Zima v regióne Vysoké Tatry znamená zážitky pre všetkých

Zima v regióne Vysoké Tatry znamená zážitky pre všetkých

Nechajte sa zlákať zimou v Tatrách a vychutnajte si všetky aktivity, ktoré ponúka. Vďaka širokej palete aktivít ako lyžovačka na svetovej úrovni, turistika a skitouring zasneženým lesom, bežkovanie na upravených tratiach, zimné atrakcie či relax a oddych v hotelovom wellness centre si na svoje príde každý člen rodiny. 

 Foto: Marek Hajkovský
Foto: Marek Hajkovský

Odporúčame vám navštíviť Rainerovu chatu, kde šikovný chatár pán Petras za priaznivých snehových podmienok pred vianočnými sviatkami ručne vyrobí Betlehem a na Veľkú noc zas obriu kraslicu. Odtiaľ je to už len na skok ku Vodopádom Studeného potoka, ktoré v zime vďaka ľadu ponúkajú nezabudnuteľné pohľady. Aktívni členovia rodiny môžu počas zimnej sezóny vyskúšať viac ako 75 km upravovaných bežkárskych tratí. Najväčším strediskom bežeckého lyžovania je Štrbské Pleso, ktoré ponúka 8 profesionálne upravovaných bežkárskych tratí a vďaka umelému snehu je ho možné využívať počas celej zimy. V prípade dobrej snehovej pokrývky stredisko Tatranská Lomnica, Starý Smokovec ponúkne túto zimu viac ako 40 km bežkách tratí, novinkou bude nová bežkárska trať strednej náročnosti v dĺžke 8,7 km Tatranská Lomnica – Tatranská Kotlina.

 Foto: Marek Hajkovský
Foto: Marek Hajkovský

Ak sa chcete pokochať majestátnou panorámou zasnežených Tatier môžete sa vyviesť modernou visutou lanovkou na druhý najvyšší štít Vysokých Tatier - Lomnický štít - do výšky 2634 m.n.m. Nezabudnuteľným kulinárskym zážitkom je spojenie vyhliadkového letu balónom ponad Tatry so špičkovou gastronómiou. Kuulinair je spojenie kvalitného jedla a netradičných zážitkov www.kulinair.sk

 Foto: Marek Hajkovský
Foto: Marek Hajkovský

Novinkou roka 2023 je návrat obľúbeného tatranského produktu TatryCard, ktorý vám otvorí dvere ku všetkým zážitkom v Tatrách. Vďaka TatryCard budete výhodnejšie cestovať vlakmi ZSSK na trasách TEŽ, Ozubnicovej železnice a na trati Poprad-Tatry – Studený Potok – Tatranská Lomnica. TatryCard zahŕňa zľavu aj do skvelých múzeí, interaktívnych galérií či gastroslužieb. Viete si ju zakúpiť online na www.tatrycard.tatry.sk alebo v niektorých ubytovacích zariadeniach. 

Urobte si električkou výlet do Popradu a pokochajte sa čarovnou vianočnou výzdobou, ktorá je považovaná za najkrajšiu na Slovensku. Po prechádzke vysvieteným Popradom si rozhodne doprajte oddych v aquaparku Aquacity Poprad ktorého súčasťou je 14 vonkajších a vnútorných bazénov a ohrievaných bazénov s teplotou vody 28 – 30 C, tobogany, detské kútiky, reštauračné zariadenia a viac ako 350 vodných atrakcií. Pri návšteve nevynechajte dvojpodlažné wellness centrum Fire&Water Wellness&Spa v ktorom nájdete rôzne druhy sáun, oddychové miestnosti, zátoku lásky, ľadovú jaskyňu či relaxačný bazén a vírivku. Vo wellness centre si môžete užiť aj viaceré saunové šou, či ide o ceremoniály, peelingové show či muzikoterapiu v oddychovej miestnosti.  

 Foto: Marek Hajkovský
Foto: Marek Hajkovský

Kam s deťmi v regióne

Zimnú idylku v Tatrách si s deťmi vychutnáte pri priaznivých snehových podmienkach môžete každý deň na 2,6km dlhej osvetlenej sánkarskej dráhe z Hrebienka do Starého Smokovca, viackrát do týždňa je pre vás tiež pripravená nočná sánkovačka s krásnou hviezdnou atmosférou.

V srdci Starého Smokovca tiež nájdete aj najvyššie položenú umelo chladenú ľadovú plochu na Slovensku hneď pod Hrebienkom Resort II, alebo sa môžete ísť vyblázniť na sánkarskom štartovacom trenažéri. Po dni strávenom vonku, dobre padne zohriať sa návštevou aspoň jednej interaktívnej galérie ako Tricklandia (Starý Smokovec), Kvantárium (Hrebienok), Poliankovo (Tatranská Polianka), Dobrá hračka (Tatranská Lomnica). Chlapci a aj mnohé dievčatá sa určite potešia svetu šliapacích autíčok Pedal Planet v Novej Polianke.

 Tricklandia
Tricklandia

Zimná turistika

Tatry ponúkajú mnoho možností turistiky nielen v lete ale aj v zime. Okrem Chaty pod Rysmi, môžete navštíviť 12 vysokohorských tatranských chát.  Rodinám s deťmi odporúčame prejsť sa zo zastávky električky Popradské Pleso až ku samotnému plesu po modrej značke (1hod 15min.). Tam vás zahreje skvelá kapustnica a chatársky čaj na jednej z dvoch vysokohorských chát – Majláthova chata a chata pri Popradskom Plese.

Náročnejší turisti si môžu vyšliapať z Hrebienka cez Zamkovského chatu až na Téryho chatu. Cesta z Hrebienka až na najvyššie položenú chatu s celoročnou prevádzkou potrvá približne 3 hodiny a pri dobrej pokrievke snehu sa dá zvládnuť aj na skialpových lyžiach za predpokladu, že nebude vysoké lavínové riziko. Začiatočníci, ktorí sa zoznamujú so šliapaním do kopca na lyžiach, môžu vyskúšať skitouring aj na chatu na Popradskom Plese, či upravené zjazdovky Štrbské Pleso a Tatranská Lomnica.

 Foto: Martin Maličký
Foto: Martin Maličký

Zimný unikát 

Najpopulárnejšia zimná atrakcia Vysokých Tatier – Tatranský ľadový dóm – po 11. krát otvára svoje brány. Po ľadových stavbách inšpirovaných architektúrou z rôznych kútov sveta je tento rok ľadový dóm inšpirovaný vzácnou osobnosťou a má britský nádych. Viac informácií o Tatranskom ľadovom dóme nájdete na tomto odkaze.

Prehľad lyžiarskych stredísk:

Tatranská Lomnica – Nachádza sa tu 12 km zjazdoviek rôznej obtiažnosti vrátane najvyššie položenej a najstrmšej zjazdovky v Lomnickom sedle (2190 m n. m.). Najdlhšia 6,5km dlhá a až 60 m široká carvingová trať z Lomnického sedla do Tatranskej Lomnice uspokojí aj tých najnáročnejších lyžiarov. Novinkou pre najmenších a začiatočníkov je menší vlek Junior na zjazdovke Buková hora a lyžiarska Cesta divočinou - slalom okolo zvieratiek z Tatranskej divočiny. Oddýchnuť a doplniť si energiu môžete v reštaurácií Panorama Restaurant & Café na Skalnatom Plese, v Pizza & Pasta Štart na stanici Štart či v najväčšom Apres-ski bare na Slovensku.

Štrbské Pleso – Najvyššie položené lyžiarske stredisko s dolnou stanicou vo výške až 1351 m n. m. a najdlhšou lyžiarskou sezónou na Slovensku ponúka 9 km tratí. Zjazdovky ľahkej a strednej náročnosti sú vhodné rovnako pre rodiny s deťmi, ako aj pre pokročilých lyžiarov. Na Chate pod Soliskom na vás čaká občerstvenie. Foto Marek Hajkovský zimná sezóna 9 alebo 10