Kam na výlety v podhorí

Kam na výlety v podhorí

5 tipov na jesenné výlety

V podhorí Vysokých Tatier môžete objaviť doslova čarovné miesta. Nemusíte sa tu obávať davov ľudí ani čakania na atrakcie v rade. Turistické zaujímavosti si tu vychutnáte v pokoji, obklopení podtatranskou prírodou. 

Pozrite si výber 5 tipov na jesenné výlety v podtatranskom prostredí.

VERNÁR

V náučnej lokalite partizánsky bunker nájdete pozostatok opevnenia z II. svetovej vojny a dve informačné tabule s informáciami o výstavbe partizánskych bunkrov počas slovenského národného povstania.

Bunker_Vernar1_OOCR VTP

Bunker vo Vernári bol dôležitým bodom v obrannej línií, pretože sa nachádzal blízko najdôležitejšej spojnice, cesty z Hranovnice do Vernára. Práce na budovaní obranných objektov vykonávali najmä civilní obyvatelia obce Vernár, spolupracujúc s velením povstalcov.

Vernár_fotodomček_Ondrej Ondruš_OOCR VTP

Bunker je ukrytý v lesíku na strmšom kopci a ešte pred ním je drevený fotodomček, v ktorom si môžete oddýchnuť a pokochať sa výhľadmi. Na druhej strane obce je hotel Studničky*** - chodníkom poza neho prejdete na vrch s hojdačkou a malebnými výhľadmi.

Hojdačka-Vernár_Juraj-Chovanak

LIPTOVSKÁ TEPLIČKA

Malebná dedinka na úpätí hôr s výhľadom na Kráľovu hoľu a Vysoké Tatry priťahuje pohľady legendárnymi pivničkami aj terasovitými políčkami, ktorým domáci hovoria „schody do neba“. Kde všade sa môžete pozrieť v obci a okolí, vám poradia v infocentre, v ktorom si navyše pozriete aj výstavu a vybehnete na vyhliadkovú vežu.

Liptovská Teplička_ Vnenčák

Zemiakové pivničky sú jedinečný európsky unikát v prekrásnej prírode. Dodnes sa zachovalo viac ako 400 pivníc kolmo vyhĺbených do zeme a stále sa využívajú na uskladnenie zemiakov a zeleniny pri celoročnej teplote 2 až 6°C. Náučný chodník „Okolím Liptovskej Tepličky“ vás prevedie 6 km trasou v obklopení terasovitých políčok pod Kráľovou hoľou.

1. miesto - Martin Bugár - Zemiakové pivničky z Liptovskej Tepličky s výhľadom na Tatry (Liptovská Teplička)

ŠTÔLA

Výlet v Štôle odporúčame začať pri vojnovom cintoríne s takmer 300 hrobmi, v ktorých sú pochovaní vojaci z 1. Československého armádneho zboru.  Väčšina z nich zomrela na následky zranení a chorôb vo vtedajšej nemocnici vo Vyšných Hágoch, v liečebni v Štôle a v poľnej nemocnici vo Svite po prechode frontu. V roku 1999 bola ukončená rekonštrukcia cintorína a pribudol pamätník s názvom „Ruža vďaky“. 

Stola_Vojensky cintorin_OOCR VT-P_Richard Gerenyi

Neďaleko cintorína sa nachádza Jurčova studnička (asi 150 metrov od cesty smerom do lesa) a vpravo pokračuje chodník (približne 2,7 km)  ku malebným Jánošíkovým vodopádom. Terén je prevažne  rovinatý a tak je táto trasa vhodná aj pre menej zdatných turistov či rodiny s deťmi. 

Na záver odporúčame navštíviť Glass Ateliér priamo v obci, pozrieť sa na umenie miestneho sklára.

Sklar_Glass Atelier, Stola

STARÁ LESNÁ

V centre obce Stará Lesná je hasičská zbrojnica, pri ktorej je vystavené staré historické požiarne vozidlo. Vedľa nej je vodný mlynček s neďalekou lavičkou na oddych a neďaleko Kostol sv. Petra a sv. Pavla so zvonicou z 13. storočia. V podtatranskej obci nájdete aj zaujímavý totem, ktorý v indiánskej kultúre značí jednotu a príbuzenstvo.

Na samom kraji Starej Lesnej preteká Studenovodský potok, cez ktorý prechádza niekoľko malých drevených mostov. Najmä lokalita pri hoteli Hills je obklopená krásnou scenériou okolitých lesov, z ktorých sa vypínajú vrcholy Tatier. V Starej Lesnej sídli aj Astronomický ústav SAV  (za hotelom Kontakt). Návštevníci si tu môžu v bežný deň užiť prechádzku po astronomickom náučnom chodníku, ktorý sa nachádza v areáli výskumného centra. Chodník tvorí 13 informačných tabúľ a vedie popri pozorovacích pavilónoch, v ktorých sa nachádzajú ďalekohľady na výskum. Chodníky odtiaľ vedú až do Tatranskej Lomnice.

astronomicky-naucny-chodnik-Stara Lesna_foto ZRCR VT

VEĽKÝ SLAVKOV

Príjemnú prechádzku na výnimočné miesto ponúka podtatranský Veľký Slavkov. Archeologické nálezisko Burich vyzerá ako "hríbik" a je cieľom vychádzok obyvateľov obce aj návštevníkov. Trasa od rímsko-katolíckeho kostola v strede obce až ku Burichu je dlhá 3,1 km a tak trasu za 45 minút zvládnu aj rodinky s deťmi. Na horských bicykloch sa dá pokračovať smerom do Starého Smokovca či do Gerlachova s meniacimi sa výhľadmi na majestátne Tatry.

Velky Slavkov_archeologicky nalez_miBurich_foto_Richard Gerenyi_OOCR VTP

Všetky odporúčané výlety a mnohé ďalšie nájdete na: www.tatrypodhorie.sk/nepoznane-tatry-podhorie/

Zdroj: OOCR Vysoké Tatry - Podhorie

 

POZRI TIEŽ:

Jesenný wellness v podhorí Tatier

Jesenné túry je ideálne ukončiť oddychom vo wellnesse. Alebo sa len tak zohriať v jesennom počasí v malebnom podhorí našich veľhôr. Pozrite si wellness tipy v podhorí Vysokých Tatier.

 

Jeseň vo Vysokých Tatrách je nádherná

Pozrite si tipy na jesenné výlety v nádherných Vysokých Tatrách. Turistika v obklopení štítov a farieb, zážitky a wellness. Nechajte sa inšpirovať.

Užite si farby v Pieninách a na severnom Spiši

Pozývame vás do regiónu severného Spiša a Pienin, kde príroda je stále neporušená a možností veľa. Prinášame vám niekoľko tipov na jesennú turistiku a oddych.

 

Plnofarebná jeseň v Prešovskom kraji_1640x624 px