrebné sledo...

TOP výlety:

Všetky výlety