Objavte krásy zimného Horného Zemplína

Objavte krásy zimného Horného Zemplína

Región Horného Zemplína ponúka nespočetné množstvo krás zimnej krajiny. Na svoje si prídu najmä turisti a milovníci lyžovania či bežkovania. Turistické trasy a rozhľadne v okolí miest zas ponúknu ďaleké výhľady pre všetky zvedavé detské očká. 

Keď mohutný hrebeň Polonín zasypú prvé vločky snehu, región Horného Zemplína sa mení na krajinu, v ktorej budete chcieť stráviť nejeden aktívny deň s rodinou. 

Zimná turistika ... pre rodiny s deťmi 

Ak rozmýšľate čo v zime podniknúť s deťmi, sánkovačka či výlet do zasneženého lesa určite spríjemní chladné dni. Správnou voľbou budú napríklad vyhliadkové veže. V zimnom období vám navyše mrznúci vzduch zabezpečí výbornú viditeľnosť. Na Hornom Zemplíne nájdete niekoľko vyhliadkových veží. Nad Stropkovom sa týčia rovno dve – trojpodlažná vyhliadková veža na vrchu Ščob, a hneď na opačnom kopci sa môžete prejsť na dvojpodlažnú vyhliadkovú vežu na Ščerbovke. Oba kopce, hoci sú neveľké, môžete v prípade výdatnej snehovej pokrývky využiť na celodenné sánkovanie.

Vyhliadkova veža Ščob

Zimná turistika ... pre náročnejších turistov

Vrch Ďurkovec z Runiny

Národný park Poloniny je popretkávaný turistickými trasami, ktoré ešte neschodili davy turistov. Hlavný karpatský hrebeň, známy tiež ako časť Východokarpatskej magistrály, ponúka vrcholy s krásnymi výhľadmi do okolia. Väčšina tisícoviek je odlesnená a tým, že sa hrebeň tiahne po štátnej hranici s Poľskom, je možné z nich dovidieť až do poľských dediniek. Jedným z výhľadových vrcholov je vrch Ďurkovec s výškou 1 188 m n. m. Najjednoduchší výstup zo slovenskej strany je z obce Runina. Auto môžete zaparkovať na konci dediny, odkiaľ vás zelená značka zavedie cez Sedlo pod Ďurkovcom až na samotný hrebeň. Na hrebeni sa zelená značka spája s červenou. Trasa z obce Runina má približne 4 kilometre a prevýšenie sa pohybuje okolo 620 metrov.

vrch Ďurkovec, foto Zuzana Burdová

Spoznávanie Polonín na bežkách

Bežkárom odporúčame terény v Slanských vrchoch, Poloninách alebo v okolí Medzilaboriec v kopcoch Východných Karpát. Vhodné snehové podmienky sa tu vedia spravidla udržať až do začiatku marca. V okolí obce Habura je každoročne k dispozícii minimálne päť trás: Do Beskyda, Nad Stavencom, Medzi Haburkami, Kalinovská či Andyho stopa.

V Poloninách aj na bežkách, foto Želmíra Sekelová

Slanské vrchy ponúkajú viaceré bežkárske turistické trate. Z „vranovskej“ strany je v turistických mapách a sprievodcoch uvádzaných päť trás s celkovou dĺžkou 22 kilometrov. Trasy v zime nebývajú udržiavané, ale vedú väčšinou po lesných cestách, takže ich prechod nebýva problematický. V Sninskom okrese a okolí sa nachádzajú dve zaujímavé bežkárske trasy - okolo Morského oka s dĺžkou 22 km a ďalšia vedie zo Zemplínskych Hámrov po trase Sninskej úzkokoľajky k lokalite Pri Umretom. Pokračovať možno aj smerom na Kolonicu. Bežkári obľubujú tiež okolie obce Runina. Zaujímavou, ale skôr pre backcountry bežky, môže byť aj trasa z Novej Sedlice na Medovú babu.

Zimný unikát

Zámutovské skaly

Keď krajinu v zime pokryje biela perina, poteší to hlavne tých najmenších. Sánkovačka či výlet do zasneženého lesa určite spríjemní tieto chladné dni. Príroda dokáže s ubúdajúcimi stupňami na teplomere vytvoriť famózne úkazy, ktoré lákajú nielen na pohľad, ale i dotyk. Takto sa vedia predviesť aj Zámutovské skaly v Slanských vrchoch, ktoré sa nachádzajú asi štyri kilometre od obce Zámutov. Sú tvorené masívom andezitových útvarov na severovýchodnej strane Slanských vrchov. V roku 1980 boli vyhlásené za prírodnú rezerváciu, ktorej rozloha predstavuje približne 30,67 ha. Nachádzajú sa v dvoch lokalitách - vo východnej časti sú to Čierne skaly (590 - 725 m n.m.), na západnej strane Čulkov (650 - 825 m n.m.). Obidva prírodné útvary oddeľuje dolina, ktorou vedie lesná cesta, turistický i cyklistický chodník (023 - MTB Alžbeta).

Zámutovské skaly, foto Ondrej Ondrejovič

Prehľad lyžiarskych stredísk

Za lyžovačkou nemusíte cestovať ďaleko. Na Hornom Zemplíne sa nachádzajú tri funkčné strediská menšieho charakteru, ktoré bohato pokryjú potrebu zimného relaxu na snehu.

Prvou z nich je zjazdovka v obci Zámutov, ktorá leží na východnom úpätí Slanských vrchov, iba 12 kilometrov od okresného mesta Vranov nad Topľou. Lyžiarsky vlek sa nachádza asi päť minút chôdze od jedného z tamojších penziónov (Zámutov 423). Na svahu sa nachádzajú dva vleky - 300 m a 500 m. Svah je v dolnej polovici mierny a vhodný pre začínajúcich lyžiarov alebo deti. Horná časť svahu je strmá a vhodná pre skúsených lyžiarov. Pri vleku sa okrem bufetu, kde sa môžete občerstviť a zohriať, nachádza aj požičovňa lyží a snowboardov. V blízkosti je k dispozícii aj ubytovanie. Aktualizované informácie nájdete na Facebookovej stránke.

 Zjazdovka v Zámutove
Zjazdovka v Zámutove

Menšie lyžiarske stredisko sa nachádza aj v obci Parihuzovce v Sninskom okrese. Funkčné sú tam dva vleky - 800 m a 550 m. Stredisko funguje na dobrovoľníckej báze, o prevádzku sa starajú členovia Telovýchovnej jednoty (TJ) Spartak Vihorlat Snina, preto je tam v prípade priaznivých podmienok otvorené len počas víkendov, príp. voľných dní. Stredisko navštevujú nielen skúsení lyžiari, ktorým sa nechce za snehom do vzdialených regiónov, ale aj rodiny s deťmi.

 Lyžiarske stredisko Danová
Lyžiarske stredisko Danová

Aj kedysi populárne lyžiarske stredisko Danová pri Medzilaborciach ponúka opäť po rokoch, v čase dostatočnej snehovej pokrývky, svoje služby. Lyžovať sa tu môžete po 500 metrov dlhej a vynovenej zjazdovke s vylepšenými parametrami zatiaľ len na prírodnom snehu.

 

Objavte zaujímavé miesta Prešovského kraja a zapojte sa do súťaže:

SVS-2023---zima---PROPAGACIA--link KAMPAN