Región Pienin a severného Spiša sa pripravuje na zimnú sezónu

Región Pienin a severného Spiša sa pripravuje na zimnú sezónu

To či nejaká bude, zostáva otázne

Zima už pomaly klope na dvere a lyžiarske strediská stoja pred ďalšou sezónnou výzvou. Viaceré známe sa nachádzajú v regióne severný Spiš - Pieniny. Aj im zasiahla do fungovania pandémia koronavírusu, najprv ešte v prvej vlne koncom minulej zimy. V regióne tentoraz veria, že sezónu pre lyžiarov sa podarí úspešne naštartovať. 

Lyžiarskej sezóna zvyčajne začína v decembri a končí v priebehu marca.

„V regióne severného Spiša a Pienin býva krásna a zasnežená zima. Výborné podmienky tu pravidelne nachádzajú lyžiari v strediskách v Litmanovej, Vyšných Ružbachoch, v Ľubovnianskych kúpeľoch či v X parku v Starej Ľubovni. Veríme, že sezónu postihne epidemiologická situácia čo najmenej,“ hovorí Jakub Ondrej, výkonný riaditeľ OOCR Severný Spiš – Pieniny. 

 Ľubovnianske kúpele
Ľubovnianske kúpele

Skončili o dva týždne skôr

Spustenie prevádzok bude závisieť od snehových podmienok i epidemiologickej situácie. Otvoriť chcú pochopiteľne všetci.

„Chodia k nám domáci lyžiari, ale aj lyžiari z iných okresov. Po minulé roky navštevovali stredisko aj Poliaci, Česi, Maďari i Ukrajinci ale teraz ich je o čosi menej. Pandémia nám prekazila lyžiarsku sezónu už v marci, museli sme skončiť o dva týždne skôr,“ uviedol Alexander Ružbašan, prevádzkovateľ lyžiarskeho strediska v Litmanovej.

 Litmanová
Litmanová

Sezónu chce spustiť aj stredisko vo Vyšných Ružbachoch. Momentálne v ňom prebiehajú prípravy. Do strediska si chodí zalyžovať množstvo ľudí aj zo zahraničia. Školy sú zatvorené a lyžiarske kurzy pravdepodobne zrušené, Ľubovnianske kúpele nevedia či sezónu vôbec otvoria.

„Chodia aj domáci, chodia aj cudzí ale lyžiarske zájazdy sú základ. Predsa, keď prišli dve, tri školy.... Dnes čakať na zimnú sezónu alebo sneh je fakt len o čakaní. Snehové delá a čerpadla spotrebujú toľko elektriny, že minimálny náklad je 7000 - 10 000 eur za jednu sezónu. A to je len elektrina, nehovorím o nafte do ratrakov, zamestnancoch či obsluhe. Po rozhovore s prevádzkovateľom blízkeho hotela ani oni sami nevedia, či budú alebo nebudú otvárať sezónu. Keď neotvoria oni, tak zbytočne budeme niečo riešiť,“ informoval nás o problémoch s otvorením vlastník lyžiarskeho strediska Jozef Dufala.

Navrhujú opatrenia

Majiteľom stredísk neostáva nič iné, len sa prispôsobiť platným nariadeniam. Ako hovoria s tým by problém nemal byť.

„Ľudia lyžujú vonku, na vlekoch dodržujú odstupy, ubytovanie v chatkách je šesť miestne a stravovanie sa je v bufete, ktorý má terasu,“ poukázal na možné opatrenia v stredisku Ružbašan.

 Vyšné Ružbachy
Vyšné Ružbachy

Podľa vedúceho strediska vo Vyšných Ružbachoch sa ľudia vedia zodpovedne správať.

„Lyžiari nosia kukly a rukavice, bufet by sa dal vyriešiť cez okienko, takže opatrenia by boli dodržané. Trochu by som upravil čakacie rady na vlek, aby ľudia nestáli vedľa seba, navrhol ďalšie opatrenia František Babiar.“

Do úvahy prichádza aj možnosť pretestovanie návštevníkov. V prípade potreby pristúpi lyžiarske stredisko v Litmanovej aj k takému kroku. Avšak niektorí testovanie neplánujú. Majitelia stredísk želajú lyžiarom tuhú zimu, veľa snehu a hlavne, aby sme nad pandémiou, čím skôr zvíťazili.

Zdroj: OOCR Severný Spiš Pieniny

Pozri tiež: