STD Domaša Tour bude opäť o dokonalom cyklistickom zážitku

STD Domaša Tour bude opäť o dokonalom cyklistickom zážitku

STD Domaša Tour napíše 6. septembra piatu kapitolu. Na výkonnostných, aj amatérskych cyklistov čaká 73 kilometrov dlhá trať. Súčasťou podujatia bude tiež detská verzia pretekov. Pripomenieme, že on line registrácia prebieha do 30. augusta.

propozicie STD

V priebehu štyroch ročníkov sa STD Domaša Tour zaradila medzi najprestížnejšie neprofesionálne cyklistické podujatia na Slovensku, ktoré lákajú aj jazdcov z okolitých krajín. TOP referenciou je skvelé organizačné zabezpečenie podujatia, vďaka ktorému sa môžu cyklisti výhradne sústrediť na svoj výkon a pretekanie. Keďže preteky majú zároveň vysokú športovú úroveň, vzniká dokonalá mozaika.

Napriek tomu, že tento rok do športového života vo všetkých odvetviach zasiahla koronakríza, STD Domaša Tour sa jazdiť bude.

„Vždy si po pretekoch sadneme, vyhodnocujeme a kladieme si otázku, či ideme aj do ďalšieho ročníka. Vzhľadom na reakcie cyklistov, vrátane zvyšujúcej sa účasti, sme mali už minulý rok jasno v tom, že 5. ročník zorganizovať chceme. Pravdou je, že kvôli koronakríze sme museli spozornieť, ale septembrový termín sa pre nás nakoniec ukázal ako výhoda. Hoci situáciu stále pozorne sledujeme, veríme, že do 6. septembra sa nič zásadné nezmení,“ uviedol riaditeľ STD Domaša Tour Marián Janič.  

Štart bude tradične v rekreačnej oblasti Domaša – Dobrá. Počas 73 kilometrov čaká na cyklistov rovinatý, resp. mierne vlnitý terén. Karty pre poradie v celkovom hodnotení sa začnú rozdávať predovšetkým v 2,2 kilometra dlhom stúpaní pri obci Detrík.

„Doteraz sme v každom z ročníkov trať menili, ale tento rok ostane prvýkrát rovnaká. Vychádzali sme v prvom rade z reakcii pretekárov, ktorí voči nej nemali výhrady, práve naopak, ocenili jej dĺžku, aj profil. Keďže počas prvej vlny pandémie nebolo veľa možností, ako tráviť voľný čas, mnohí ho trávili na bicykli, preto je predpoklad, že aktuálny ročník by mohol byť výkonnostne na ešte vyššej úrovni. Mnoho pretekov muselo byť zrušených alebo sa nekonali a o to viac radi privítame všetkých na STD Domaša Tour,“ dodal s úsmevom M. Janič.

propozicie STD2

Pridanou hodnotou STD Domaša Tour je fakt, že prihlásiť sa môžu aj cyklisti, ktorí nie sú registrovaní v kluboch, resp. sa nezúčastňujú pretekov pravidelne. Sú však fanúšikmi cyklistiky, sledujú ju v televízii, jazdia rekreačne, ale nikdy si nevyskúšali pretekanie v pelotóne. V nedeľu – 6. septembra však majú jedinečnú šancu zažiť to.

„Od prvého ročníka si dávame záležať na tom, aby sme vytvorili priestor aj pre amatérskych rekreačných cyklistov. Viacerí z nás organizátorov aktívne jazdia a teda vieme, čo to znamená byť súčasťou balíka. Atmosféra, kedy vám na trati asistujú sprievodné vozidlá, križovatky sú zabezpečené..., je úplne iná, ako keď si len tak priateľmi vyrazíte odkrútiť pár desiatok kilometrov. Mnohí nám potvrdili, že jazdiť v pelotóne bolo pre nich zážitkom, pretože to, čo dovtedy sledovali iba v televízii, mohli konečne zažiť na vlastnej koži,“ reagoval Rastislav Košalko z Vranovských vydier, ktoré sú hlavným organizátorom.

propozicie STD3

Počas toho, ako bude pelotón na ceste, sa už tradične v spolupráci so ZŠ Bernolákova uskutoční Detská STD Domaša Tour. Súťažiaci sa môžu prihlásiť v troch vekových kategóriách, v rámci ktorých bude odstupňovaná náročnosť tratí.

„Deti chcú tiež so spontánnou radosťou im vlastnou bicyklovať a pretekať. Každý rok sa na to tešia a my veľmi radi pre nich detskú verziu pretekov vždy pripravíme. Vďaka tomu sa nám z akcie podarilo urobiť rodinné podujatie, pretože takto si na svoje prídu všetci fanúšikovia cyklistiky, dospelí, aj deti,“ zdôraznil R. Košalko.

plagat-2020

Viac informácii získate na FB STD DOMAŠA TOUR a DETSKÁ STD DOMAŠA TOUR.

Pozri tiež:

Vodná nádrž Veľká Domaša

V Ondavskej vrchovine sa nachádza zelená perla východného Slovenska – Veľká Domaša. Vodná nádrž slúži na reguláciu prítokov vôd do Východoslovenskej nížiny, zásobuje