Užite si farby v Pieninách a na severnom Spiši

Užite si farby v Pieninách a na severnom Spiši

Tipy na jesennú turistiku a oddych

Ešte pred príchodom zimy, kedy všetko v prírode utíchne a uloží sa na spánok, zmenia sa listy na kvety. Vábivá vôňa v prírode, ostrejší vzduch čo pošteklí nos, šuchotanie a praskanie pod nohami. To všetko láka tráviť voľný čas v prírode. Pozývame vás do regiónu severného Spiša a Pienin, kde príroda je stále neporušená a možností veľa. Prinášame vám niekoľko tipov na jesennú turistiku a oddych.

 Červený Kláštor v Pieninách, foto: Jano Štovka
Červený Kláštor v Pienin...

Najkrajšie výhľady na paletu farieb prírody získate z vyhliadkových veží. Prejdite sa na vrch Eliášovka s nadmorskou  výškou 1 023 m n. m. Najvyšší bod Ľubovnianskej vrchoviny, zároveň je aj najvyšším bodom obce Litmanová a hraničným vrcholom slovensko-poľskej hranice. Na vrchole Eliášovky nájdete približne 20 metrov vysokú rozhľadňu s výhľadom na slovenské a poľské kopce. Nachádza sa tu vybudovaný altánok, lavičky a ohnisko ponúkajúce priestor na oddych v prírode.

Eliášovka_Kamil-Bankowski

Ďalšou možnosťou je navštíviť novú rozhľadňu v Údole. Vyhliadková veža je umiestnená v blízkosti cyklotrasy spájajúcej Údol s obcou Plaveč. Jej najvyššie poschodie ponúka panoramatický výhľad na okolité obce: Plavnica, Hromoš, Ľubotín, Šarišské Jastrabie, Hajtovka a taktiež na hradnú vežu Ľubovnianskeho hradu. V okolí môžete navštíviť aj Údolské skalky. Táto prírodná pamiatka pozostáva z ôsmich vápencových bradiel, ktoré tvoria súčasť pieninského úseku bradlového pásma.

Vyhliadkova veza_Udol_2023

Jedným z najkrajších miest v pieninskej prírode sú zas Haligovské skalky. Najoptimálnejší výstup je z Haligoviec po turistickom chodníku značenom zelenou farbou. Zo skál je úchvatný výhľad na Haligovce, Spišskú Maguru a dokonca aj na Belianske Tatry. 

Pešia turistika - Haligovské skalky a jaskyňa Aksamitka

Jeseň je obdobie, kedy vaše telo pýta poriadne sa zahriať. Pobyt v saune patrí nepochybne k najvhodnejším metódam, ako dať telu správny odpočinok a posilniť ho. Prejdite sa po Spišsko–šarišskom medzihorí kopcami, s výhľadmi na lesy a kopce a cestou navštívte poľnú saunu. Sauna sa nachádza popri cyklotrase z Novej Ľubovne do Ľubovnianskych kúpeľov. Za dobrovoľný príspevok si môžete vychutnať teplo a pokoj v úplnej samote.

Poľná sauna

Saunovanie má priaznivé účinky na imunitu jedinca. Pravidelná návšteva sauny sa v jeho živote bezpochyby odrazí. Organizmus sa tak stáva odolnejším pr...

 

Oddýchnuť si môžete aj v zrekonštruovanej ľubovnianskej plavárni s wellness časťou alebo v Kúpeľoch Červený Kláštor – Smerdžonka a ich wellness centre.

Wellness_Kupele Cerveny Klastor Smerdzonka

Telo si oddýchlo, srdce sa nadchlo pre krásu, pľúca sa nadýchli i duša pookrela. Na to všetko netreba nám veľa. Región severný Spiš Pieniny má v sebe mnoho neprebádaných krás. Na ich objavenie jeden deň nestačí.

Viac inšpirácií na www.visitspis.sk

Zdroj: OOCR Severný Spiš Pieniny

Titulná fotografia: Ján Saloň (fotosúťaž Choď a foť)

 

POZRI TIEŽ:

Jesenné cestovanie po Spiši

Naplánujte si voľné dni počas jesene na Slovensku. Predstavujeme vám niekoľko tipov na jesenné výlety na Spiši. Ponuku plnú historických skvostov dopĺňa malebná príroda, ktorá pozýva na príjemné jesenné prechádzky.

Jeseň vo Vysokých Tatrách je nádherná

Pozrite si tipy na jesenné výlety v nádherných Vysokých Tatrách. Turistika v obklopení štítov a farieb, zážitky a wellness. Nechajte sa inšpirovať.

Údolie smrti a Dukla: Dotyk vojnovej histórie

Vydajte sa za históriou do regiónu pod Duklou. Vojnových dejín sa tu môžete doslova dotknúť a naplno ich precítiť.

Plnofarebná jeseň v Prešovskom kraji_1640x624 px