Dobrovoľníci vyzbierali na Domaši približne 15 vriec odpadu

Dobrovoľníci vyzbierali na Domaši približne 15 vriec odpadu

Turany nad Ondavou (1. júla) - Dobrovoľníci vyzbierali na Domaši počas uplynulej soboty (27. júna) približne 15 vriec odpadu. Na upratovaní okolia tejto perly východu v časti Petejovce sa zúčastnilo vyše 20 ľudí.

„Je to už siedmy ročník podujatia. Na prvom upratovaní bolo cca 10 ľudí, na tom poslednom 30,“ uviedol Dávid Kleban, predseda občianskeho združenia (OZ) Sparta zo Stropkova, ktoré bolo s obcou Turany nad Ondavou hlavným organizátorom akcie. Tú realizuje združenie väčšinou začiatkom mája, keď je nižší stav vody, preto sa teraz zameriavali hlavne na oblasť zátoky.

 Zdroj: OOCR HZ HŠ
Zdroj: OOCR HZ HŠ

Jedným z cieľov tejto aktivity je skultúrnenie prostredia Domaše. Organizátori chcú takýmto spôsobom tiež viesť najmä mládež k tomu, aby sa k prírode správala zodpovedne a slušne.

„Vyzbieranie odpadu je len jedna časť celého dňa. Druhou časťou je prednáška, ako sa ekologizovať – ako napr. eliminovať plasty a iné odpady. Potom sú to tvorivé dielne hlavne pre deti, ktoré chceme takisto niečomu priučiť,“ priblížil program Kleban. Súčasťou dňa sú aj športové aktivity.

Impulz na realizáciu takéhoto podujatia prišiel podľa Klebana od OZ pôsobiaceho v Stropkove, ktoré kedysi upratovalo rekreačnú oblasť Valkov.

„My sme si povedali, keď sme často na tých Petejovciach, že si tam urobíme trošku poriadok. Začali sme zberať pred chatou a potom sme išli už pred druhú, tretiu chatu a zrazu z toho bolo malé jarné upratovanie Petejoviec,“ opísal začiatky. Na akcii sa stretávajú ľudia všetkých vekových kategórií. „Myslím, že najstarší účastník mal okolo 70 rokov,“ doplnil.

 Zdroj OOCR HZ HŠ
Zdroj OOCR HZ HŠ

Oblastná organizácia cestovného ruchu Horný Zemplín a Horný Šariš (OOCR HZ a HŠ) mala v tomto roku za cieľ v rámci tejto environmentálnej aktivity spojiť Stropkovskú a Vranovskú časť Domaše, keďže v oboch takéto jarné upratovanie realizujú viaceré záujmové skupiny. Celosvetová pandémia však tento spoločný plán stopla.

„Veríme však, že v budúcom roku sa nám to podarí, keďže subjekty z oboch strán Domaše boli tejto myšlienke veľmi naklonené,“ uzavrela výkonná riaditeľka organizácie Michaela Zdražilová.

Partnermi podujatia sú OOCR HZ a HŠ, Slovenský vodohospodársky podnik, š.p. a Hotel Ali Baba.

Zdroj: OOCR HZ HŠ

Pozri tiež: