Rekordné čísla turistov na Slovensku i v našom kraji!

Rekordné čísla turistov na Slovensku i v našom kraji!

Bratislava (22. 2. 2016) – Slovensko v roku 2015 navštívilo 4,3 milióna turistov, čo je historicky najviac v ére samostatného Slovenska a o 16 % viac ako v roku 2014. Kým v minulosti sme boli cieľovou destináciou najmä pre okolité štáty, v roku 2015 sme zaznamenali výrazný percentuálny rast návštevníkov zo západoeurópskych krajín, ako aj zo vzdialených trhov – z Číny a z USA. Významný nárast turistov zaznamenal aj Prešovský kraj, ktorý je tretím najviac navštevovaným krajom SR.

Stále platí, že väčšinu turistov na Slovensku tvoria domáci návštevníci. Dovolenku v niektorom zo slovenských regiónov si vlani zvolilo 2,6 milióna Slovákov, čo je o 16 percent viac ako v predchádzajúcom roku. Zo zahraničia prišlo v roku 2015 o 17 % viac návštevníkov ako rok predtým. Výrazný bol aj nárast českých turistov, ktorých počet prekročil hranicu pol milióna. Pre dovolenku na Slovensku sa rozhodlo aj viac Poliakov, Nemcov, Rakúšanov a Maďarov. Tieto krajiny patria medzi naše prioritné trhy z hľadiska celkového počtu turistov. 

„Prezentácia Slovenska prostredníctvom SACR na významných medzinárodných veľtrhoch cestovného ruchu, infocesty pre zahraničné médiá a touroperátorov, ale aj televízne kampane na TV Eurosport, v talianskej TV RAI a on-line kampane prostredníctvom Google, YouTube a Facebook významne zviditeľnili Slovensko dovolenkovú destináciu na celom svete,“ uviedla generálna riaditeľka SACR Marta Kučerová.

Spolupráca na vzdialených trhoch

Výsledkom je nárast španielskych turistov o 70 %, britských turistov o 47 %, holandských o 22 %, talianskych o 20 % či francúzskych o 20 %. Z mimoeurópskych krajín potešil najmä nárast turistov zo Spojených štátov amerických o 34 % a z Číny o úžasných 95 %. „Na vzdialenejších trhoch SACR prezentuje Slovensko v rámci spolupráce združenia krajín V4 s názvom Discover Central Europe. Okrem účasti na veľtrhoch cestovného ruchu organizujeme spoločné workshopy a roadshow, ale aj infocesty pre novinárov a touroperátorov po krajinách strednej Európy s cieľom zviditeľnenia destinácie a zvýšenia počtu príjazdov,“ zhodnotila Marta Kučerová.           

Na špičke Európy

Rast cestovného ruchu na Slovensku vyzdvihla aj Európska komisia pre cestovný ruch ETC (European Travel Commission) vo svojej správe za rok 2015. Percentuálny nárast zahraničných návštevníkov Slovenska za rok 2015 nás radí na tretie miesto medzi európskymi krajinami. Predbehli sme dokonca také vychytené destinácie ako je Rakúsko, Španielsko, Grécko či Taliansko.

Najväčším ťahákom na Slovensku bola už tradične vysokohorská turistika, termálne kúpaliská a akvaparky, hrady a zámky, lyžovačka, kúpele a veľké kultúrne, spoločenské a športové podujatia. Turisti najčastejšie mieria za relaxom a poznávaním do Bratislavy, na Liptov a do Vysokých Tatier.

TOP 5 krajín podľa počtu návštevníkov SR: Česká republika 508 000 (+ 16%), Poľsko 168 000 (+ 6 %),  Nemecko 158 000 (+14 %), Rakúsko 81 000 (+ 22 %), Maďarsko 70 000 (+ 20 %).

Lomnicak-zima-30x45.jpg Vysoké Tatry - Lomnický štít. FOTO: archív PSK, M. Kapusta

Prešovský kraj - historicky najlepšie výsledky 

Výborné čísla dosiahol aj Prešovský kraj. Podľa dostupných štatistík bolo v roku 2015  zaznamenaných 740 701 návštevníkov ubytovacích zariadení Prešovského kraja, celkový počet prenocovaní dosiahol číslo 2 362 386. Prekonaný tak bol nielen slabší rok 2014 o takmer 98 000 návštevníkov (rok 2014: 642 706 návštevníkov UZ), ale aj historicky zatiaľ najsilnejší rok 2013 (700 248 návštevníkov UZ). Trend zvýšeného záujmu zahraničných návštevníkov zasiahol aj Prešovský kraj, v roku 2015 bolo evidovaných 233 093 zahraničných návštevníkov ubytovacích zariadení s počtom 716 699 prenocovaní. 

Čísla v reále môžu byť ešte vyššie, nakoľko nie všetky ubytovacie zariadenia pravidelne informujú o počtoch ubytovaných turistov. Tieto pozitívne čísla dokazujú, že veľký turistický potenciál Prešovského kraja sa postupne dostáva do povedomia návštevníkov i domácich a zároveň, že spoločné aktivity v cestovnom ruchu, marketingové kampane, veľké podujatia, budovanie infraštruktúry a rozvoj ďalších aspektov cestovného ruchu (ubytovacie, gastronomické, zábavné, kultúrne a športové zariadenia atď.) prinášajú svoje výsledky. Prešovský kraj je stabilne tretím najviac navštevovaným krajom SR

BJ.jpg Bardejov - láka historickými pamiatkami (UNESCO) aj známymi Bardejovskými Kúpeľmi.

ZDROJ: M. Šebesta, SACR; čísla za PSK: ŠÚ SR, KOCR

Čítaj tiež:

Ocenenia pre cestovný ruch Prešovského kraja

Veľké prípravy na LEGENDARIUM 2

Kalendárium podujatí PSK 2016